Po ugledu na Dejton: Nov pristup rešenju kosovskog pitanja

Hodžis je ovaj predlog izneo u blogu pod naslovom "Novi pristup Srbiji i Kosovu"

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Bivši glavnokomandujći američke vojske u Evropi Ben Hodžis predložio je "novi pristup" rešavanju kosovskog pitanja, koji podrazumeva glavnu ulogu SAD u pregovorima, posvećenost po ugledu na Dejton, pa i uključenje novog glavnog pregovarača, poput Ričarda Holbruka.

Hodžis je ovaj predlog izneo u blogu pod naslovom "Novi pristup Srbiji i Kosovu", i objasnio da to podrazumeva pokretanje "snažne i koordinisane inicijative", koju bi predvodile SAD, u saradnji sa EU i NATO, a sa ciljem da se osiguraju uslovi da Beograd i Priština dođu do konsenzusa o konačnim odnosima.

Govoreći o ulozi Amerike, on kaže da bi ona mogla da ostvariti odlučan uticaj u regionu, ukoliko se primeni sveobuhvatan strateški pristup (dobro integrisan sa naporima EU i NATO-a), koji otvara politički prostor za dvojicu lidera, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, štiti ih od unutrašnjih i spoljnih pritisaka i nudi nadu u mogućnost postizanja veoma teških, ali neophodnih kompromisa. . .

- Ali, to će biti moguće jedino ako pokažemo isti stepen posvećenosti kao prilikom vođenja pregovora o Mirovnom sporazumu u Dejtonu, pre angažovanja snaga IFOR-a i SFOR-a, što je konačno dovelo do nesavršenog, ali održivog mira na Zapadnom Balkanu - uveren je on.

Za uspeh u svemu tome Zapadu je, zaključuje Hodžis, potreban i visoki diplomata koji bi vodio "diplomatiju posredovanja", poput Ričarda Holbruka.

Za uspeh ove inicijative je, prema njegovom mišljenju, potrebno ispuniti tri ključna uslova, a na prvo mesto stavlja neophodnost da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju obezbedi dovoljno prostora za pregovaranje i traganje za kompromisom, bez nametanja ograničenja sa Zapada.

Hodžis posebno upozorava da se Zapad mora uzdržati od daljeg "pridikovanja" Vučiću i Tačiju.

Aleksandar Vucic

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zapad treba, kako kaže, u vremenima obnovljenog nadmetanja velikih sila, da iskoristi svoj pozitivan uticaj u regionu, da brani temeljna načela i prihvaćene vrednosti, jer, kaže Hodžis, ako nastane vakuum, Rusi i Kinezi će ga iskoristiti, iako priča koju Zapad može da ponudi sadrži bolja rešenja.

- Moramo im pružiti nadu… Integracija sa zapadnim zemljama mora izgledati kao dostižan cilj sa opipljivim ekonomskim koristima… to će obojici predsednika omogućiti da potisnu one grupe unutar svojih redova koje ne vide nikakvu korist od integracije sa Zapadom. Sjedinjene Države, NATO i Evropska unija to mogu učiniti - uveren je Hodžis.

Kao drugi uslov, Hodžis govori o tome da treba uzeti u obzir lokalna rešenja i navodi primer dogovora između Grčke i Severne Makedonije.

Priznaje da je sukob Srbije i tzv. Kosova drugačija vrsta situacije i da će možda njegovo rešavanje biti teže.

- Ali, pružimo predsednicima Vučiću i Tačiju šansu da demonstriraju istu vrstu hrabrosti i državništva, tako što ćemo im dozvoliti da sami dođu do željenog rešenja… oni su ti koji će morati da žive sa njegovim posledicama - predlaže on.

Kao treći uslov ističe da su predsedniku Aleksandru Vučiću potrebne strateške opcije za Srbiju - da postane odgovoran i stabilizujući faktor u regionu, tako što će doći do miroljubivog sporazuma sa Kosovom, a ne opcije poput stvaranja nove Kube ili Venecuele u jugoistočnoj Evropi ili satelitske države koja je vezana samo za Kremlj.

KOSOVO TACI NZ Z

Hašim Tači - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obrazlažući zašto je sve to teško, Hodžis navodi da se predsednik Vučić nalazi pod ogromnim pritiskom iz zemlje, kao i iz Rusije.

U tom kontesktu navodi takse Prištine koje su, kako smatra, potkopale njegovu pregovaračku poziciju, kao i to što ga je kritikovalo sveštenstvo SPC a.

Kad je reč o Rusiji, on navodi da je glavni izvor uticaja na Srbiju bila njena potreba da osigura podršku Moskve u Savetu bezbednosti UN nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

- Kremlj je toga, naravno, svestan i nema interesa da se ova situacija razreši - kaže Hodžis i tvrdi da Moskva često zaobilazi Vučića i vrši pritisak na njega preko sveštenstva, marginalnih sindikata aktivnog sastava policije i vojske i drugih faktora koji smatraju da će biti na gubitku ukoliko Srbija formalno prizna nezavisnost Kosova.

Kako navodi Hodžis, i Tači se suočava sa sličnim izazovima, jer frustracije navode neke političke grupacije na Kosovu da zahtevaju agresivniji stav prema Srbiji ili zajednicu sa Albanijom.

Međutim, kako ističe, Vučić i Tači su u nekoliko poslednjih meseci demonstrirali svoje "državničke kvalitete", pokušavajući da pronađu rešenje za situaciju koja Zapadu izgleda nerešivo.

- Sve to potvrđuje činjenicu da je obojici lidera neophodna podrška Zapada - kaže Hodžis.

On podseća da samit u Berlinu nije imao uspeha, ali ističe da je srpska delegacija pokazala zrelost i državničko držanje, što, kaže on, možda nudi neku nadu za predstojeći julski Pariski samit.

Hodžis ukazuje i da bi uskoro mogle da se ukažu prilike da se proizvedu novi podsticaji za iznalaženje rešenja - Evropski savet, uz podršku nove EK, mogao bi da obnovi nade za članstvo Srbije i tzv. Kosova u EU, ukoliko se ostvari dovoljan napredak ka ispunjavanju EU standarda.

- NATO bi takođe mogao iskoristiti predstojeći Samit u Londonu da potvrdi značaj misije KFOR-a. NATO ima podršku u tom pogledu, budući da su obe vojske pod vođstvom oficira koji razumeju i poštuju Zapad i shvataju da NATO nije pretnja, već garant stabilnosti - stav je Hodžisa.

Hodžis smatra zato da Misija NATO na Kosovu treba da bude sačuvana,a takođe bi trebalo podsticati širu saradnju NATO-a sa oružanim snagama Srbije, kao i proces efikasne tranzicije formiranih oružanih snaga Kosova.

On je ovaj blog napisao, kako navodi, za Alfen grupu, koju je nedavno osnovala grupa vodećih svetskih stručnjaka za geopolitička i bezbednosna pitanja.

Grupa će se baviti buducnošcu transatlantskih odnosa i bezbednosti i odbrane Evrope na proaktivan način.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, ben hodžis, Beograd, Hašim Tači, KiM, Kosovo, Kosovo i Metohija, kosovsko pitanje, Priština

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • M
  Mihailović

  Šta ovaj lupeta,uticaj Rusije i Kine...nisu Rusija i Kina napravile problem već amerika Njemačka,NATO...oni su naoružavali i obučavali albanske teroriste i na kraju zajednički izvršili agresiju na Srbiju i otcepili dio Srbije i to je njima nova okolnost stvorena bombardovanjem,razaranjem i ubijanjem zbog izmišljenih zločina u Račku kao u Iraku zbog nepostojećih bojnih otrova,i u mnogim drugim agresijama zemalja koje nisu njima po volji...provodi se najveći terorizam,ekonomijom,sankcijama,bombardovanjem,ubijanjem osiromašenim uranijumom...i lažima,propagandom koja se nije promenila od devedesetih godina...i na kraju sve zločince koji su činili najstravičnije zločine protiv Srba oslobodili...

 • S
  Srbo Brodarac

  Primena rezolucije 1244 ili rat.

 • J
  Jaca

  Pozitivan uticaj Zapada.?! Amerika i Zapad donose zlo gde god su se umešali! Državnički kvaliteti Haradinaja, bivšeg teroriste.?! A o Holbruku i da ne pričam.! I opet stara laž o negativnom uticaju Rusije.! Ako samo od Amerike zavisi, ništa dobro po nas ne sledi..

SAD se oglasile prvi put posle Haradinajeve ostavke

Haradinaja će iz Haga pustiti posle 48 sati, ovo je politički trik: Vučić o planovima Prištine

Darmanović: Ostavka Haradinaja - više prostora za pregovore Vučiću i Tačiju

SAD su proces normalizacije odnosa BG i PR digle na nivo strateškog interesa: 2019. godina dogovora?

Prve reakcije Albanaca posle političkog zemljotresa u Prištini

Popović Ivković: Boško, ti si falsifikator

Brnabić: Slanje izmenjene Medijske strategije u Brisel je apsolutno bila greška

Smena na čelu baze Bondstil, novi komandant poručio: Sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244

Evo kada će se Haradinaj pojaviti pred tužiocima u Hagu: Poznat tačan datum saslušanja

Hitan sastanak državnog vrha Srbije: Vučić sutra o Haradinajevoj ostavci

Kako će Haradinajeva ostavka uticati na dijalog Beograda i Prištine: Bliže rešenju ili odlaganju?

Tači se oglasio posle Haradinajeve ostavke: Traži pravdu za teroriste iz OVK

Haradinaj je već podnosio ostavku zbog optužbi za ratne zločine i išao u Hag: Evo kako se izvukao

U Hagu na snazi "Pravilo 30" zbog Haradinaja

Zverska ubistva, mučenje dece i beba i silovanja: Za koje zločine Srbija tereti Haradinaja

Đilas: Odgovaraće svi koji su hapsili nevine ljude; Stefanović: Skandalozno da on govori o pravdi

Šta će biti u Prištini posle Haradinajeve ostavke: Odluka pada u jednom kabinetu

Poslednja odluka koju je doneo Haradinaj vezana je za korekciju granice

Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke (VIDEO)

Ramuš Haradinaj podneo ostavku (VIDEO)

Ako možemo na Mesec, možemo naći i put za obnovu dijaloga: Skat o nastavku pregovora

Novi predsednik Kazahstana ukazom naložio otvaranje ambasade u Beogradu

Putinov specijalac sleteo u Beograd: Novi ruski ambasador došao da preuzme dužnost (VIDEO)

"Za dom spremni" može, ćirilica ne: Kolinda protiv srpskog pisma u Hrvatskoj

Nikad teže reči Merkelove: Nadvili su se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Srbija može da računa na podršku Argentine: Brnabić razgovarala sa Savelsom (FOTO)

Novi problemi za Lutovca? Statutarna komisija prkosi predsedniku demokrata

Makronov savetnik zvao Haradinaja: U septembru sastanak u Parizu

Mistral se ne prodaje teroristima: Vulin o Haradinajevom pozivu da se Priština naoruža

Na Kosovu su ugroženi svi elementi opstanka srpske zajednice: Dačićevo upozorenje u Vašingtonu

Srbi moraju da odustanu od Kosova, to je gotovo: Američke diplomate o konačnom dogovoru

Rezolucija o ubistvu braće Bitići uskoro na Kongresu: "Od ovog slučaja da zavisi odnos SAD i Srbije"

Kosovo da bude spremno za završnu fazu: Američki senator najavljuje konačni dogovor i novu ulogu SAD

Komanda NATO i američke vojske u Evropi se oglasila o sastanku Vučića i Voltersa

SAD će učiniti sve da odblokiraju dijalog, znaju da je problem u Prištini: Dačić sa Džonom Boltonom

Vanredna sednica Skupštine u ponedeljak: Na dnevnom redu odluke o izboru Poverenika

Dačić se u Vašingtonu sastao sa Trampovim specijalcem za Srbiju

Studentski dosije Nebojše Stefanovića prvi put u javnosti: Do sad ga niko nije tražio na uvid (FOTO)

Pre Makrona i oni su lomili jezik sa DŽ, Č, Ć, Š: Ko bolje govori srpski Tusk, Putin ili Sijarto?

Dačić na poziv Pompea u Vašingtonu: Predstavlja Srbiju na konferenciji o verskim slobodama

Policija u Austriji zadržala, a zatim oslobodila Haradinaja

Pompeo između Dačića i Pacolija: Šef srpske diplomatije razgovarao sa američkim kolegom (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima