≫ 

Samit EU - Zapadni Balkan u senci sramnog poteza Prištine: Telegraf na licu mesta (FOTO)

Uz zapadnobalkansku šestorku, na Samitu učestvuju i partneri iz EU - Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska

  • 10
Foto: Twitter/MVEP/MFEA/Tymon Markowski/MSZ

U poljskom gradu Poznanju, gde se u okviru Berlinskog procesa održava šesti samit zemalja Zapadnog Balkana, sastali su se ministri privrede, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova zemalja koje učestvuju u procesu.

Glavni događaj biće sastanak lidera Zapadnog Balkana, odnosno šefova država ili vlada na kojem će Srbiju predstavljati predsednica vlade Ana Brnabić.

POPOVIĆ IVKOVIĆ: SRBIJA ĆE NASTAVITI DA BUDE POUZDAN MEĐUNARODNI PARTNER

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković podsetila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije više puta dobilo priznanja za međunarodnu policijsku saradnju i pohvale za humani pristup policijskih službenika tokom migrantske krize.

Biljana Popović Ivković u Poznanju Biljana Popović Ivković u Poznanju - Foto: MUP

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan međunarodni partner i u narednom periodu.

- Republika Srbija ispunjava sve standarde u pogledu zaštite ljudskih prava migranata. Sa druge strane jasno je da upravljanje migracijama predstavlja bezbednosni izazov, koji je pokazao i nepredvidivost i veliku dinamiku, zbog čega je naš prioritet sprečavanje krijumčarenja migranata, njihove radne i seksualne eksploatacije, ali i stvaranje uspešnog mehanizma povratka migranata kojima nije odobren zahtev za azil - rekla je Popović Ivković.

Ona je poručila da Republika Srbija nastavlja da jača svoje kapacitete, kako bi odgovorila na eventualne buduće izazove.

DAČIĆ OČI U OČI SA PACOLIJEM U POZNANJU: POSTAVIO MU SAMO JEDNO PITANJE

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije u Poznanju se susreo sa tzv. kosovskim ministrom inostranih poslova Bedžetom Pacolijim i da mu je postavio pitanje da li je istina ono što su  mediji objavili, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM.

Ivica Dačić Ivica Dačić - FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

ČADEŽ PORUČIO: OMOGUĆITE PRIVREDI NEOMETANO KRETANJE

Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog fonda izjavio je da je ključni zahtev privrednika šest zapadnobalkanskih ekonomija da se njihovim ljudima, robi, uslugama i kapitalu omogući neometano kretanje kroz region.

Marko Čadež Marko Čadež - Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

BUGARSKA POTPUNO PODRŽAVA INTEGRACIJU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

Zamenica ministra ekonomije Bugarske Lilija Ivanova izjavila je danas da Bugarska u potpunosti podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Ona je rekla da Zapadni Balkan ima značajan ekonomski potencijal i da je njihova stopa rasta veća od proseka EU, preneo je BTA.

Region se pretvara u atraktivno tržište za robu i usluge EU i postepeno postaje deo evropskih vrednosnih lanaca, izjavila je Ivanova, navelo je njeno Ministarstvo. Modernizacija regionalnih ekonomija će dodatno privući privatne investicije EU i povećati potražnju za proizvodima i uslugama EU na Zapadnom Balkanu.

Ivanova je izrazila podršku Sofije pristupanju Srbije i Bosne i Hercegovine Svetskoj trgovinskoj organizaciji što je pre moguće. Ona je objasnila da je Bugarska kao predsedavajuća radne grupe o njihovom pristupanju, radila na najbolji mogući način kako bi se pregovori završili do kraja 2019. godine.

SRĐAN DARMANOVIĆ: AKO EU NE INTEGRIŠE ZAPADNI BALKAN, TREBA DA SE ZABRINE

Ukoliko Evropska unija ne integriše Zapadni Balkan, to neće biti samo naš, već i njen problem, ocenio je danas šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, na samitu koji se danas i sutra održava u Poznanju.

- Nismo mi jedini koji treba da brinemo o tome ukoliko Zapadni Balkan u dogledno vreme ne postane deo Unije - rekao je Darmanović.

On je naveo da bi EU jednako trebalo da se zabrine u vezi sa tim, prenela je RTCG.

- Ja verujem u evropsku budućnost našeg regiona - rekao je Darmanović.

SRĐAN DARMANOVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/Sasa Matic

CRNDAK POZVAO SVE DA IZVRŠE PRITISAK NA PRIŠTINU ZBOG TAKSI

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je danas u Poznanju zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju, prenosi FENA.

Govoreći o budućnosti zapadnog Balkana u EU, on je pozvao zemlje članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima, dodajući da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svetske političke aktere koji žele uticaj na Balkanu. 

ČAPUTOVIČ: BEZ ZAPADNOG BALKANA EVROPA NIJE POTPUNO UJEDINJENA

Bez Zapadnog Balkana Evropa se ne može smatrati potpuno ujedinjenom, kako u geografskom tako i u geopolitičkom pogledu, izjavio je danas u Poznanju ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič.

On je rekao da će uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u EU povećati regionalnu stabilnost i razvoj i proširiti vrednosti EU na veći deo Evrope.

DACIC CAPUTOVIC KONFERENCIJA Jacek Čaputovič - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SASTANAK MINISTARA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

Uz zapadnobalkansku šestorku - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija, na Samitu će učestvovati i partneri iz EU - Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

JOHANES HAN: ŠTO PRE REŠITI PITANJE NAMETNUTIH TAKSI SRBIJI I BIH

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han pozvao je danas u Poznanju, na samitu zemalja Zapadnog Balkana, da se pitanje sto odsto uvećanih taksi, koje je Priština nametnula Srbiji i BiH, što pre reši.

- Radujemo se potpisivanju nekoliko sporazuma u Poznanju o liberalizaciji trgovine i olakšavanju usluga. Mi se snažno protivimo nametanju trgovinskih barijera kao sredstva političkog pritiska - rekao je Han i dodao da bi lideri Zapadnog Balkana trebalo da rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i značajnom pomirenju jer su to preduslovi za pridruživanje EU.

On je takođe rekao da bi celi region trebao da sledi primer severne Makedonije i povećati tempo reformi, posebno u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

IVICA DAČIĆ NA SASTANKU MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće danas na Sastanku ministara spoljnih poslova, koji je posvećen rekapitulaciji ostvarenih rezultata i predstojećim aktivnostima u okviru "Berlinskog procesa", evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i razmatranju tema iz okvira regionalne saradnjem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ivica Dacic Foto: Dragan Kujunžić

Ministar Dačić obratiće se učesnicima ministarskog sastanka tokom plenarne sednice posvećene regionalnoj saradnji.

On će upoznati učesnike sastanka sa našim viđenjem aktuelnog trenutka u domenu regionalne saradnje i perspektivama daljeg unapređenja odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

INICIJATIVA KOJA PODRŽAVA REGIONALNU SARADNJU ZAPADNOG BALKANA

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije.

Pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014. godine. U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu.

Srce Berlinskog procesa je privreda, a cilj saradnje je sprovođenje infrastrukturnih projekata, posebno energetskih i transportnih, kao što su rekonstrukcija luke, renoviranje pruge ili izgradnja gasnog interkonektora, obuhvaćenih takozvanom Agendom povezivanja (Connectivity Agenda).

Sve događaje u okviru samita Poljska sprovodi u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, OECD-om, Savetom za regionalnu saradnju (RČ), RYCO, privrednim komorama iz regiona.

(M.I./J.N./A.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. jul 2019 | 10:11

    PA NA OVOM SASTANKU SU SVI ONI KOJI SU PRIZNALI NATO DRZAVU KOSOVO!!!! ZA SRBIJU CE TO BITI JOS JEDNO TRACENJE VREMENA I GUBITAK PARA!!! NISTA NEMOZE DA SE RESI BEZ AMERA ,RUSA I KINEZA U SAVETU BEZBEDNOSTI!!

  • M

    4. jul 2019 | 16:44

    Sve moj do mojega

  • Čume

    4. jul 2019 | 16:31

    Opet šiptarima na noge, pored svega što nam rade? Ovo postaje mazohizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA