≫ 

Na jesen ponovo idem na KiM: Vučić o dešavanjima na Kosovu i kontramerama Beograda (FOTO)

- Naš je posao da srpski brod vodimo ka mirnoj luci, istina i zadovoljenje pravde će biti vrhovni princip - istakao je predsednik Srbije

  • 65

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govorio je danas o situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosu sa Prištinom, kao i tome kada će ponovo posetiti južnu srpsku pokrajinu.

On je rekao da nije uvek lako i jednostavno, ali da veruje da će obezbediti ne samo da ljudi ne budu gladni i žedni, već da imaju normalan, pristojan život.

- Pre četiri dana sam govorio o teškoj krizi i da ćemo preduzeti sve mere da krizu sprečimo. Ono što je za nas važno jeste to da smo mogl ida vidimo histeričnu reakciju poliričkih predstavnika u Prištini, ali i u Beogradu. Ja ništa drugo nisam radio sem postavljao pitanja, a odgovor ni na jedno nisam dobio - rekao je Vučić.

Našti nadležni organi nastaviće sprovođenje istrage i nadam se da će ona dati rezultate u narednom periodu, istakao je Vučić i dodao da su u "laži kratke noge i da na kraju sve ispliva", obraćajući se političarima iz Saveza za Srbiju.

VUCIC KOSOVO POSETA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je najavio nove investicije na severu KiM i dodao je investiocoini plan za KiM vredan 80 miliona evra. Kako je dodao, najviše ćemo uložiti u rektorat i fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

- Naš je posao da srpski brod vodimo ka mirnoj luci, istina i zadovoljenje pravde će biti vrhovni princip - istakao je Vučić.

Na pitanje kada će ponovo posetiti Kosovo i Metohiju, predsednik je rekao da će ići u septembru ili oktobru.

- U septembru ili oktobru, kad budemo mogli da pokažemo šta smo uradili iz investicionog programa za Kosovo, a do tada ćemo uspevati da snabdevamo ljude, da popunimo rafove i obezbedimo im opstanak na ognjištima - rekao je i istakao da bi voleo da bude već u septembru, ali će se najverovatnije realizovati u oktobru.

O "NERVOZI IZ PRIŠTINE"

Predsednik se osvrnuo na  izjavu penzionisanog srpskog generala Momira Stojanovića da mu je sa relevantnog mesta sugerisano da ne napušta Srbiju, a zbog optužnice iz Prištine i rekao da Beograd nikog neće isporučivati Prištini.

VUCIC KOSOVO POSETA Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Očigledno je da je nervoza u Prištini sve veća i sve teža i, kada govorimo o toj nervozi, ona će da se očituje ili će biti sve očiglednija upravo u tom segmentu, u optužbama na račun srpskih oficira, vojnika, ne bi li neke nove generacije uplašili da nikada ne štite slobodu svog naroda, ali i s druge strane da bi dokazali ispravnost svog tzv. vojno-političkog delovanja - rekao je Vučić.

Poručio je da država nikada nikoga Prištini neće isporučivati.

- Neko će da kaže - isporučite Momira Stojanovića, on svaki dan sve najgore o tebi govori. Država ne može time i na takav način da se igra, nikoga neće njima da isporučujemo, ali da li će neke zemlje da postupaju po nalozima Prištine? Skoro sam siguran da hoće. Bez obzira što oni nemaju pravo na Interpolove poternice, neke zapadne zemlje će na osnovu bilateralnih sporazuma sa Prištinom sasvim izvesno pokušavati da hapse neke od naših oficira - rekao je on.

Prokomentarisao je i situaciju u vezi sa generalima Pavkovićem i Lazarevićem.

- Najsmešnije mi je to sa Pavkovićem i Lazarevićem i još nekim drugim koje pominju. Osnovno pravilo - ne dva puta u istoj stvari. Ali, ovde na Balkanu je sve moguće - kaže on.

VUCIC KOSOVO POSETA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodaje da su oni nekom ''omnibus'' formulom osuđeni u Hagu - za sve što je bilo kome moglo da se stavi na teret, njima je sve zajedno stavljeno na teret.

- I kada ste tom tzv. omnibus formulom obuhvaćeni ne možete da nađete novi zločin za koji ćete da ih teretite čak i da tražite. Jasno je da je tu reč samo o političkom pritisku. Da kažete da je Ljubiša Diković zločinac? Ne mogu da kažem da smo se u svemu saglašavali ali on je častan čovek, oficir, dobar srpski vojnik - ističe Vučić.

Ironično je rekao da je Haradinaj je bio "divan borac za ljduska prava" i Hašim Tači takođe, ali je zato Diković "zločinac".

- Dovoljno je da pogledate njihove biografije i biće vam sve jasno - zaključio je on.

O ODNOSU SA BUGARSKOM

Vučić je reagovao na "varnice" na relaciji Sofija i Beograd, povodom poslednje izjave premijera Bojka Borisova o KiM, i rekao da je siguran da je u pitanju prolazni nesporazum, te da će već sledeće nedelje razgovarati sa njim.

Podsetio je da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova i da su tu naše razlike, a za sve ostalo smatra da imamo dobre odnose, koje ćemo, kaže, i dalje graditi.

- Smatram ovo malim prolaznim nesporazumom - podvukao je on.

Podsetio je da u Srbiji živi bugarska manjina, za koju želi da se oseća kao svoj na svome i da oni ne smeju da ispaštaju zbog takvih razmimiolaženja.

- Lično ću se postarati da u što skorije vreme, ako to prihvate bugarski predsednik i premijer, vratimo odnose na staze odličnih veza - istakao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    7. jul 2019 | 13:58

    Bravo predsednice pre tebe niko se nije ni borio za Kosovo a ne isao dole, jos pored svega stavili granicu i bahatili se po skupim sobama Svetog Stefana koji su se i njega odrekli i poslali u Milogoru sramota ko nas je vodio!!!

  • Ina

    7. jul 2019 | 13:59

    Svi moramo biti slozni i jedinstveni.....

  • Mario

    7. jul 2019 | 20:00

    Vučić svakodnevno nastavlja borbu i pomaže našem narodu na severu Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA