Šta još treba da se nacrta da neko vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije: Dačić u Sarajevu

Dačić je rekao da je "poruka potpuno jasna"

  • 11

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić govorio je danas na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsedavanja tom regionalnom inicijativom. Na ovaj sastanak nisu došli predstavnici Prištine i Albanije.

- Ovo je jedna od veoma starih regionalnih organizacija. Ima ih puno, i previše. Ova organizacija je korisna jer ona obuhvata sve zemlje regiona jugoistočne Evrope. Zato je i bila doneta odluka 2014. godine na samitu u Bukureštu da se u skladu sa dogovorom iz Brisela o regionalnom predstavljanju omogući učešće tzv. Kosovu u ovom procesu pod uslovima koji su dogovoreni tim sporazumom - kazao je Dačić u Sarajevu.

Kazao je da je u ovom slučaju "poruka potpuno jasna".

- Uslovi su takvi da ovde ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština... Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralna. Tzv. Kosovo se obeležava u skladu sa sporazumom sa zvezdicom i fus notom. Srbija se složila da tzv. Kosovo učestvuje u ovome. Tzv. Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvezdicom i fus notom. Problem je ovde u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje jer su odsutni. Nije im smetalo 2015. u Albaniji sada im smeta u BiH - naveo je Dačić.

Ivica Dačić Ivica Dačić - Foto: Tanjug

Dačić je reagovao i na potez Prištine i Tirane čiji su predstavnici potpisali sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade. Sporazum su u utorak u Albaniji potpisali tzv. kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Čakaj.

- Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici ustvari predstavlja Albaniju i tzv. Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije. Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom? Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ili nekih interesa. Verovatno bi to svi osudili. Svi smo ovde naši, svi se međusobno dobro poznajemo - rekao je on.

- Zašto oni to rade prema Bosni i Hercegovini? Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznanj? Oni to ne smeju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna tzv. Kosovo. Što se ne ljute na Rumuniju? Srbija je bila veoma konskturktivna prema Prištini - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spuvanac

    8. jul 2019 | 13:32

    Niko ne treba da crta jer svako može da videi kako se Velika Albanija stavra uz Božju pomoć mirno i polako od 95g rtako da svaki Albanac ima 5-10dece da se mirno šire i preuzimaju a ne sa ratom i genocidom?

  • Jaca

    8. jul 2019 | 14:52

    MI treba da vidimo.!!! Ostali vide, ali im ne smeta, a neki i podržavaju.. Mi bi trebalo da dignemo uzbunu, dok ne bude kasno..

  • Jakol

    8. jul 2019 | 16:17

    Nema njima sta da se objasnjava, samo da se podsete. Da li je bilo 1973 ili 1974 god. nisam siguran koja od te dve. U Engleskoj je pptpisan dogovor o stvaranju velike scipnije. To se zna, bivsi predsednik SFRJ je to amimovao. Mislim na marsala Tita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA