Evropska unija mora da se proširi na Zapadni Balkan: Podrška Slovenije Srbiji na putu ka EU

Gojković je zahvalila Sloveniji što se zalaže za politiku proširenja EU i što iskreno podržava Srbiju na tom putu

  • 3
Maja Gojković - Dejan Židan Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković počela je danas zvaničnu posetu Sloveniji susretom sa predsednikom Državnog zbora Dejanom Židanom, koji je istakao da veruje da se Evropska unija mora širiti na Zapadni Balkan i da će to doneti stabilizaciji čitavog regiona.

Židan je istakao da je Slovenija prijatelj Srbije i da će nastaviti da pruža podršku na putu evrointegracija i pomoći da taj put bude brži i jednostavniji, navodi se u saopštenju kabineta predsednice parlamenta.

Ukazao je da i slovenačko iskustvo pokazuje da put ka EU nije uvek lak, ali da je Slovenija bila odlučna i istrajala, te da veruje da će i Srbija uspeti na tom putu i da u Sloveniji ima iskrenog prijatelja.

Maja Gojković - Dejan Židan Gojković i Židan - Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Gojković je zahvalila Sloveniji što se zalaže za politiku proširenja EU i što iskreno podržava Srbiju na tom putu.

Ona se saglasila sa Židanom da je upravo politika proširenja jedna od najvažnijih politika, jer znači mir i stabilnost ne samo na našim prostorima već čitavom evropskom kontinentu.

Na sastanku je ocenjeno da se bilateralni odnosi dve zemlje intenzivno razvijaju u svim oblastima, kao i da dva parlamenta daju veliki doprinos jačanju prijateljskih veza.

Gojković i Židan su se saglasili da je do uzvratne posete predsednice Skupštine Srbije Sloveniji došlo u veoma kratkom roku, kao i da su se predsednici dva parlamenta sastali pet puta za manje od godinu dana, što potvrđuje zajedničku opredeljenost za jačanje odnosa dva parlamenta i dve države.

Židan je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose i da je sada važno da se preduzmu zajednički koraci napred kako bi saradnja bila još intenzivnija.

Gojković je naglasila da su odnosi parlamenta na istorijskom nivou i ukazala da česti susreti predsednika dve države, održavanje zajedničkih sednica dve vlade, kao važne forme, potvrđuju visok stepen razumevanja u odnosima dve države.

Maja Gojković - Dejan Židan Gojković i Židan - Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Gojković i Židan su ukazali da je važno da se sada dalje razvija parlamentarna saradnja na osnovu Memoranduma o saradnji između dva parlamenta, koji je potpisan u decembru prošle godine i da je time otvoren dodatan prostor za saradnju radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala i da je važan zadatak parlamenata da u kratkom roku ratifikuju sporazume koje dve vlade dogovore, i navela primer Sporazuma koji reguliše zapošljavanje radnika iz Srbije u Sloveniji.

Židan i Gojković su razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u Evropskoj uniji i izazovima pred EU.

Gojković i Židan su razgovarali o daljem razvoju ekonomske saradnje, a Gojković je ukazala da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora budući da slovenačke kompanije zapošljavaju veliki broj građana Srbije, te ukazala da ohrabruje i porast investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Židan je rekao da je posebno značajno to što se beleži rast robne razmene za 14 odsto.

Gojković i Židan su razgovarali o položaju srpske zajednice u Sloveniji i pozdravili nedavno formiranje Saveza Srba Slovenije, a Židan je ukazao da se uskoro očekuje prvi sastanak Saveta Vlade Slovenije za saradnju sa predstavnicima nacionalnih zajednica naroda bivše Jugoslavije.

Gojković i Židan su ukazali i da srpska zajednica u Sloveniji i slovenačka nacionalna manjina u Srbiji predstavljaju most saradnje dve države.

Oni su razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje između stalnih delegacija dva parlamenta u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, a Gojković je uputila poziv predsedniku Državnog zbora Slovenije na 141. skupštine Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra ove godine u Beogradu, koji je Židan prihvatio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар

    2. jul 2019 | 14:08

    Још да измисле географски где је тај западни балкан :) А ови наши то прихватају ...Е Србијо

  • Zagondzija

    2. jul 2019 | 14:07

    Ko vas slusa

  • Milorad Vujicic

    3. jul 2019 | 04:41

    Da niste dirali u tzv.balkan nebi balkan bio problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA