≫ 

"Dan Rusije je više od praznika, to je svetkovina svakog ruskog građanina i svakog prijatelja vaše zemlje": Vučić čestitao Putinu nacionalni praznik (FOTO)

Predsednik Vučić je pismo pročitao na prijemu povodom Dana Rusije

  • 56

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome mu je čestitao nacionalni praznik i poručio da je Dan Rusije više od praznika i svetkovina slobodarstva i nezavisnosti uz koje je ruski narod očuvao svoju državnost i utemeljio današnju Rusiju.

Predsednik Vučić je pismo pročitao na prijemu povodom Dana Rusije koji je organizovao odlazeći ambasador Aleksandar Čepurin:

- Poštovani predsedniče, dragi prijatelju, primite moje srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje želje za dalji napredak prijateljske Rusije i blagostanje bratskog ruskog naroda.

Dan Rusije je više od praznika. To je svetkovina svakog ponosnog ruskog građanina, kao i svakog prijatelja Vaše zemlje, koji poštuje neprolazne vrednosti slobodarstva i nezavisnosti - istakao je Vučić u pismu.

Ruska ambasada, Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić na prijemu u ambasadi Rusije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Uz te ideale je ruski narod, kroz istoriju, očuvao svoju državnost, tradiciju i kulturu, i utemeljio današnju Rusiju, koja, uz promišljeno, požrtvovano i energično liderstvo, ide čvrsto utemeljenim putom uspeha.

Iskreno me raduju dostignuća Rusije i ruskog naroda na unutrašnjem i međunarodnom planu i, kao predsednik Srbije, ponosim se bliskošću naših dveju zemalja. 

Strateški partnerski odnosi Srbije i Rusije, zasnovani na istorijskom prijateljstvu, kao i na međusobnom razumevanju i poštovanju, potvrđeni su Vašom nedavnom posetom. Ona je bila od velikog značaja za dalji razvoj političkog dijaloga i ekonomske saradnje i ostavila je trag u našoj zajedničkoj istoriji, ali i u, slobodan sam da kažem, dušama srpskog naroda. 

Uveren sam da ćemo budućnost srpsko-ruskih odnosa graditi na tom temelju, kroz ostvarivanje konkretnih zajedničkih projekata - poručio je Vučić u pismu ruskom predsedniku.

- Dozvolite mi da Vam i ovom prilikom zahvalim na doslednoj i aktivnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i pomoći u zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa. 

Uz iskrenu zahvalnost na poštovanju koje pokazujete za Srbiju i srpski narod, kao i časti koje ste meni ukazali ordenom Aleksandra Nevskog, primite, ekselencijo, moje srdačne pozdrave i izraze dubokog uvažavanja - zaključio je predsednik Srbije u pismu upućenom Putinu.

PRIJEM POVODOM DANA RUSIJE

Aleksandar Čepurin je u Ambasadi Rusije u Beogradu večeras domaćin na prijemu povodom Dana Rusije, kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Odlazeći ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio je tom prilikom prvi primerak svoje male knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa.

- I još više će uraditi u budućnosti. Siguran sam u to - rekao je Čepurin dodajući da je podršku Vučića osećao tokom svih godina koje je proveo u Srbiji.

Ruska ambasada, Aleksandar Vucic Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ambasador je objasnio da je u maloj knjizi eseja, koja će biti objavljena u Beogradu i Moskvi po završetku njegove misije, pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju.

On je dodao da nema mnogo zemalja u svetu koje bi kao Rusija i Srbija, tokom vekova podržavale i razumevale jedna drugu i koje su i danas posvećene unapređenju i širenju bilateralnih veza.

Ambasador je rekao da je uveren sam da će saradnja dve zemlje postati još bogatija i dinamičnija.

Ruska ambasada, Aleksandar Vucic Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno - poručio je Čepurin.

On je istakao da je za njega velika čast da vec sedmi put obeležava Dan Rusije zajedno sa srpskim prijateljima.

Čepurin je podsetio da je 12. jun dan kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osecahanja: aktivnu ljubav prema Otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost.

On je istakao i da je za njega ovaj prijem poseban.

Ruska ambasada, Aleksandar Vucic Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Završavajući svoj boravak u Beogradu, toplo mislim na mnoge Srbe sa kojima sam imao sreće da se družim po službenoj dužnosti, a i u običnom životu. Biti u Srbiji sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. A i poučan - poručio je ambasador.

Na prijemu su bili i predsednica skupštine Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života Srbije.

SRBIJA I RUSIJA IMAJU ODNOS MEĐUSOBNOG POŠTOVANJA I RAZUMEVANJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi Srbije i Rusije danas potpuno drugačiji, čisti, najčistiji, uz međusobno poštovanje za šta je, kako je rekao, zaslužan i odlazeći ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Na prijemu povodom Dana državnosti Rusije, predsednik Srbije je zahvalio Čepurinu na doprinosu da odnosi naših dveju zemalja budu otvoreni i iskreni.

- Naši odnosi su danas potpuno drugačiji, mi danas imamo čiste, najčistije odnose, ali ne samo to, mi danas imamo odnose međusobnog poštovanja, razumevanja, rekao bih, iskrene i otvorene  - kazao je Vučić.

Na prijemu na kojem se ambasador Čepurin oprostio od sedmogodišnjeg boravka u Beogradu, Vučić mu je zahvalio i što je, kako rekao, za razliku od mnogih "od nas Srba i od nekih od vas Rusa" uvek bio čvrsto na zemlji i uvek dobro razumeo koliko je teška pozicija Republike Srbije.

Ruska ambasada, Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić na prijemu u ambasadi Rusije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Uvek ste dobro razumeli da nismo veliki kao Rusija i da moramo da vodimo realnu i ozbiljnu politiku. Hvala vam na tome, jer to je bila najveća podrška Srbiji i srpskom narodu - kazao je Vučić.

On je izrazio i iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razvija najbolje i najbliže odnose.

Predsednik je izrazio nadu da će uskoro, kada se zajednički završi velika srpska svetinja Hram Svetog Save ponovo biti u prilici da ugosti velikog prijatelja Rusije i velikog prijatelja Srbije Vladimira Putina.

- Želim vam, srećan praznik veliki dan za Rusiju, a svaki veliki dan za Rusiju važan je i veliki dan i za Srbiju - rekao je predsednik Vučić uz reči "živelo srpsko-rusko prijateljstvo".

DODIK ZAHVALAN ČEPURINU NA SVEMU ŠTO JE URADIO

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Vasiljeviču Čepurinu, na kraju njegove uspešne šestogodišnje diplomatske službe u Republici Srbiji, na svemu što je učinio na jačanju veza između ruskog i srpskog naroda.

- Tokom Vašeg mandata pokazali ste ne samo da ste sjajan poznavalac prilika u Srbiji, nego i u celom regionu. Vaše veliko diplomatsko iskustvo i veštine, kao i Vaš lični angažman, doprineli su širenju istine o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i BiH, te će te ostati upamćeni kao istinski prijatelj svih Srba - istakao je Dodik.

Uz iskrene želje za dobro zdravlje i ličnu sreću ambasadora Čepurina i njegove porodice, Dodik je uputio i izraze dubokog poštovanja, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bananana

    13. jun 2019 | 08:11

    Braco, srecan dan!

  • Nebojsa

    13. jun 2019 | 08:01

    Srbija i Rusija imaju odlicnu uzajamnu saradnju i ogromno uzajamno postovanje tako da ovakvi susreti mogu mnogo doprineti razvoju naše zemlje.

  • Saša

    13. jun 2019 | 07:57

    Cenimo i poštujemo Rusiju jer su oni naši iskreni prijatelji i mnogo puta su nam kroz istoriju pomogli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA