Merkelova i Makron u diplomatskoj ofanzivi: Nikad jači pritisak na Prištinu da ukine takse

Predsednik Srbije juče je rekao da će samitaa u Parizu biti samo ako se Albanci budu ponašali odgovorno, što se neće desiti. Kako je rekao, Albanci zapravo dijalog ne žele, "već žele da svim u potpunosti upravljaju Amerikanci i niko više"

  • 5

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "99 odsto siguran da sastanka u Parizu neće biti" jer, kako je naveo, Albanci nisu spremni da razgovaraju "ni o čemu važnom". S druge strane, u diplomatskim krugovima kruže priče da su Nemačka i Francuska krenule u pravu diplomatsku ofanzivu, jer bi još jedan samit bez sastanaka lidera sa Balkana bio njihov politički debakl.

Predsednik Srbije juče je rekao da će samitaa u Parizu biti samo ako se Albanci budu ponašali odgovorno, što se neće desiti. Kako je rekao, Albanci zapravo dijalog ne žele, "već žele da svim u potpunosti upravljaju Amerikanci i niko više".

- Srbija je spremna da nastavi dijalog, ali tek pošto budu ukinute takse. Srbija se ponašala konstruktuvno i ozbiljno, ali ne želi da ulazi u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost - poručio je on.

Printscreen/tvPink

Ipak, Nemačka i Francuska više nemaju prava na promašaje, kada je u pitanju kosovsko pitanje, tvrde analitičari. Ukoliko samit 1. jula prođe ponovo bez susreta lidera iz regiona, smatraće se debaklom politike Angele Merkel i Emanuela Makrona, kada je reč o Balkanu.

U nastojanju da se odblokira dijalog između Beograda i Prištine, Nemačka je posredovala na sastanku u Berlinu između srpske i prištinske strane na kojem su učestvovali zvaničnici Vlada Srbije i samoproglašene države Kosovo. Putovanje u Nemačku i sastanak sa Đurićem potvrdio je bivši šef prištinske delegacije u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi, koji je trenutno ambasador tzv. Kosova u Arapskim Emiratima za Gazetu Ekspres.

- Čitav sastanak je bio posvećen vraćanju tehničkog dijaloga tamo gde je stao, dakle kako da nastavimo dalje. Dok nismo bili nadležni da pričamo o politici, a ni o taksama -  rekao je Arifi za Gazetu Ekspres.

Izvor blizak diplomatskim krugovima prenosi da će predstavnici Berlina i Pariza tokom ove nedelje održati niz nezvaničnih sastanaka sa Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem kako bi pripremili teren za sastanak 1. jula u Parizu, piše "Blic".

Aleksandar Vucic, Berlin Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

- Prethodnih dana već su održani sastanci "ispod žita" sa rukovodstvom Prištine. Berlin i Pariz pokušavaju da izvrše pritisak na Haradinaja i Tačija da popuste i povuku takse kako bi mogao da se napravi makar mali korak napred u pregovorima dve stane - ističe izvor.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, za Novo jutro rekao je da jača strana mora da sankcioniše ponašanje prištinskih političara, i kako je rekao, bilo je potrebno definisati naredni susret u Parizu.

- Albanci su formirali ciljeve tražeći da se ne ukidaju takse, i oni ne žele nastavak razgora sa Beogradom. Bilo je jasno ako nema dogovora o ukidanju taksi, čemu onda sastanak. Međutim, Palmer je rekao da EU treba da rukovodi dogovorom Beograda i Prištine, tako je stavio do znanja da sve ostalo može da bude dodatna pomoć - rekao je Drecun, ističući da je Palmer rekao da je neprihvatio ujedinjenje Kosova sa bilo kojom drugom državom.

Narodna Skupština - poslanik Milovan Drecun Foto: Milena Đorđević

- Ako očekujete da imate Albance koji traže da se prizna nezavisnost, žele da uvedu SAD zvanično u igru, onda Srbija može da uvede Rusiju ili Kinu u razgovore - ocenio je Drecun.

Da bi takse trebalo ukinuti saglasni su i mnogi analitičari, profesori, predstavnici privremenih institucija u Prištini. Podršku ovoj tezi dao je i Vetan Suroi, prištinski politički analitičar i učesnik pregovora u Rambujeu i Beču,koji je za "Prvu televiziju" rekao da je dijalog sa Beogradom neophodno početi u drugačijoj formi što pre, ali i da su nametnute takse "izraz nenormalnosti".

- Takse su samo izraz nenormalnosti, jer nije normalno da postoje takse od 100 odsto - izjavio je on.

Da je i sam Hašim Tači bio protiv uvođenja taksi, predsednik Srbije podsetio je na na panelu „Ulaženje u srž dijaloga Beograda i Prištine“, u okviru međunarodnog foruma "Globsec 2019" , gde je govorio zajedno sa predsednikom privremenih prištinskih institucija.

Podsetio je da je i Tači nekada bio protiv taksi, koje su suprotne CEFTA sporazumu, koje je potpisala i Priština još 2006. godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasto?

    21. jun 2019 | 11:43

    Zasto se oni uporno nazivaju Albancima, kad su oni Ssiptari??? I zasto se to toliko zaataskava???? Vec smo prihvatili da menjaju istoriju kako se njima prohte pa su sad postali Albanci veci albanci od albanaca samih kao i amerikanaca...

  • RICINUS

    21. jun 2019 | 14:09

    Kakav pregovor sa šipcima nisu oni osvojili Kosovo nego zapadna alijansa... Onaj koi je osvajač sa njim pregovarati ko tu šta pita šiptare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA