Otkazivanje samita je bilo izvesno zbog prištinskih taksi, Dačić poručio: To je Tačijev poraz

- To je bila prilika da se otkoči dijalog - rekao je Dačić

Ivica Dačić
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu, jer se, kako je rekao, znalo da predsednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak, ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se otkazivanje sastanka u Parizu može tumačiti kao poraz, rekao da mu se čini da je najviše poražen Hašim Tači, koji je izjavio da je time poraženo tzv. Kosovo koje je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

- To je bila prilika da se otkoči dijalog - rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Inom Eriksen Sorajde i dodao da Srbija ne predstavlja prepreku.

- Samo tražimo da se mere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mera, ukinu pre nastavka dijaloga - rekao je Dačić, navodeći da Beograd želi da se dijalogom dođe do rešenja.

Upitan da prokomentariše to što se od američkih oficira može čuti da Albanci prikrivaju zločine nad Srbima, ministar je kazao da se to moglo čuti i od nemačkih oficira, ali da je to istorija i da ne bi trebalo da se vraćamo unazad.

- Nama je od ključne važnosti da nađemo kompromisno rešenje koje ne može biti nametnuto - rekao je Dačić i objasnio da kompromis ne podrazumeva da se od Beograda traži da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da li postoji mogućnost da se, pored EU, SAD i Rusije, i Kina uključi u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je kazao da za sada nema najave promene formata dijaloga.

Prema njegovim rečima, ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, to će morati da bude verifikovano u UN, gde će se pitati i Kina i SAD i Rusija.

Kazao je i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će, kaže, morati da budu rešeni pre nego što se nastavi rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan koje su to kontremere od kojih Beograd nije odustao, Dačić je kazao da to nije pitanje za njega.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se nije odustalo od kontramera protiv Prištine zbog taksi na srpsku robu, ali da je vrlo teško uvesti mere koje bi mogle da pogode i srpski narod na Kosmetu.

Vučić je istakao da će se u razgovoru sa predstavnicima Srba sa KiM, odmah iza Vidovdana, videti na koji način i koje mere će biti preduzete.

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Dragan Kujunžić

"SRBIJA JE APSOLUTNO PROTIV ZAOŠTRAVANJA ODNOSA SA CRNOM GOROM"

Srbija je apsolutno protiv zaoštravanja odosa sa Crnom Gorom, kao i zaoštravanja odnosa između srpskog i crnogorskog naroda, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će Crna Gora poštovati prava srpskog naroda koji živi na njenoj teritoriji.

Dačić, upitan kakvo mišljenje Venecijanske komisije očekuje po pitanju predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, rekao je da ne zna kakvo će mišljenje biti i da se nada da će ono biti takvo da spreči moguće probleme.

- Imajući u vidu da tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji žive vekovima u Crnoj Gori i kojih po popisu ima više od 30 odsto, očekujemo da država Crna Gora ima u vidu tu činjenicu i prava srpskog naroda koji tamo žive - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Eriksen Sorajde.

Dodao je da Srbija očekuje i da se izbegavaju stvari koje mogu da izazovu velike sukobe.

- Zato se i nadamo da će i mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da spreči moguće probleme povodom tog zakona - rekao je Dačić.

Ivica Dačić, Natali Loazo

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"SADA NIJE PRAVI MOMENAT DA PROŠIRENJE EVROPSKE UNIJE BUDE TEMA BROJ JEDAN"

Očigledno je da ovo nije vreme u kojem postoji previše pozitivna klima za politiku proširenja u EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da Srbija smatra da bi proširenje bilo dobro i za samu Uniju.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškom ministarkom spoljnih poslova Ine Eriksen Sorajde, kazao da je možda EU i popularnija u zemljama regiona koje bi da postanu članice, nego u zemljama koje su već članice.

Prema njegovim rečima, kadrovski problemi sa kojima se trenutno nakon izbora za Evropski parlament suočava EU, postojali su i prilikom formiranja organa EU nakon prošlih izbora, ali sada postoje i druge krize, kao što je izlazak Velike Britanije, rasprava o ovlašćenjima, kao i to u kom će se pravcu razvijati proces proširenja i sama EU.

- Sada nije baš pravi momenat da može da se kaže da je proširenje tema broj jedan. Mi mislimo da bi to bilo dobro i za samo EU, da je to plus koji EU možda nema u nekim drugim segmentima, odnosno da je politika proširenja najdelotvornija politika EU - rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan da li Srbiji nedostaje pažnja iz Brisela, Dačić je kazao da nam "ponekad ne nedostaje pažnja, kao i da bismo "ponekad voleli da nas malo manje pominju".

- Dođe vreme kada molite Boga da ne budete među top vestima CNN-a ili nekih drugih televizijskih kanala, što znači da je dobro, jer obično nas spominju samo po lošem - kazao je Dačić.

MILENA Modna Revija inspirisana Milenom Dravić

Ivica Dačić - Foto: ATA Images

DAČIĆ SAGLASAN SA  ŠEFICOM DIPLOMATIJE NORVEŠKE DA TREBA PRODUBITI SARADNJU SRBIJE I NORVEŠKE

Šefovi diplomatija Srbije i Norveške, Ivica Dačić i Ine Eriksen Sorajde, saglasili su se danas u Beogradu da se dijalogom između Beogradu i Prištine jedino mogu rešiti otvorena pitanja i izrazili očekivanje da se dijalog otkočiti i nastavi.

Dačić je naveo da je interes Srbije da i dalje unapređuje bilateralne odnose sa Norveškom, kako na političkom, tako i u drugim oblastima, prvenstveno u ekonomiji.

Naveo je da je Norveška u samom vrhu po direktnim investicijama u srpsku privredu i jedan od najvećih donatora Srbiji i kazao da je za poslednjih petnaestak godina bilo više od 216 miliona evra razvojne pomoći od strane Norveške.

- Kada je reč o direktnim investicijama, Norveška je na drugom mestu sa milijardu i 360 miliona evra investicija u srpsku privredu - kazao je Dačić i dodao da bi iz tog razloga spoljnotrgovinska razmena mogla da bude veća od dostignutog obima prošle godine - 64 miliona evra.

Učinićemo sve da podstaknemo dalju ekonomsku saradnju sa Norveškom, rekao je Dačić i dodao da je saradnja sa tom zemljom dobra i u drugim oblastima poput odbrane, saradnje službi bezbednosti...

On je kazao da Norveška, iako nije članica EU, po svom pristupu i učešću u finansijama praktično čini jedan od stubova Unije i zahvalio je na podršci koju ta zemlja daje Srbije u procesu evrointegracija.

Tokom sastanka, kako je naveo šef srpske diplomatije, ministarku je upoznao i sa problemom u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Upoznao sam je i sa opredeljenjem Srbije da mirnim putem, kompromisom rešavamo sva otvorena pitanja u regionu. Mi te probleme želimo da rešavamo, a ne da ih ostavljamo budućim generacijama - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da iz tog razloga Srbija traži podršku međunarodnih organizacija da podrže dijalog i izvrše priutisak na Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, kao i da ohrabre sve da prihvate kompromis.

- Mislimo i da je vrlo važno da sa Norveškom imamo i dobru saradnju na multilateralnom nivou i da sarađujemo u različitim organizacijama - kazao je Dačić i dodao da će se Srbija i Norveška međusobno podržavati prilikom određenih kandidatura koje imaju.

Kako je naveo, Srbija će podržati Norvešku da bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a kada je reč o kandidaturi Srbije, Dačić je kazao da je ona predviđena za 2034. godinu.

Norveška ministarka je istakla da je Srbija dugoročan prijatelj i važan partner Norveške, kao i da Norvežani i Srbi na sličan način razmišljaju.

- Voleli bismo da proširimo saradnju, kulturološki, ekonomski, ali naravno i na političkom nivou - kazala je Sorajde i dodala da Norveška u potpunosti podržava reforme Vlade Srbije.

Kako je navela, tokom prethodne dve godine Norveška je udvostručila pomoć koju pruža regionu, jer vide potrebu da se podrže evropske integracije regiona, ali i da podstaknu da se reforme koje se sprovode u ovom trenutku nastave i u budućnosti.

- Dajemo punu podrsdsku članstvu u EU, Norvežani ne žele trenutno da postanu članovi, ali smo integrisani na razne načine, kao i zbog toga što imamo pristup evropskom tržištu, koje je veće nego naše - kazala je Sorajde.

Navela je i da je sa Dačićem razgovaraka i o situaciji i dijalogu Beograda i Prištine.

- Želim da se dijalog nastavi, jer je to jedini način da se reše sva pitanja. Danas ću kasnije otići u Prištinu i tamo ću pokrenuti sve ove teme i nadam se da ćemo uskoro videti obnovu dijaloga - kazala je Sorajde.

Što se tiče bilateralne saradnje, kako je rekla norveška ministarka, njihova podrška reformskim procesima se odnosi i na kreiranje novih radnih mesta naročito za mlade ljude, regionalnu saradnju i vladavinu prava.

Kao nekadašnja ministarka odbrane Norveške, Sorajde je kazala da zna da sa Srbijom postoji odlična saradnja na vojnom planu, posebno medicinsko-vojnoj saradnji i medicinskoj saradnji na terenu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Dijalog, Dijalog Beograda i Prištine, Hašim Tači, Ivica Dačić, Kosovo, Ministar spoljnih poslova Srbije, Priština, Tzv Kosovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
 • M
  Milorad Vujicic

  Neka ih svugdje gdje ne ruse ustav Srbije.Radi se o tome da trebamo biti malo i lukavi i okrenuti kosovske podrzavaoce protiv njih.

 • Z
  Zm

  Sad ce Dodik sve to da sredi jer je ljubazno zamolio Tacija da dodje u Sarajevo

Napadnute stranačke prostorije POKS u Beogradu (FOTO)

Nećemo "Dodik Republiku" na Kosovu: Haradinaj provocira, oglasio se na Fejsbuku posle ostavke

U Prištini slave odluku Međunarodnog suda pravde: "Presuda je potvrdila naše pravo za nezavisnost"

Haradinaj obavlja zvanične dužnosti i posle ostavke? Prištinski mediji: To je politička manipulacija

Putinov ekspert za Balkan stigao u Beograd: Harčenko se Vučiću obratio na srpskom jeziku (VIDEO)

Izbori za odbornike Skupštine opštine Medveđa 8. septembra

Promene u redovima SPS-a: Socijalisti danas biraju novo rukovodstvo

Pritisci na Srbe na KiM rastu, Albanci žele da blokiraju dijalog: Igor Simić o situaciji na Kosovu

Drvar proglasio Aleksandra Vučića počasnim građaninom

Dogovor je moguć, to je prioritet za odnose dve zemlje: Odalović o razgraničenju sa BiH

Nemci pitaju: Da li su svedoci protiv Haradinaja sada dovoljno zaštićeni?

Novi ruski ambasador sutra kod Vučića: Donosi hitnu poruku od Putina?

Među Albancima vlada politički sukob, a pritisak na Srbe raste: Đurić o situaciji na KiM

Ne očekujem ukidanje taksi: Predsednik Centra za spoljnu politiku o Haradinajevoj ostavci

Ðurić: Posle obraćanja Vučića počela hajka na Srbe

Srpska lista: Spremni smo za borbu za opstanak i ostanak na KiM

U Beogradu održan protest "1 od 5 miliona"

Episkop Irinej i arhiepiskop Elpidoporos posle Trampa i Pompea razgovarali sa Dačićem (FOTO)

Anita je žena ratnog zločinca Ramuša Haradinaja: Živi luksuznim životom i bavi se raznim poslovima

Američki stručnjak za Balkan o odlaganju dijaloga: Šta posle Haradinajeve ostavke?

Posle Haradinaja još dvojica visokih funkcionera iz Prištine idu u Hag

SAD se oglasile prvi put posle Haradinajeve ostavke

Haradinaja će iz Haga pustiti posle 48 sati, ovo je politički trik: Vučić o planovima Prištine

Darmanović: Ostavka Haradinaja - više prostora za pregovore Vučiću i Tačiju

SAD su proces normalizacije odnosa BG i PR digle na nivo strateškog interesa: 2019. godina dogovora?

Prve reakcije Albanaca posle političkog zemljotresa u Prištini

Popović Ivković: Boško, ti si falsifikator

Brnabić: Slanje izmenjene Medijske strategije u Brisel je apsolutno bila greška

Smena na čelu baze Bondstil, novi komandant poručio: Sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244

Evo kada će se Haradinaj pojaviti pred tužiocima u Hagu: Poznat tačan datum saslušanja

Hitan sastanak državnog vrha Srbije: Vučić sutra o Haradinajevoj ostavci

Kako će Haradinajeva ostavka uticati na dijalog Beograda i Prištine: Bliže rešenju ili odlaganju?

Tači se oglasio posle Haradinajeve ostavke: Traži pravdu za teroriste iz OVK

Haradinaj je već podnosio ostavku zbog optužbi za ratne zločine i išao u Hag: Evo kako se izvukao

U Hagu na snazi "Pravilo 30" zbog Haradinaja

Zverska ubistva, mučenje dece i beba i silovanja: Za koje zločine Srbija tereti Haradinaja

Đilas: Odgovaraće svi koji su hapsili nevine ljude; Stefanović: Skandalozno da on govori o pravdi

Šta će biti u Prištini posle Haradinajeve ostavke: Odluka pada u jednom kabinetu

Poslednja odluka koju je doneo Haradinaj vezana je za korekciju granice

Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke (VIDEO)

Ramuš Haradinaj podneo ostavku (VIDEO)

Ako možemo na Mesec, možemo naći i put za obnovu dijaloga: Skat o nastavku pregovora

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima