• 66

NATO morao da interveniše, da "oslobodi Kosovo": Britanski ministar najavio podršku Prištini

Dankan je održao govor u okviru aktivnosti koje je organizovala Ambasada tzv. Kosova u Londonu povodom 20. godišnjice agresije NATO-a i kraja sukoba na Kosovu

Britanski ministar za evropske poslove Alan Dankan rekao je, na manifestaciji koju je organizovalo diplomatsko predstavništvo tzv. Kosova u Londonu povodom 20. godišnjice intervencije NATO, da se, zbog svih izgubljenih nevinih života na svim stranama, mora gledati u budućnost i završiti posao koji je poceo "oslobađanjem Kosova", preneo je RTK2.

Dankan je održao govor u okviru aktivnosti koje je organizovala Ambasada tzv. Kosova u Londonu povodom 20. godišnjice agresije NATO-a i kraja sukoba na Kosovu.

- Očigledna humanitarna katastrofa, zajedno sa neuspehom intenzivnih diplomatskih napora, značila je da NATO jednostavno mora da interveniše. Njihova akcija je nesumnjivo spasila živote, i za to smo zahvalni. Međutim, sećamo se svih onih koji su poginuli, na obe strane sukoba. Njihove porodice i prijatelji danas su u našim mislima - rekao je britanski ministar.

On je dodao da se sećaju i zahvaljuju vojnicima, muškarcima i ženama iz Velike Britanije i drugih zemalja NATO koje su služile na Kosovu i britanskim vojnicima koji su dali svoje živote na putu mira.

- Zbog njih i zbog svih izgubljenih nevinih života i mnogih drugih koji su direktno pogođeni sukobom, moramo gledati u budućnost i završiti posao koji je počeo oslobađanjem Kosova. Moramo se boriti za pravdu za sve žrtve, težiti pomirenju i jačanju mira i stabilnosti na Kosovu i širom regiona. Ohrabrujuće je da je do sada 384 muškaraca i žena formalno priznato kao žrtve seksualnog nasilja za vreme sukoba. Takođe je važno da i Kosovo i Srbija nastave da rade zajedno na otkrivanju sudbine nestalih lica. Najvažnije je da pomirenje bude moguće i da Kosovo napreduje, mora postojati pravda za žrtve i preživele - dodao je on.

Dankan je istakao da je Velika Britanija, kao jedan od mnogih prijatelja tzv. Kosova, spremna da pomogne Prištini da ojača vladavinu zakona.

- Odnos Velike Britanije sa Kosovom je pravo i trajno prijateljstvo. Prijatelji se podržavaju, a mi smo iskreni jedni prema drugima, čak i kada je istina teška. Sada je vreme da ljudi i Vlada Kosova u potpunosti oblikuju svoju slobodu. Kosovski lideri treba da se posvete vladavini zakona i izgrade stabilnu demokratiju - slobodnu od korupcije, nepotizma i organizivanog kriminala. Ovo je najbolji način za stvaranje radnih mesta za mlade ljude i negovanje društva u kojem svaki građanin ne samo da je zaštićen zakonom, već je dobrodošao i cenjen - kazao je Duncan.

On je pomenuo da, na osnovu iskustva u Velikoj Britaniji, zna da nije lako osigurati da se sve etničke grupe osećaju integrisanim, ali da društvo koje nastoji da neguje zajedničku viziju za sve svoje građane, je društvo koje je jače i sposobnije da ostvari svoj puni potencijal.

- Tako da danas, kada slavimo teško stečenu slobodu Kosova i sećajući se izgubljenih života na svim stranama pre 20 godina, čestitamo ljudima Kosova na napretku koji su postigli i podstičemo ih da teže zajedničkoj viziji za svoju zemlju. Dok oni to čine, a Kosovo nastavlja svoje napore na izgradnji stabilne, prosperitetne, multietničke države, mogu nastaviti da računaju na posvećenu podršku Ujedinjenog Kraljevstva - zaključio je britanski ministar za Evropu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miki

  Tako su oslobađali Irsku od Iraca i Škotsku od Škota!!!!

  1
  0

  Podelite komentar

 • RICINUS

  I turci su bili pesto godina pa su otišli otićićete i vi iako poturate papire na potpis

  5
  0

  Podelite komentar

 • RICINUS

  Onupatorska bagra likuje

  3
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima