• 5

Ružić: Birački spisak nikad nije bio ažurniji, ali on i ne utiče na rezultate izbora

On je istakao da ćemo već na sledećim izborima, u martu ili aprilu sledeće godine, imati mnogo ažuriraniji birački spisak nego ranije

  • 5

Birački spisak nikada nije bio ažurniji, ali nikada ranije nije ni uticao na rezultate izbornog procesa, istakao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić.

On je, govoreći o Zakonu o opštem upravnom postupku i Zakonu o e-upravi, istakao da su svi službenici obavezni da elektronskim putem razmenjuju podatke bez opterećivanja građana. Prema njegovim rečima, sve matične knjige - rođenih, venčanih, umrlih - kao i knjiga državljana, prenete su u elektronski oblik.

- Sve to je bio preduslov da oformimo e-servise koji će omogućiti elektronski upis u vrtiće, škole i fakultete. To je predsulov da živimo tu digitalizaciju - izjavio je Ružić za RTS.

Branko Ruzic skupština Srbije

Branko Ružić FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Podaci Kancelarije za informacione tehnologije govore da je ove godine upisano 62.043 đaka u osnovne škole bez izvoda iz matične knjige rođenih.

KRUNA DIGITALIZACIJE - ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA

Donet je i Zakon o centralnom registru stanovništva, pa će od 1. septembra 2020. godine podaci iz šest državnih institucija i 13 baza podataka biti na jednom mestu - u centralnom registru, što je Ružić ocenio kao "krunu digitalizacije".

On je istakao da birački spisak nikad nije bio ažurniji, uprkos čestim zamerkama i kritikama, ali da ni ranije spisak nije uticao na rezultate izbornog procesa.

- Upravo ta digitalizacija donosi jedan širok spektar mogućnosti koji nam garantuje da jedinstveni birački spisak bude ažuran. Ono što je važno za građane jeste da smo uvezali matične knjige venčanih i umrlih s jedinstvenim biračkim spiskom, pa referenti po službenoj dužnosti vrše izmene ili brisanja. U tom domenu ćemo već na sledećim izborima, u martu ili aprilu sledeće godine, imati mnogo ažuriraniji birački spisak nego ranije - izjavio je Ružić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • S . M .

    Ministar Ružic govori o tome da su birački spiskovi ažurirani. Ovi sto imaju primedbe treba da kažu u čemu se sastoje,a ne samo nisu ažurni spiskovi.

  • поражавајуће

    нестајемо,сад сигурно,до скора смо имали генерације које се уписују у први разред од 90.000 ђака ,сад за трећину мање

  • Vule

    Gradjani i da glasaju ili ne isto je to jel sve se dogovara unapred ko ce sta da bude zato i jesmo ovako..

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima