SAD neće voditi proces između Beograda i Prištine: Skat poručio da je to posao za Evropsku uniju

Skat je poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dve strane

Kajl Skat
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), "ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo", izjavio je u intervjuu "FoNetu" ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

On je podsetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja.

Kajl Skat je poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dve strane.

- Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo - napomenuo je Skat, ističući da SAD podržavaju EU u ovom procesu.

Prema njegovim rečima, "bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine".

- Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primene, nego mora biti od vas i Kosova. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprosvesti, a ne neka nesprovodiva ideja - objasnio je ambasador SAD.

Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je Skat i rekao da SAD nemaju "crvenu liniju", niti kažu da će "prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine".

- Ali, kažemo da smo otvoreni za rešenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora - rekao je američki ambasador.

Prema njegovoj oceni, "za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori", pa bi trebalo naći način da "idemo natrag u pregovore, što je uvek bio naš stav".

- Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima - rekao je Skat i ponovio da američka vlada neće voditi taj proces, da je to za EU, ali da će pomoći koliko može.

Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da "ne zna" koliko je to rešenje realno.

- Znamo i da sam predsednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo - podsetio je američki ambasador.

- Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije - precizirao je Skat i podsetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja.

Dodaje da dve nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih.

- Ako to bude deo rešenja, mi ne kažemo da smo protiv, niti da smo za, nego da ćemo gledati kakvo je to rešenje, ali to koliko sada vidim nije realno - obrazložio je američki ambasador.

Kajl Skot

Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

EKONOMSKI RAZVOJ JUŽNE SRBIJE JE PRIORITET

Na pitanje o stanju u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, Skat je podsetio da je to uvek bio siromašan region, ali da se vidi da je njegov ekonomski razvoj prioritet za Srbiju.

Na tome bi trebalo više raditi, dodao je američki ambasador i primetio da je "ekonomski problem južne Srbije još uvek realnost za sve narode, i za Srbe i za Albance koji tu žive".

- Oni odlaze u Beograd, u inostranstvo, jer ne vide budućnost za sebe i svoju decu. Mi imamo čitav niz programa, preko USAID, koji je usmeren na razvoj - istakao je Skat, ali je to samo kap u okeanu onoga što bi Srbija sama trebalo da uradi.

Njemu je bilo "veoma drago što je pre nekoliko dana bio u Bujanovcu, što je Koridor 10 završen i što može lakše da se putuje kroz celu Srbiju".

- To je važan korak, a još važniji bi bio da Preševo ima tekuću vodu 24 sata na dan. To je osnova života, što znači da je potrebno još mnogo investicija, koje bi trebalo i privlačiti u ovaj region - naglasio je američki ambasador.

Smatra da će se to vremenom dogoditi, ali i da svi moraju više da rade.

Na pitanje o političkoj situaciji u ove tri opštine, Skat je podsetio da ambasadori, "po propisu, ne bi trebalo da komentarišu političku situaciju".

- Ali, ono što ću reći jeste da su u demokratskoj zajednici politički proces i demokratija put za rešavanje problema građana - naglasio je američki ambasador.

Navodi da ima raznih partija, "ponekad ih je i previše" i da postoje političke borbe, koje mogu biti interesantne za gledanje na televiziji.

Kako je poručio, obični ljudi, međutim, hoće da njihovi lideri rešavaju probleme, a to su nezaposlenost, socijalni problemi, kako da obezbede mesto za decu u školi i na fakultetu...

To su problemi o kojima bi lideri u Americi i u Nemačkoj i u Srbiji najviše trebalo da brinu, smatra Skat.

Kajl Skot

Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

O PROTESTIMA U SRBIJI

Upitan o protestima u Srbiji, ponovio je da diplomate ne bi trebalo da komentarišu unutrašnju politiku jedne zemlje, ali je istakao da su pravo na protest i izražavanje ideja osnovna demokratska prava.

- Ja bih hteo da i u mojoj zemlji i u Srbiji svi više poštuju mišljenje drugog i da svi imaju pravo da izraze svoje mišljenje, da pred javnost iznesu svoje ideje i da glasači na kraju odgovore na to - istakao je američki ambasador.

Za vreme od kada je u Srbiji, Skat vidi da pada rejting zemlje što se tiče slobode medija i vladavine prava, kao i da je taj pad u nekim slučajevim dosta brz.

- Kada je reč o izveštajima "Reportera bez granica", Srbija je pala za 30 mesta od kada sam ja ovde i sada je na 90. mestu. To nije zdravo za Srbiju, niti za demokratiju u Srbiji - ukazao je Skat.

Smatra da je "previše medija koji imaju politički stav, umesto da informišu građane, oni služe da napadaju nekog drugog".

- U Srbiji, kao i u mojoj zemlji, ima više mesta za pošteni dijalog -  ocenio je američki ambasador, što znači, "ne samo pravi dijalog, nego i da poštujete drugoga".

- Da on ima pravo na svoje mišljenje, a da to, iako se vi ne slažete sa njim, ne znači da je on izdajnik, da je lopov, niti da je korumpiran, nego samo ima drugačije mišljenje - naglasio je ambasador SAD.

Debate bi trebalo voditi na bazi podataka i činjenica i to je problem sa medijima u Srbiji, rekao je Skat, "ima premalo činjenica, a previše mišljenja".

Govoreći o američkoj pomoći Srbiji, Skat je istakao da su SAD u protekle dve decenije dale "više od milijarde dolara ekonomske pomoći Srbiji, ali je interesantno da srpski narod to ne priznaje".

- Na pitanje u anketama ko daje više pomoći Srbiji, jedva da ćete videti Ameriku, iako mi, kao zemlja, dajemo više nego bilo ko - uočio je ambasadori SAD nabrojao mnogobrojne američke progreme pomoći Srbiji.

- Mi radimo šta mi možemo, ali mislim da ima još mnogo toga da se radi i da je najefikasnije kada donatori rade zajedno sa Vladom Srbije, kada obe strane ulažu u taj proces - obrazložio je Skat.

Građanima Srbije, kao i svima u ovom regionu, poručio je da je "prošlost prošla" i da je budućnost pred njima.

- Da više pažnje obratite na to kako da izgradite bolju budućnost, nego da još pričate o prošlosti - precizirao je američki ambasador, koji smatra da "ljudi u ovom regionu mnogo gledaju unazad, umesto da gledaju unapred".

- Tamo su najveći izazovi, jer su izazovi iz prošlosti prošli, a treba ići napred - zaključio je Skat.

(Telegraf.rs)

Tagovi: ambasador sad u Srbiji, Beograd, Dijalog, Dijalog Beograda i Prištine, Kajl Skat, Priština, SAD

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • M
  Milorad Vujicic

  1964 JOS SU U AMERICI BILI ODVOJENI RESTORANI,JAVNA MJESTA ,GDJE CRNI NISU IMALI PRISTUPA.TOLIKO O DEMOKRATIJI NAJODVRATNIJE POLITIKE JEDNE RAZVIJENE ZEMLJE.RAZVOJ POSTIGNUT KRADJOM I PRISILOM.

 • D
  DAVID SVEDSKA.

  ALO skotu sta cekas vise u Beogradu idi tamo kod onih gadova Klintona koji samo znaju ubijati i otimati tudje dobro. Siguran sam da necete dugo vas kaubojski sistem pomalo propada siguran sam da i ti to sam znas. Zelim vam sve naj gore.

 • N
  Nikola U.

  Da se podsetim: Amerika je bomardovala Srbiju.

Približavanje zemalja ZB je investicija u evropsku stabilnost: Mogerini o proširenju EU

Srbija je spremna da se odmah vrati za pregovarački sto: Brnabić o dijalogu Beograda i Prištine

Evropa se zastrašujuće brzo i radikalno balkanizuje: "Lideri nemaju harizmu i pozitivne programe"

Komandant NATO-a pohvalio Vojsku Srbije, Vulin mu otkrio šta je najveća pretnja za mir na Balkanu

Skat podržao novinarku koju je vređao Šešelj i citirao Teslu

Čije du*e vi ovde zastupate? Trifunović u "klinču" sa organizatorima protesta "1 od 5 miliona"

Haradinaj zaratio sa "Gospodarom Kosova": "Takva ideja samo jača Srbiju"

Da li Srbija mora da bira između EU i Rusije? Odgovor stiže od predsedavajućeg Unijom

Gusenice, gaženje, robija za novinare: Ovo nije igra asocijacija, već Šešeljeve gnusne pretnje

Antić: Nastavljamo da gradimo bolju i napredniju Srbiju

"Za ovu objavu gospođa ima tri šamara": Radikalka branila Šešelja, pa zapretila poslanici Dveri

"Gospodar Kosova" razgovarao sa najvećim albanskim lobistom, Endžel kaže: Srbija da prizna Kosovo

Vučić je imao jedan zahtev za komandanta NATO-a i američkih snaga u Evropi: Volters odmah prihvatio

Mi smo najstariji srpski politički brend: Dačićeva čestitka socijalistima

Stefanović: Odlazak Đilasa u policiju je smešan, istragu vodi Tužilaštvo

Čini se da je Francuska spremna za neki dogovor Beograda i Prištine: Jovanović o poseti Makrona

Nije sve gotovo: Ovako Selaković vidi Makronovu poruku o Kosovu

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi večerao sa prvim čovekom Vojske Srbije

Veselji: Podržavam suspenziju taksi od 100 odsto, ali to ne može da bude večno

Ambasada Francuske: Makron je sam napisao govor na srpskom, vežbao je izgovor

Dačić na poziv Pompea stiže u Vašington: Predstavljaće Srbiju na konferenciji o verskim slobodama

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi sleteo u Beograd: Evo šta je cilj posete

"Veliko hvala Vučiću": Ovo je poslednja Makronova "ćirilična poruka" pred poletanje iz Srbije

Makronovom posetom su zadovoljni svi građani Srbije: Đurić o dolasku francuskog predsednika

"Ja bi ovakve poslao na 20 godina robije": Šešelj izvređao novinarku, UNS traži javno izvinjenje

Bastać kaže da ne da SC Milan Gale Muškatirović, iz SNS poručuju: Pokazaćemo mu kako se uspešno radi

Makron veći Putin od Putina: Da li je Francuz pokazao više poštovanja prema Srbima nego Rus?

Vučić pozvan da prisustvuje svečanoj ceremoniji krunisanja novog japanskog cara (FOTO)

Pet stvari koje smo saznali o ulasku Srbije u EU i kosovskom čvoru posle posete Emanuela Makrona

EU nastavlja da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine: Vučić se sastao sa Fabricijem (FOTO)

"Srbija ne priznaje Kosovo, to je poruka da se naoružamo": Haradinaj ponovo preti

Srpski migovi ispratili Makronov avion iz Srbije: Završena poseta predsednika Francuske (FOTO)

Ovako se Makron pohvalio celom svetu kako se proveo u Srbiji (FOTO)

"Učimo iz prošlosti da bismo imali bolju budućnost": Makronove poruke studentima

Disciplinovanje Prištine na delu: Haradinaj priznao da ga pritiskaju Makron i Merkel

Koga bi trebalo u zatvor na 20 godina, da li je u Srebrenici bilo genocida: Burno u Skupštini Srbije

Sastanak sa predstavnicima Prištine i Merkel na jesen, Vučić poručio: Boriću se za kompromis (VIDEO)

Dobra saradnja Srbije sa Hagom: Kuburović se sastala sa Bramercom uoči sednice Saveta bezbednosti UN

Ðilas: Na vreme smo pisali Ambasadi Francuske

U fokusu obećanje za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine: Juronjuz o Makronovim porukama Srbiji

Biću na svim događajima na kojima se podržava evropski put Srbije: Čanak prisustvovao dočeku Makrona

Velika promena u politici Francuske prema Srbiji: Dačić o "novoj stranici istorije" koju piše Makron

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima