≫ 

2001. ubio 12 Srba kod Podujeva, sad se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića: Ko je Fljorim Ejupi?

Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potvrditi sumnje ko je ubica - rekao je predsednik Vučić

  • 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o tome dokle je stigla istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, rekao je da Srbija radi vrlo ozbiljno i misli da ima ime njegovog ubice.

- Šta se dešava sa osobom pod imenom Fljorin Ejupi, koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas. On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je ona osoba koja je podmetnula bombu pod autobus "Niš-ekspresa" - pitao je predsednik Vučić.

Predsednik se pitao i "šta je radio Nedžmedin Ezekaj u Kosovovskoj Mitrovici koji je promenio ime u Liraj Zekaj, šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju?".

- Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potvrditi sumnje ko je ubica. Imamo ovde sve potkrepljeno bezbrojim fotografijama i slikama. Mi ćemo pokušati da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost. Naša istraga se nikada neće prekidati, dok ne dođemo do ubica Ivanovića - izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

ENGEL VUCIC IZJAVA Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik ovim je podsetio javnost na tragediju iz 16. februara 2001. godine, kada je u napadu na autobus "Niš ekspres" kod Podujeva ubijeno 12 Srba, a više desetina ranjeno. U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, tog 16. februara godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora. Najmlađa žrtva bilo je dvogodišnje dete.

Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, osuđen je na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je Euleksov sud oslobodio zbog "nedostatka dokaza".

Florim Ejupin Fljorim Ejupi Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, osuđen je na 40 godina zatvora, ali ga je Euleksov sud oslobodio zbog "nedostatka dokaza"-Foto: Koha

Istraga će biti ponovo pokrenuta samo ukoliko budu pronađeni novi dokazi, saopštio je ranije Euleks.

Kako tvrdi RTS, Kfor i UNMIK su unapred znali da "devetočlana teroristička ćelija" sprema napad na autobuse koji su prevozili Srbe, a ostalo je nejasno zbog čega su Euleksove sudije odlučile da odbace dokaze na osnovu kojih je Florim Ejupi u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina robije.

Tokom suđenja za bombaški napad kod Podujeva, zaštićeni svedok "Alfa" rekao je da mu se Ejupi poverio da je lično aktivirao eksploziv.

Osumnjičen je za čitav niz nedela, uključujući ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove, Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za ubistva pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmik policije Koje Esumana, koji je na Kosovo došao iz Gane.

Video: Mislim da imamo ime Oliverovog ubice: Vučić otkrio i albanski plan za zauzimanje severa KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C@W

    3. jul 2019 | 20:10

    Indicije su dobre ali trebaju i materijalni dokazi,ljudi su tako odlučili da bude u pravosuđu.

  • pitajte Srbe u km

    3. jul 2019 | 20:26

    bacanje prašine u oči

  • Zoran

    3. jul 2019 | 20:09

    Pa Euleks ga oslobidio jer ga je on i angazovao da ubija Srbe.Da nije tako lezao bi u zatvor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA