• 0

Albanci bi trebalo da se zabrinu, tužilac tražio dokumenta iz Srbije: Svedoci čekaju da daju iskaz

Govoreći o inicijativi Prištine za formiranje suda koji će se baviti isključivo Srbima, Kuburović kaže da je to naprasna odluka doneta samo zarad predizbornih poena

  • 0

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da nije sigurna da će se vodeći političkih lideri Prištine, poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, u početku naći na udaru Specijalnog tužilaštva za zločine OVK.

- Da je postojala volja, to bi se već desilo - rekla je ministarka u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Govoreći o inicijativi Prištine za formiranje suda koji će se baviti isključivo Srbima, Kuburović kaže da je to naprasna odluka doneta samo zarad predizbornih poena.

Ističe da je osnivanje etničkog suda nešto nezabeleženo i ispod svakog civilizacijskog nivoa.

Nela Kuburović intervju

Kuburović - Foto: A. Nalbantjan

To je, kaže, "iskrivljena politička tvorevina" koja nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

- Mislim da bi Albanci trebalo više da brinu zbog Specijalnog tužilaštva u Hagu koje će se baviti preispitivanjem izveštaja Dika Martija. Novi tužilac je poslednjih meseci tražio dokumente od Beograda, koji se dostavljaju preko Delegacije EU. Takođe veliki broj svedoka čeka na podizanje optužnica da bi dao iskaze - rekla je Kuburović.

Kada se radi o "žutoj kući" i trgovini ljudskim organima, kaže Kuburovićeva, DNK dokazni materijal je uništen, a pitanje je i koliko ima živih svedoka.

- Ipak treba imati u vidu da je Priština pod pritiskom menjala Ustav, da bi se formiralo specijalozovano veće za utvrđivanje istine iz izveštaja Dika Martija. Ne verujem da bi EU insistirala na formiranju takvog tela da nema dovoljno dokaza. To je dakle pokazatelj da EU ipak može da izvrši pritisak kada postoji volja - rekla je ministarka.

Ona negira da je Srbija zakasnila da podnese žalbu na odluku o suđenju radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću.

- Sudska odluka se pojavila na njihovom sajtu i medijima odmah po izricanju, ali da postoji procedura po kojoj se dostavljaju odluke i nalozi za hapšenje. Rok teče tek od momenta kad nam je nešto dostavljeno. Poslali smo najavu za žalbu i spremili detaljnu dokumentaciju. I dalje je na snazi pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje - rekla je ona.

Nela Kuburović intervju

Kuburović - Foto: A. Nalbantjan

Dodala je i da zakon i saradnji sa Haškim tribunalom, koji se primenjuje i na Mehanizam, nabraja za koja krivična dela postoji mogućnost izručenja, ali da nepoštovanje suda nije na toj listi.

O izmeni Ustava, Kuburović naglasasava da se one odnose isključivo na pravosuđe, ne i na Kosovo, kako se spekulisalo u javnosti.

- Predlog se tiče isključivo pravosuđa - jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija kroz izmenu postupaka izbora sudija i tužilaca, sastava stručnih saveta - rekla je Kuburovićeva i dodala da je pitanje koliko ima smisla govoriti o ustavnim promenama kada opozicioni poslanici bojkotuju rad Skupštine.

Kako je rekla, o tome treba da postoji opšti konsenzus, bar oko toga da li treba ući u te promene.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine ona je rekla da, iako je završena javna rasprava o Nacrtu ovog zakona, vlada Srbije je i dalje otvorena za predloge i sugestije.

- Očekivali smo više pisanih komentara, ali njih je do sada jako malo. Ponižavajuće je da je većina onih koji su komentarisali zakon generalno protiv njegovog donošenja, često pod izgovorom da i sadašnji pravni okvir omogućava ispitivanje porekla imovine. Pa zašto se to nije radilo prethodnih 15 godina - upitala je ministarka i dodala da bi zakon mogao da bude usvojen za vreme mandata aktuelne vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima