• 7

Ako Srbija napreduje u oblasti reformi, do kraja godine otvaranje novih poglavlja: Han o pristupu EU

Han je nakon Međuvladine konferencije EU Srbija na kojoj je otvoreno poglavlje 9 naglasio da je u pitanju "važan korak"

  • 7

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han ocenio je danas da je otvarnje poglavlja 9, o finasijskim uslugama važan korak u pregovorima Srbije o članstvu u EU i pozvao Beograd da ubrza reforme i otvaranje novih poglavlja do kraja ove godine.

- EU ostaje u potpunosti posvećana EU pespektivi Srbije, a Evropska komisija i zemlje članice uvek podržati otvaranje novih poglavlja ako zemlja napreduje u oblasti reformi. Ubeđen sam da će u drugom delu ove godine biti još otvorenih poglavlja - poručio je Han.

Johanes Han je nakon Međuvladine konferencije EU Srbija na kojoj je otvoreno poglavlje 9 naglasio da je u pitanju "važan korak" jer dobre regulative u oblasti finansijskih usluga osiguravaju makrofinansijsku stabilnost i ekonomski razvoj.

On je ocenio da Srbija već i danas ima dobrobiti od stabilnog i otpornog finansijskog sistema.

- Van ovog poglavlja, želeo bih da vidim da Srbija ubrza proces svojih reformi kako bi zadržala ukupni tempo pristupnih pregovora sa EU. Srbija mora da radi sa većom odlučnošću posebno u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i demokratskog upravljanja - rekao je Han.

Evropski komesar za pregovore o pristupnaju posebno se zahvalio ministraki Jadranki Joksimović za njeno "nesvakidašnje angažovanje" i "odlučnost" u radu na pristupanju i evropskoj perspektivi Srbije.

EU HAN BRANABIC, johanes han

Johanes Han - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Vladavina prava, ekonomski razvoj ostaju u srcu procesa porširenja. U interesu Srbije je da ojača implementaciju reformi u skladu sa strateškom orjentaciom vlade da se pridruži EU - poručio je Johanes Han.

On je ponovio da se reforme sprovode zbog građana, a ne zarad zadovoljavanja EU zvaničnika i ocenio da građani već tokom pristupnog procesa mogu videti boljitak ukoliko vlasti odlučno primene reforme.

Evropski komesar je dodao da su Evroposka komisija i Srbija potpisali i IPA program za 2018. godonu.

- To znači da je EU posvećana ovom procesu i nastavićemo da podržavamo Srbiju na njenom evrointegracionom putu - poručio je Han.

On je, kao ilustraciju povećenosti EU porocesu proširenja i zemljama u tom procesu, naglasio da je EU od 2007 godine obezbedila oko 2,7 milijarde evra bespovrate pomoći

- Srećan sam da smo sa Srbijom postpisali ovaj sporazum o godišnjem pretpristupnoj finansijskoj pomoći u vrednosti skoro 180 milona evra. Ovim fondovima EU će na prvom mestu poboljšati život građana Srbije u različitim oblastima - rekao je Han.

- EU će podržati projekte u oblasti poboljšanja kvaliteta vode, vazduha, razvoja turizma kao i pristup srpskim komapanijama u oblasti inovacija i poslednjih tehonologija - zaključio je Johanes Han.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima