≫ 

Poruka Merkelove pred sastanak lidera iz regiona: Evropska perspektiva postoji, ali je put težak

U Poznanju će u petak, 5.jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestovati Merkelova, na čiju inicijativu je 2014.pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospeše dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona

  • 9

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita o ovom regionu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

Merkel je, u video poruci, istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

- Put je i dalje pun kamenja - podvukla je nemačka kancelarka.

U Poznanju će u petak, 5.jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestovati Merkelova, na čiju inicijativu je 2014.pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospeše dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primeri dijaloga, navodi u saopštenju nemačka kancelarka, posebno ističući rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Severne Makedonije.

- Političkom hrabrošću, kako severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt reši - podvukla je Merkel.

Ona je rekla da taj pozitivan primer treba da ohrabri da se reše problemi u Bosni i Hercegovini i "između Srbije i Kosova".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    30. jun 2019 | 17:08

    Njemacka se samo sveti za sve od 1 sv.rata.Tu nismo samo mi nego i Rusija ,a perfidno evrima drze i Ameriku.Vecina istocnih zemalja je sa velikim izrazajem fasizma,uostalom to je i u samoj njemackoj evidentno.

  • Cika Velja

    30. jun 2019 | 18:36

    Da...put je tezak samo onima koji nisu katolici!

  • rikimil

    30. jun 2019 | 14:14

    Kada bi ti neko otcepio Bavarsku, nemački fajteru , da li bi te zabolelo i na samu pomisao ? Hoćeš ponovo da komadaš Srbiju kao i tvoji prethodnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA