≫ 

Otkud to da hrvatskim političarima nude evropske funkcije kao na tacni?

I dok prisustvo hrvatskih političara na visokim funkcijama u Briselu javnosti zapada za oko, stručnjaci objašnjavaju šta se krije iza toga

  • 58
Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i  Marija Pejčinović Burić Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Dimitrije Goll/HINA/Damir Sencar/Profimedia

Sva pažnja zemalja iz regiona usmerena je na formiranje evropskih institucija, posle izbora za Evropski parlament, kao i na to koja će imena zauzeti ključne pozicije u novoj briselskoj administraciji. Posle najava da bi premijer Hrvatske Andrej Plenković mogao biti naslednik Federike Mogerini, postavljanja aktuelne potpredsednice hrvatske vlade i šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić na mesto generalne sekretarke Saveta Evrope, kao bomba je u javnosti odjeknula vest da je predsednici Kolindi Grabar Kitarović iz najviše strukture NATO ponuđena funkcija koja je hijerarhijski viša od one koju je unutar Alijanse već obavljala.

Zbog čega se političarima iz Hrvatske u poslednje vreme mesta na visokim evropskim funkcijama "nude kao na tacni"?

Kako prenosi nedeljnik "Nacional" predsednici Hrvatske pre desetak dana ponuđena je unosna i atraktivna funkcija u NATO, koja je hijerarhijski viša od one koju je ona unutar Alijanse već obavljala, otkrio je izvor blizak Kitarovićevoj.

Kolinda Grabar-Kitarovic Predsednici Hrvatske pre desetak dana ponuđena je unosna i atraktivna funkcija u NATO, koja je hijerarhijski viša od one koju je ona unutar Alijanse već obavljala, otkrio je izvor blizak Kitarovićevoj-Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

- Nuđeno joj je iz najviše strukture NATO, ali predsednica nema nameru da ode iz Hrvatske, iako su joj protivnici imputirali da ima rezervnu poziciju i da samo čeka kraj mandata da ode. Ipak, ona je to odbila, jer ne želi da ostavi utisak da kukavički odustaje od bitke sa predsedničkim kandidatima Miroslavom Škorom i Zoranom Milanovićem - prenose mediji.

Na "evropskom bojnom polju" prisutni su veliki igrači, ali i pojedinci koji su eksponirani kao neka vrsta problema u Uniji. Zbog toga se predstavnici Hrvatske čine kao "najneutralniji" tim pre što se ova ekipa pojedinim jakim članicama čini kao "najbolje rešenje" u celoj borbi koja se vodi oko tih položaja, objašnjava direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

- Nekada se ide na to da se zemljama koje su manje sporne ponude važna mesta da bi se utišao mogući spor. Svaka zemlja kroz neku od pozicija želi da ima čoveka koji može da ima uticaja na donošenje ključnih odluka. Ne mora to biti čovek iz Nemačke npr. da bi Angela Merkel imala uticaja na taj resor, ali je poželjno da bude neko na koga bi ona ili, neko od ključnih igrača EU, mogli da računaju - izjavio je Popov za Telegraf.rs.

Aleksandar Popov Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov-Foto:mc.rs

Posle izbora za Evropski parlament, na kom Srbija nije učestvovala jer nije članica Unije, aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković je počeo da se spominje kao mogući naslednik Federike Mogerini.

Da Evropska narodna partija, kojoj pripada i HDZ, ozbiljno računa na Plenkovića pokazao je potez čelnika evropskih narodnjaka, koji su hrvatskog premijera zajedno s premijerom Letonije Krisjanisom Karinsom zadužili da u ime njihove grupacije učestvuje u postizbornim pregovorima o raspodeli čelnih mesta ključnih institucija Evropske unije. Plenković je već boravio u Briselu, kao zamenik šefa hrvatske Misije pri Evropskoj uniji, a nije tajna da ima ambicije da gradi evropsku karijeru.

Andrej Plenković Posle izbora za Evropski parlament, na kom Srbija nije učestvovala jer nije članica Unije, aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković je počeo da se spominje kao mogući naslednik Federike Mogerini-Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotic

Ubedljivu pobedu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić nad belgijskim potpredsednikom vlade Didijerom Rejnoldsom u izboru za novog generalnog sekretara Saveta Evrope pozdravila je i vlast i opozicija u Hrvatskoj.

I dok su u Zagrebu svi složni da je reč o najvećem uspehu hrvatske spoljne politike od ulaska u Evropsku uniju, u regionu su rezervisani. Iako je u nadmetanju za rukovođenje najstarijom evropskom organizacijom osvojila 159, a njen protivkandidat 105 glasova, Mariju Pejčinović Burić, koja je 2013. godine, kao vođa projekta PLAC, savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije u vreme kada je premijer Srbije bio Ivica Dačić, nisu podržale delegacije Slovenije i Srbije.

I dok prisustvo hrvatskih političara na visokim funkcijama u Briselu javnosti zapada za oko, stručnjaci tvrde da je njihov izbor donekle i logičan, te ne vide ništa neobično u tome.

- Ovde se traži najmanji zajednički imenitelj i po mom mišljenju je to razlog zašto se hrvatskim političarima nude te funkcije - objasnio je Popov za naš portal i dodao da Hrvatska nije previše eksponirana ni na jednoj ni na drugoj strani, zbog čega su njeni predstavnici "dobri kandidati" za ove pozicije.

VIDEO Srbi nose istinu u traktorima iz Knina, a Hrvati u vukovarskoj koloni: Bandić o odnosima dva naroda

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    2. jul 2019 | 16:16

    EU nastavlja samo ono sto je Hitler zapoceo uz blagoslov USA i VB. Podrzavaju teroriste, separatiste, ubice, ustastvo, i sve ono protiv cega se ceo svet borio u drgom svetskom ratu.

  • Milos

    2. jul 2019 | 15:51

    Zato sto su uvek bili posluzni i ponizni prema Nemcima...

  • Marija

    2. jul 2019 | 15:24

    Razbucali su Jugoslaviju, razbucaće i EU. A još je i fašizam u modi. Što bi rekao pesnik - ovo je kraaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA