Pre tačno 20 godina poslednji srpski vojnik je napustio KiM (VIDEO)

Potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu stvoreni su uslovi za povlačenje VJ i MUP Srbije sa Kosova i Metohije, a u isto vreme počeo je ulazak snaga KFOR-a

Vojska SRJ, Kosovo, bombardovanje Srbije 1999, srpska vojska, tabla Priština, Kosovska Mitrovica
Foto: Profimedia/AFP

Kada su 9. juna 1999. godine stavljeni potpisi na Kumanovski sporazum, pored prekida NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, jedna od ključnih odredbi podrazumevala je povlačenje VJ i policije Republike Srbije sa prostora Kosova i Metohije, za šta su srpski vojnici i policajci imali rok od 11 dana.

Planom o povlačenju bilo je predviđeno da Priština najkasnije 15. juna u ponoć ostane bez ijednog jugoslovenskog vojnika i policajca. Međutim, prema navodima ratnih izveštača koji su tog dana bili u Prištini, i posle predviđenog roka, nekoliko oklopnih vozila i džipova i dalje je ostalo parkirano ispred zgrade Komande prištinskog korpusa.

- Otišli su dvanaest časova kasnije od predviđenog roka, čekajući da zaglavljenim kosovskim putevima prvo prođe jedna vojno-policijska kolona iz Kosovske Mitrovice. Za istoriju neka ostane zapisano da je na svakom od ovih vozila stajala zadenuta po jedna jugoslovenska zastava - preneli su tada mediji.

Kolona tenkova i vojnih vozila Vojske Jugoslavije krenula je u povlačenje sa Kosova 13 dana pre Vidovdana, a njihov odlazak nadgledali su predstavnici mirovnih snaga UN, čija su oklopna vozila bila na čelu i začelju kolone. Pratila ih je kolona civilnih vozila Srba koji su, mnogi zauvek, odlazili sa svojih ognjišta.

POVLAČENJE PRIPADNIKA VJ I MUP-A I ULAZAK MEĐUNARODNIH TRUPA

Potisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu stvoreni su uslovi za povlačenje VJ i MUP Srbije sa Kosova i Metohije, a u isto vreme počeo je ulazak snaga KFOR-a. Prvi je stigao ruski konvoj iz sastava mirovnih snaga UN, koji je ušao 12. juna u centar Prištine, a potom nastavio prema Kosovu Polju i aerodromu Slatina.

Kumanovo, Kumanovski sporazum, vojska, NATO

Potisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu stvoreni su uslovi za povlačenje VJ i MUP Srbije sa Kosova i Metohije, a u isto vreme počeo je ulazak snaga KFOR-a-Foto: Profimedia

Na teritoriju SRJ je iz Bosne i Hercegovine preko Pavlovića ćuprije u Badovincima ušla ruska jedinica sa pet džipova, jednim vozilom za veze, 16 oklopnih transportera i 23 kamiona 11. juna. Kolona je prošla kroz Beograd i preko naplatne rampe kod Bubanj potoka nastavila prema Nišu i kasnije ka Kosovu i Metohiji.

General Vesli Klark je naredio britanskom Generalu Džeksonu, komandantu KFOR-a, da presretne Ruse i onemogući njihovo zauzimanje aerodroma, što je dovelo do zatezanja situacije i incidenta na aerodromu Slatina.

Istog jutra, nešto posle pet časova, sa teritorije Makedonije na Kosovo i Metohiju su prvi ušli britanski vojnici. Granicu su kod mesta Blace, sa šest transportnih helikoptera, prešli britanski padobranci i pripadnici specijalne jedinice Gurke, a neposredno zatim na teritoriju južne srpske pokrajine ušle su kolone britanskih i francuskih vojnih vozila.

Prvi kontingent od oko 800 nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a ušao je oko podneva istog dana na sa makedonske teritorije kod Blaca, zajedno sa britanskim trupama, dok su pripadnici italijanskih snaga ušli u noći između 14. i 15. juna u Peć, a nemački kontigent KFOR-a u Orahovac.

Transparent koji je postavljen svojevremeno kao znak dobrodošlice VJ na nadvožnjaku na Merdarama "Nema nam drugog puta, od puta na Kosovo", Albanci su spalili pošto je poslednji srpski vojnik prešao na terotoriju centralne Srbije.

U sastavu Kfora na Kosovo i Metohiju razmešteno je 37.200 vojnika iz 36 država, a u proteklom periodu taj broj je znatno smanjen.

"VREME JE DA SE KRENE" : GENERAL VLADIMIR LAZAREVIĆ JE POSLE OVIH REČI IZDAO NAREĐENJE ZA POVLAČENJE

Povlačenje srpske vojske sa Kosova je trajalo 11 dana. Počelo je nedaleko od Podujeva, kada je komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević stao je na čelo nepregledne kolone s vojnim vozilima i teškim naoruženjem i pred nekoliko domaćih i stranih novinara izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova.

Vladimir Lazarević

Povlačenje srpske vojske sa Kosova je počelo kada je komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova-Foto: Profimedia/AFP

Rekao je da je njegova vojska u potpunosti izvršila zadatak.

- Zatim je pogledao na sat i rekao "Vreme je da se krene" - preneli su tada mediji.

ŠTA JE PRETHODILO ULASKU MEĐUNARODNIH TRUPA NA KIM

Podsetimo, NATO napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine oko 20 sati na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Do napada je došlo posle niza neuspešnih pregovora o rešavanju krize na Kosovu i Metohiji, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. U napadima koji su trajali 11 nedelja poginulo je između 1.200 i 2.500 osoba, a pričinjena materijalna šteta, u zavisnosti od procena, kretala se oko sto milijardi dolara. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

KUMANOVSKI SPORAZUM POTPISAN U VOJNOM ŠATORU

Tog 9. juna 1999. godine, posle pet dana pregovora, potpisan je "istorijski dokument" koji je označio prekig NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, koja je trajala 78 dana. Potpisnici Kumanovskog sporazuma bili su, u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović.

Rezultate pregovora saopštio je Britanac u 23:45 časova izlaskom ispred vojnog šatora, gde je poručio da se "Sporazumom stvaraju uslovi za prekid bombardovanja, raspoređivanje mirovnih snaga na KiM i postupno povlačenje jugoslovenske vojske".

Celokupan tekst Sporazuma danas je moguće pročitati na sajtu Vlade Srbije. Neke od odredbi bile su obavezujuće za obe strane, čin potpisivanja bio je uvod u uspostavljane vlasti UN na teritoriji AP KiM na osnovu rezolucije 1244 koja je doneta narednog dana na sednici Saveta bezbednosti, što je bio uvod u pogrom 300.000 Srba i drugih nealbanaca sa prostora KiM.

(Telegraf.rs)

Tagovi: KFOR, KiM, Kosovo, Kosovo 1999, Kosovo i Metohija, Kumanovski sporazum, NATO, Rezolucija 1244, Vojska Jugoslavije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (107)
Poređaj komentare:
 • I
  Ivan

  Boze kad citam komentare( svaka cast izuzetcima) vidim koliko vecina nema pojma ni o istoriji ni o ratu na kosovu. Ali je bitno lupetati kojekakve gluposti i lupati minuse. Onaj ko je 98 i 99 bio tamo on zna sta se desavalo i kako i zbog cega. S toga vas molim nemojte vise lupati bzv! Ko je dole bio zna da je iako preziveo pakao i da bi opet isao ako zatreba

 • R
  Rastko

  U svakom zlu ima necega dobrog.

 • R
  Rastko

  Da slavimo i da pevamo sto su nam vojnici zive glave spasli a sve ostalo ce doci na svoje kad tad.

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi sleteo u Beograd: Evo šta je cilj posete

"Veliko hvala Vučiću": Ovo je poslednja Makronova "ćirilična poruka" pred poletanje iz Srbije

Makronovom posetom su zadovoljni svi građani Srbije: Đurić o dolasku francuskog predsednika

"Ja bi ovakve poslao na 20 godina robije": Šešelj izvređao novinarku, UNS traži javno izvinjenje

Bastać kaže da ne da SC Milan Gale Muškatirović, iz SNS poručuju: Pokazaćemo mu kako se uspešno radi

Makron veći Putin od Putina: Da li je Francuz pokazao više poštovanja prema Srbima nego Rus?

Vučić pozvan da prisustvuje svečanoj ceremoniji krunisanja novog japanskog cara (FOTO)

Pet stvari koje smo saznali o ulasku Srbije u EU i kosovskom čvoru posle posete Emanuela Makrona

EU nastavlja da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine: Vučić se sastao sa Fabricijem (FOTO)

"Srbija ne priznaje Kosovo, to je poruka da se naoružamo": Haradinaj ponovo preti

Srpski migovi ispratili Makronov avion iz Srbije: Završena poseta predsednika Francuske (FOTO)

Ovako se Makron pohvalio celom svetu kako se proveo u Srbiji (FOTO)

"Učimo iz prošlosti da bismo imali bolju budućnost": Makronove poruke studentima

Disciplinovanje Prištine na delu: Haradinaj priznao da ga pritiskaju Makron i Merkel

Koga bi trebalo u zatvor na 20 godina, da li je u Srebrenici bilo genocida: Burno u Skupštini Srbije

Sastanak sa predstavnicima Prištine i Merkel na jesen, Vučić poručio: Boriću se za kompromis (VIDEO)

Dobra saradnja Srbije sa Hagom: Kuburović se sastala sa Bramercom uoči sednice Saveta bezbednosti UN

Ðilas: Na vreme smo pisali Ambasadi Francuske

U fokusu obećanje za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine: Juronjuz o Makronovim porukama Srbiji

Biću na svim događajima na kojima se podržava evropski put Srbije: Čanak prisustvovao dočeku Makrona

Velika promena u politici Francuske prema Srbiji: Dačić o "novoj stranici istorije" koju piše Makron

"Gospodar Kosova" razgovarao sa američkim senatorom: Poseban osvrt na "završnu fazu dijaloga"

Iz Interpola šalju predlog za glasanje o članstvu Kosova, Dačić uveren: Priština će ponovo izgubiti

Komandant NATO snaga u Evropi uskoro u Srbiji: Volters želi da "istraži stanje na terenu"

Žao mi je, što se zbog nekulture, osećamo poniženo: Čeda oštro o pismu opozicije Makronu

Vučić priredio večeru za Makrona: Detalji prijema iz Lovačke kuće u Vili "Mir"

Makron tvitovao na ćirilici: "U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu"

Predsednik Severne Makedonije se ponovo oglasio o promeni granica na Balkanu

Haradinaj ponovo provocira: Ukinućemo takse kad Srbija prizna nezavisno Kosovo

Makron oduševio Srbe na Kalemegdanu, Vučić zamolio za pomoć oko Kosova (FOTO) (VIDEO)

Idemo zajedno sa Francuskom u smrt ili pobedu: Vučić se obratio Makronu citatom kralja Aleksandra

Makron je stavio ruku na srce i na srpskom rekao: Ovde su Srbija i Francuska (VIDEO)

"Ova poseta je najviše pogodila Albance": Francuski "Lopinion" o Makronovom dolasku u Srbiju

Nema nekog magičnog rešenja za Kosovo: Makron o dijalogu Beograda i Prištine (VIDEO)

FOTO-UBOD: Ovaj detalj na Makronovoj ruci nosi jaku poruku Srbiji ,a mnogima je promakao (FOTO)

Zamolio sam Makrona da nam pomogne oko kosovskog čvora: Vučić o detaljima sastanka

Vojska Srbije uskoro jača za Mistral rakete: Potpisan sporazum u Palati Srbija

Pacoli opet preti: Najavljuje ponovnu zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM

Stefanović: Nećemo dozvoliti da ogrezli u korupciji postanu navodni borci protiv kriminala

Došao sam da okrenemo novu stranicu, Makron poručio: Želimo partnerstvo sa Srbijom

Makronova poseta je dokaz da Francuska podržava Srbiju: Radojičić o dolasku francuskog predsednika

Makronov Falkon za nekoliko minuta sleće u Beograd: Deo šire delegacije već stigao u Srbiju

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima