• 9

Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog: Kosnet o korekciji granice

- Mišljenje američke vlade je da pregovarači obe strane treba da imaju slobodu da odluče o čemu žele da razgovaraju

  • 9

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, izjavio je da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i tzv. Kosova, već je, kako kaže, samo izraženo mišljenje da Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksi.

- Mišljenje američke vlade je da pregovarači obe strane treba da imaju slobodu da odluče o čemu žele da razgovaraju. Kada je američka vlada prošle godine saopštila da se nećemo usprotiviti razgovoru o graničnoj regulativi, nismo rekli da podržavamo korekciju, već da pregovarači treba da imaju slobodu da razgovaraju o tome šta žele - rekao je Kosnet, preneli su prištinski mediji.

Ponovio je stav SAD da bi Priština trebalo da ukine nametnute 100 odsto uvećane takse na robu iz Srbije da bi dijalog bio nastavljen.

- Zato mislimo da bi kosovska strana trebalo da privremeno suspenduje takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtevamo od Beograda da preduzme korake da ponovo započne taj proces -
dodao je on, prenela je Gazeta Ekspres.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kosnet je kaže da "dve vlade treba da tome pristupaju na kreativan način u cilju postizanja kompromisa koji verovatno nije popularan ni na Kosovu ni u Srbiji".

- Stav Vlade SAD u vezi sa dijalogom je da je on potreban za uspostavljanje mira, pravde i prosperiteta za građane, tako da snažno podržavamo brz povratak u dijalog. Verujemo da i vlade Prištine i Beograda treba da preduzmu korake u tom pravcu - kazao je Kosnet.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    Kakva razmena sa Kosovom to je srpska zemlja..može samo korekcija granice sa albanijom... Dobiju delove kosova Albanija u razmeni delove albanije... Razmena teritorije sa albanijom

  • љиљана

    Ако то учинимо, онда следе друге области (Војводина, Санџак и тако редом). И онда шта? Где смо на чему смо? Увек, изгледа само МИ попуштамо. Докле?

  • Kamy

    Jeste bolno po nas ali mozda i jedino prijvatljivo! Druga opcija bi bila rat ali ne ssmo sa siftarima vec i ss njihovim sponzorima. Jesmo li spremni na to?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima