Svi bi da "dižu" rejting izjavama protiv mene: Vučić o poruci crnogorskog premijera

Neka oni rade svoj posao - poručio je predsednik Srbije

  • 46

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ne sekira zbog izjava na njegov račun iz Crne Gore, jer su one za unutrašnju upotrebu, te primetio da bi svako lični rejting da "podiže" tako što će da kaže nešto protiv njega.

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da su predlog zakona o slobodu veroispovesti komentarisali mnogi koji ga nisu pročitali, a među njima je, kako tvrdi, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na molbu da prokomentariše tu izjavu, Vučić je ponovio da ne želi da doliva ulje na vatru, da se ne sekira za sve te izjave, jer su one za unutrasnju upotrebu.

- Neka oni rade svoj posao. Čuo sam ja njihov odgovor prvog dana kada sam ih zamolio da to razmotre. A, nemam problem sa ličnim uvredamna tog tipa, samo neka nastave - rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Kako je primetio, svako bi da lični rejting podiže tako što će da kaže nešto protiv njega, jer su onda, kaže, valjda svi mnogo jaki, snažni i uspešni.

Poručio je da na to ne želi da odgovara.

- Prihvatam da ja ne umem da čitam i da ne znam da čitam... Računam da bi oni možda mogli i novi zakon po tom pitanju da donesu - da samo pobornici NATO umeju da čitaju i da samo oni smeju da čitaju. Ja ne spadam u te - ironično je dodao predsednik Srbije.

NIS VEZBA CEREMONIJA Vučić u Nišu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

O RUSKOM CENTRU

- Država ima ozbiljnu politiku i ne rukovodi se time šta se nekome sviđa ili ne sviđa, već onim što su interesi Srbije - poručio je Vučić na pitanje o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra (RSHC) u Nišu.

- Mi radimo ono što je naš posao i što je najbolje za Srbiju i tako ćemo se ponašati i u budućnosti - rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Na pitanje kada će biti rešeno pitanje statusa Centra, Vučić je rekao:

- Rešeno je. Rešava se sve. Ne znam ja o čemu vi govorite. Sa mnom se, kao predsednikom Republike, razgovara zna se na koji način i zna se kako ja razgovaram sa njima. Vodim računa o interesima države. Kada bude bilo kakvih promena o bilo kakvom statusu, bićete obavešteni.

Uz konstataciju da bi neki uvek da traže politički razlog da nekoga kritikuju, upitao je da li je potrebno da se spasavaju životi ljudi, da se rade najbolje stvari za stanovništvo ili da se bavimo politikom.

- Ukoliko bismo to potpisali rekli biste da smo okrenuli leđa EU i da nismo na evropskom putu, a ako ne bismo potpisali onda biste rekli - odrekli ste se braće Rusa. Država ima ozbiljnu politiku i ne rukovodi se time šta se nekome svođa ili ne, već svojim interesima - rekao je Vučić.

Niš, Srpsko ruski humanitarni centar Humanitarni centar u Nišu - Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"SRBIJA ĆE NASTAVITI DA VODI POLITIKU EKONOMSKOJ I VOJNOG JAČANJA"

Predsednik Srbije rekao je danas u Nišu da će Srbija nastaviti da vodi politiku ekonomskog i vojnog jačanja, jer je to temelj da zemlja bude nezavisna i da samostalno donosi odluke, a oni koji nam nisu porijatelji, ističe, uvek će, i u tome i u svemu drugom, tražiti dlaku u jajetu.

Vučić je, u izjavama novinarima na pitanje kako komentariše negativne reakcije iz regiona zbog obnavljanja vojnog potencijala Srbije, a istovremeno se ocenjuju sasvim normalnim vojne vežbe u Hrvatskoj koje direktno imaju za cilj smanjenje uticaja Moskve u regionu, rekao da kada se vidi način na koji kritikuju našu politiku onda je jasno da bi želeli da je naša politika - politika "slabe i neuspešne Srbije, i politika ekonomskog slabljenja Srbije".

- Naša politika je politika ekonomskog jačanja, vojnog snaženja, nakon decenija propadanja. Nismo imali nijedan avion koji je mogao da poleti da zaštiti naše nebo. Za jačanje su bili potrebni novac i ogromne reforme. Vojno i ekonomsko snaženje je uslov da sačuvate svoju nezavisnost i da neko drugi ne donosi odluke umesto vas - objasnio je on.

Istakao je da Srbija nikoga ne ugrožava, neće nikoga da dira, niti da napada, i da nikome nije uzimala teritorije kao što su neki iz regiona učestvovali u oduzimanju teritorije Srbije.

- Očigledno je da postoji kod nekih neka vrsta zebnji od obnove snage Srbije. Srbija će biti sve snažnija, i neće toga da se stidi, već da se ponosi. Takvu politiku ćemo nastaviti i u budućnosti - poručio je Vučić.

Rekao je da što se tiče napada na njega lično odavno se zbog njih ne sekira, kao što ga je to pogađalo 2014. ili početkom 2015, jer je razumeo da protiv njega nemaju ništa, već žele mnogo slabiju Srbiju, da mogu da je ucenjuju oko Kosova, da ne može da bude ravnopravna sa drugima, a sve predstavljajući kao težnjama za dominacijom i nove hegeminje.

Vučić je podvukao da će Srbija nastavljati da bude sve jača u vojno policijskom smislu, kao svakom drugu.

- Oni koji su nam prijatelji oni će se radovati, radovaće se svakom novom helikopteru, a oni koji nisu tražiće dlaku u jajetu - zaključio je predsednik nakon prisustva ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija "Srbija 2019".

"RADA TRAJKOVIĆ UVEK PODRŽAVALA HARADINAJA"

- Rada Trajković je uvek podržavala Ramuša Haradinaja - istakao je Vučić.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše podršku Rade Trajkovcih Haradinaju, kazao da je ona to uvek činila.

- Uvek je to činila, nekada se to videlo, nekada nije - objasnio je on.

UGOVOR O DONACIJI EIB-a ZA KANALIZACIJU 4. JULA

Vučić je najavio da će 4. jula Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) potpisati ugovor o donaciji u vrednosti od 1,1 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže za četiri beogradske mesne zajednice - Ovču, Borču, Kotež i Krnjaču.

Vučić kaže da očekuje da će tog dana početi i izrada projekta za kanalizacionu mrežu, a ako sve ide po planu, kako navodi, izgradnja kanalizacije trebalo bi da počne krajem februara ili početkom marta naredne godine.

- O izgradnji kanalizacione mreže za ove četiri mesne zajednice govori se više od 60 godina. Izgradnja kanalizacione mreže biće velika stvar za građane tog dela Beograda - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti povodom završetaka trodnevne međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija "Srbija 2019" u Nišu.

Prema njegovim rečima, do sada je komisija popisala 621 domaćinstvo u Ovči, Borči, Kotežu i Krnjači, gde je voda tokom nedavnih poplava oštetila objekte i naveo da nisu oštećene samo kuće i stambeni objekti, već i pomoćni objekti i imanja.

Očekuje da će nakon popisa broj oštećenih domaćinstava biti i veći i istakao da je država uradila koliko je mogla da štete budu što pre sanirane.

Ističe da pojedine ekipe još uvek iskopavaju kanale kako bi voda mogla da otiče.

- Borimo se, pomažemo ljudima, ljudi to vide i zadovoljni su reakcijom države, Grada i opštine - ocenio je predsednik.

Vučić je pohvalio člana Gradskog veća Dragomira Petronijevića, koji je, kaže, bio konstantno na terenu tokom poplava i pružao podršku i pomoć najpogođenijim građanima na Paliluli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    27. jun 2019 | 23:40

    Podrska predsedniku Vucicu.

  • Gaga

    27. jun 2019 | 20:13

    Svi bi da se ogrebu o popularnosti predsednika Vučića.

  • malenkost

    27. jun 2019 | 20:27

    Opozicija nikako da provali da nije dovoljno samo da kritikuju Vučića, vlast, državu...ajd' neka urade oni bolje ako umeju. Ako ne, onda neka ćute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA