Čvrsto podržavamo suverenitet Srbije: Obeležen dan nezavisnosti Belorusije (FOTO)

Obeležen Dan nezavisnosti prijateljske države

  • 0

Nacionalni praznik Dan nezavisnosti Belorusije, koji je priredio ambasador Valerij Briljov, obeležen je svečanim prijemom u beogradskoj "Vili Jelena" .

Ambasador Valerij Briljov je naglasio da je beloruski narod izabrao da to bude 3. jul, datum kada je 1944. godine glavni grad Minsk oslobođen o nemačkog agresora. U svom govoru posebno je podvukao visok nivo saradnje sa Srbijom u svim oblastima.

- Vrlo je simbolično da ove godine pored oslobođenja Belorusije slavimo i 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu za čiju su slobodu Srbi, Belorusi, Rusi, Ukrajinci i ostali narodi bivšeg Sovjetskog Saveza platili veoma visoku cenu - rekao je ambasador Briljov i dodao:

- Navršilo se 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Belorusije i Srbije, koja je postala jedan od važnih evropskih partnera Belorusije u ekonomskoj sferi i ključni partner na Balkanu. Mi ne menjamo svoj stav po pitanju odbrane teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije. Produktivni politički dijalog između naše dve zemlje doprinosi rešavanju mnogih aktuelnih pitanja i otvara nove mogućnosti za efikasnu saradnju u svim oblastima - kazao je Briljov i nazdravio s pedsednicom Narodne skupštine Majom Gojković za prosperitet Belorusije i Srbije i za nastavak njihove aktivne i plodne saradnje.

Prijem povodom dana nezavisnosti Belorusije Obeležen dan nezavisnosti Belorusije - Foto: BK TV

Prijemu su prisustvovali i ministar za rad Zoran Đorđević, narodni poslanici i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Belorusije, predstavnici diplomatkog kora, te političkog i kulturnog života Srbije.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, počani konzul Belorusije i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Belorusije, istakao je da važna uloga u ostvarivanju izuzetno bliskih i prijateljskih odnosa između dve države pripada predsednicima Aleksandru Lukašenku i Aleksndru Vučiću.

On je podsetio na njihove intenzivne dijaloge i susrete, kojima je umnogome doprineo i ambasador Briljov, na nedavni sastanak u Minsku kada je Srbiji priređena posebna čast prilikom otvaranja II Evropskih igra, kao i na to da će prvi čovek Belorusije doći u posetu našoj zemlji na jesen kada će biti potpisani novi projekti o strateškoj saradnji.

Prijem povodom dana nezavisnosti Belorusije Obeležen dan nezavisnosti Belorusije - Foto: BK TV

Karić je, takođe, kazao da je ekonomija Belorusije na visokom nivou, da je lider u proizvodnji traktora i kombajna, i posebno istakao da je lider u izvozu softvera po glavi stanovnika što je svrstava u zemlje sa najrazvijenijom inovativnom tehnologijom na svetu.

Takođe je podsetio i da je beloruski izum "viber" i dodao da u toj prijateljskoj državi uspešno posluju srpske kompanije, među kojima kvalitetom dominira BK grupa i njen multifunkcionalni projekat "Minsk World", u kojem je predviđeno da živi 400.000 ljudi.

Prijem povodom dana nezavisnosti Belorusije Obeležen dan nezavisnosti Belorusije - Foto: BK TV

- Velika je čast imati priliku pomagati jačanju veza između bratske Belorusije i naše Srbije. Meni to nije teško zato što radim sa prijateljima i zato što je uspostavljen visoki stepen razumevanja između dva predsednika dva bratska naroda Aleksandra Lukašenka i Aleksandra Vučića - rekao je Kairć i dodao:

- Takvi odnosi nam daju ne samo mogućnost nego i obavezu da istrajemo u tome da naše poslovne, privredne, ekonomske, finansijske, kulturne, sportske, religiozne i druge veze dodatno ojačavamo i da ih proširujemo. Od sveg srca čestitam bratskom beloruskom narodu Dan nezavisnoti i hvala im na podršci - zaključio je Dragomir J. Karić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA