≫ 

Dačić u višednevnoj poseti Latinskoj Americi: Sastanci sa šefovima diplomatija (FOTO)

Ivica Dačić je na marginama 49. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država imao niz sastanaka sa zvaničnicima

  • 1

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u višednevnoj poseti Latinskoj Americi, gde je na marginama 49. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država u Medeljinu, Kolumbiji, imao niz sastanaka sa zvaničnicima.

Srbija u OAD-u ima status stalnog posmatrača od 2002. godine. Cilj Dačićeve posete Kolumbiji jeste jačanje saradnje Srbije sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, kao i učvršćivanja saradnje s regionalnim organizacijama Zapadne hemisfere, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

SRBIJA OAD DACIC Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u višednevnoj poseti Latinskoj Americi-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić će svoj boravak u regionu Latinske Amerike i Kariba zaokružiti zvaničnom posetom Peruu, 2. jula 2019. godine, gde će se susreti sa ministrom inostranih poslova te zemlje Nestorom Popolisiom Bardalesom, dodaje se u saopštenju.

RAZGOVOR DAČIĆA SA KOLEGOM IZ KOSTARIKE

Ivica Dačić je razgovarao s ministrom inostranih poslova Kostarike Manuelom Enrike Ventura Roblesom, a sagovornici su ocenili da je nivo bilateralne saradnje na niskom nivou i da je neophodno učiniti korake za njihovo unapređenje.

Dogovoreno je da se razmene posete na visokom nivou kako bi se bilateralni dijalog intenzivirao.

SRBIJA KOSTARIKA SASTANAK Ivica Dačić je razgovarao s ministrom inostranih poslova Kostarike Manuelom Enrike Ventura Roblesom-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Šefovi diplomatija Srbije i Kostarike su razmenili i mišljenja o najvažnijim događanjima na međunarodnom planu, navodi se u saopštenu MSP.

SUSRET SA MINISTROM INOSTRANIH POSLOVA BOLIVIJE

Prvi potpredsednik Vlade razgovarao je sa ministrom inostranih Bolivije Dijegom Pari Rodrigesom. U veoma srdačnom i prijateljskom razgovoru dva ministra su bilateralne odnose između dve države ocenili najvišom ocenom.

Ministar Dačić zahvalio je i na snažnoj podršci Bolivije principima međunarodnog prava i podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

Dvojica ministara su zajednički ocenila da je savremena međunarodna scena opterećena dvostrukim standardima čije su obe države bile ili jesu žrtve.

SRBIJA BOLIVIJA SASTANAK Prvi potpredsednik Vlade razgovarao je sa ministrom inostranih Bolivije Dijegom Pari Rodrigesom-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar inostranih poslova Bolivije zahvalio je i na visokoj vidljivosti Srbije na Generalnoj skupštini Organizacije američkih država i ocenio da je to od velike važnosti i snažna poruka državama članicama Organizacije američkih država.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bolivije su ocenili da postoji veliki potencijal za razvoj bilateralne saradnje i da se odlične političke veze upotpune i odličnom ekonomskom saradnjom. Razmenili su i mišljenja o tekućim političkim procesima u Latinskoj Americi i Evropi, a posebno su istakli važnost multilateralne saradnje i dijaloga država sa ciljem sprečavanja jednostranih odluka. Na sastanku je dogovorena i razmena poseta na visokom nivou u narednom periodu, navedeno je u saopštenju MSP.

SASTANAK SA ŠEFOM DIPLOMATIJE TRINIDADA I TOBAGA

Ivica Dačić je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mozesom, na marginama 49. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država u Medeljinu, u Kolumbiji.

Ivica Dačić je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Trinidada i Tobaga Denisom Mozesom-Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je Mozesa detaljno upoznao sa strateškim nastupom Srbije prema prijateljskim državama, koje snažno podržavaju principe međunarodnog prava i teritorijalnog principa i dele iste stavove i vrednosti sa Srbijom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, dvojica ministara su se dogovorila da nastave rad na unapređenju bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Dogovoreno je i da se nastavi s međusobnom podrškom u međunarodnim organizacijama, kao i sa redovnim kontaktima i razmenom poseta na visokom nivou.

U, kako se navodi, prijateljskom i sadržajnom razgovoru, Dačić i Mozes su razgovarali o unutrašnje-političkim procesima dve države, kao i o aktuelnim spoljnopolitičkom tokovima u Latinskoj Americi i Evropi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA