Prvi put se oglasio novi ambasador Rusije u Srbiji: Odmah je prozvao Amerikance i Zapad

Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije - rekao je Bocan Harčenko

  • 4

Novi ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je očigledan pritisak Zapada na Srbiju, kao i da SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu.

On je u intervjuu portalu Sputnjik rekao da se ti pritisci osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, istakao je on, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja.

- Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije - rekao je Bocan Harčenko.

Prema njegovim rečima, Moskva se nada da tenzije u vezi sa Kosovom necće prerasti u krupni konflikt.

- Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu - ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba - rekao je Bocan Harčenko.

On je dodao i da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu.

Bocan Harčenko je naveo da su u toku pripreme na relaciji Moskva i Beograd o davanju Srbiji kredita u iznosu od 172,5 miliona evra, a sredstva cće biti iskorišcćena za razvoj infrastrukture.

Kako je rekao ta odluka realizuje se na osnovu dogovora koji je postignut tokom poslednje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

- Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu - rekao je Bocan Harčenko.

On je rekao i da će Moskva na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na Kosovou Mihalia Krasnoščekova priveli pravdi, ocenivši da se radi o "nečuvenom slučaju".

- Ovaj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije - rekao je ambasador.

VIDEO: Snimak napada ROSU na ruskog mirotvorca na severu Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. jul 2019 | 12:35

    VREME JE DA PREKINETE HUMANITARNU KATASTROFU NA KOSOVU I METOHIJI-SRBI GLADUJU A ZAPAD STVARA VELIKU ALBANIJU!!

  • Aca

    1. jul 2019 | 12:22

    Dobro dosao brate ruse!!!

  • Milorad Vujicic

    1. jul 2019 | 12:37

    Samo iskreno i ostro.Prozvati sve sto porusise vrednosti covecanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA