≫ 

Brnabić posle sastanaka u Poznanju: Nadam se da će neko urazumiti Haradinaja da ukine takse (VIDEO)

Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja je tokom dana imala i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima, a sastala se i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

  • 12

Šefovi država odnosno vlada EU su se danas sastali u Poznanju na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Balkanskog procesa gde je Srbiju predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade imala je niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima na samitu, a sastala se i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej i Zoranom Zaevim.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja o tome da će se vratiti za pregovarački sto sa Beogradom isključivo ako on podrazumeva međusobno priznanje u postojećim granicama Brnabić je rekla da on u tom slučaju i nije za dijalog.

- O čemu može da bude dijalog ako vi unapred imate spremno rešenje? Nama nije potrebno priznanje Prištine za Srbiju jer smo mi priznata zemlja i meni je žao što oni ne žele dijalog - rekla je premijerka.

Brnabić je Haradinajevu izjavu ocenila kao političko spinovanje javnosti.

- Na to što Haradinaj kaže da oni žele dijalog, a da ima spremno rešenje niko ne pada, ni međunarodni partneri ni Srbija - kazala je ona.

Ana Brnabić, Tereza Mej, Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj Ana Brnabić i Tereza Mej - Foto: Slobodan Miljević

O SUSRETU SA TEREZOM MEJ

Premijerka Ana Brnabić u Poznanju je razgovarala i sa Terezom Mej, sa kojom je pregovarala o nekoliko sporazuma Srbije i Velike Britanije.

- Sa Terezom Mej sam razgovarala o bilateralnim odnosima, pregovaramo o nekoliko sporazuma, za početak o trgovinskom jer je nekoliko partnera veoma zainteresovano za trgovinu sa Srbijom - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da će posle nje Mej razgovarati i sa Ramušem Haradinajem koga će i sama pozvati da ukine takse koje je Priština nametnula Srbiji.

- Mej će imati sastanak sa Haradinajem i rekla je da će ga pozvati da suspenduje ili ukine takse. Nadam se da će neko uspeti da mu objasni jer takse pre svega štete Albancima na Kosovu i Metohiji, maloprodajne cene rastu, trgovinski deficit takođe, sve je manje radnih mesta i to je neodrživo za njihova preduzeća. Ja razumem da je to njemu donelo popularnost u kratkom roku, ali na kraju krajeva oni sebe vode u izolaciju i time štete i celom regionu i Centralnoj Srbiji i Srbima na Kosovu i Metohiji, ali najveću štetu nanose Albancima - rekla je ona.

- Nadam se da će imati uticaj na njega iako nemam velika očekivanja - zaključila je premijerka.

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Poznanj, Samit Ana Brnabić i Zoran Zaev - Foto: Slobodan Miljević

O SASTANKU SA ZAEVIM

Premijerka Brnabić razgovarala je i sa Zoranom Zaevim, premijerom Severne Makedonije, kako je rekla razmatrane su dve teme, jedna se tiče otvaranja jednošalterskog sistema na granici naših zemalja,  a druga je ratifikovanje sporazuma o međusobnom priznavanju i autorizovanju sertifikovanih operatera na granicama.

- To znači mnogo kraće zadržavanje na granicama jer u ovom trenutku jedno Srbija, Severna Makedonija i Moldavija u okviru CEFTE ima sertifikovane operatere, ostali nemaju, a da ne bi čekali ostale mi moramo da nađemo pomoćne načine dok CEFTA ne profunkcioniše i dok ne budemo imali uspostavljene regionalne odnose. Hoćemo da pokažemo kako ekonomska saradnja može da ide dalje jer je to u interesu naših građana.

Na pitanje šta očekuje od Poljske kada su evrointegracije Srbije u pitanju ona je rekla da je veoma zahvalna i Poljskoj i Višegradskoj četvorki na ogromnoj podršci i da su ovakvi pozivi na samite uvek značajni.

O TOKU BERLINSKOG PROCESA

Na pitanje kako komentariše tok berlinskog procesa premijerka je rekla da je izuzetno značajan i koristan, i pored svega, jako uspešan, budući da, kako je rekla, bez njega ne bismo imali šansu da sa nekom od zemalja Evropske unije sednemo i razgovaramo makar jednom godišnje.

- Na žalost zbog toga što je Priština uradila morali smo da se fokusiramo na negativne stvari i čini mi se da smo svake prethodne godine, do samita u Trstu, imali sve bolje samite. A, u Trstu smo imali veliki broj važnih i konkretnih dogovora koje smo potpisali. Već u Londonu smo imali prave probleme i morali smo da razgovaramo o tome kako kakve probleme Priština pravi u regionalnoj saradnji, a već na sledećem smo razgovarali o taksama koje su praktično zaustavile trgovinu - rekla je premijerka.

- Nadam se da će sledeća godina biti pozitivnija, Srbija će uraditi sve da tako bude, ali ne zavisi sve od nas. Mi ćemo se truditi da imamo što više bilateralnih odnosa gde ćemo pokazati da je saradnja pravi način da se ide u budućnost, a ne zabrane i takse, i da je to stvar prošlosti, a ne budućnosti - zaključila je Brnabić.

Video: Haradinaj o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo

(A.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    5. jul 2019 | 22:42

    Ko da ih urazumi, EU, NATO, isti oni što su im to i savetovali?

  • Misko

    5. jul 2019 | 20:54

    Sve to oni rade po naredjenju kauboja, nista bez njih nesmeju ni mrdnut.

  • Resava 88

    5. jul 2019 | 18:02

    Od koga premijerka očekuje da pregovara sa njima,zar nije interes RS i posao za vlast,mi smo gladali samo za ovu vlast a ne za neke strance.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA