Ambasadori na raportu zbog izjava o Kosovu i Borisovu: Ministarstva Srbije i Bugarske "u klinču"

BTA prenosi saopštenje bugarskog ministarstva navodeći da je na sastanku ambasadoru rečeno da je Dačićeva izjava neprihvatljiva i da nije u skladu sa bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima

  • 14
Srpska bugarska zastava Foto: Pixels, Marko Jovanović

Ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus bio je danas na razgovoru u ministarstvo spoljnih poslova te zemlje povodom komentara ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

BTA prenosi saopštenje bugarskog ministarstva navodeći da je na sastanku Ćurgusu rečeno da je Dačićeva izjava neprihvatljiva i da nije u skladu sa bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima.

Bugarska strana očekuje da se takve izjave neće ponoviti ubuduće, navodi se u saopštenju ministarstva.

U Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu, po nalogu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, pozvana je privremena otpravnica poslova u ambasadi Bugarske u Srbiji Iva Kruleva radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja bugarskog premijera Bojka Borisova.

Aleksandar Vučić, Bojko Borisov Ministar Dačić poručio je Borisovu da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Još jednom je istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo i toga bi svi trebalo da se pridržavaju - dodaje se u saopštenju MSP-a.

U otvorenom razgovoru srpska strana izrazila je iznenađenje zbog poziva koji je ovim povodom upućen ambasadoru Srbije u Sofiji.

Ponovljena je spremnost Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom i još jednom istaknuta zahvalnost na podršci koju Bugarska pruža našoj zemlji na putu ka EU.

Podsetimo, sve je počelo izjavom Bojka Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju gde je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa. Ministar Dačić poručio je tada Borisovu da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    8. jul 2019 | 19:25

    Nato sluge odperjajte od Srbije

  • Aca

    8. jul 2019 | 19:14

    Dacic samo rekao istinu ljudina srbenda ne da Srbiju i RS i Kosovo!!

  • Nikola U.

    8. jul 2019 | 20:36

    Bugari su Pomoravlje zavili u crno tokom 2. sv. rata. Samo u selu gde sam se rodio ubili su nasunično oko 20 ljudi i žena bukvalno iz obesti. Kada su bežali 1944. g. izvezli su komšiji volovsku zapregu iz štale, poskidali sa zidane kuće drvene prozore i vrata, natovarili i odneli za Bugarsku. Seljaci su pobegli prema Moravi i spasili glave. To su ta naša "braća" sa isukanim noževima vazda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA