≫ 

Naprednjaci traže da tužilaštvo reaguje na razgovor Jeremić - Roćen

- Ako tužilaštvo ne reaguje na razbijanje države, koje je onda to krivično delo

  • 49

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović pozvao je danas Tužilaštvo da reaguje na razgovor koji se pojavio u javnosti između Vuka Jeremića i Milana Roćena, kao i na istraživanja o prosečnom glasaču SNS koje je objavio Balkanski institut za društvena istraživanja (BIRODI).

- Ako tužilaštvo ne reaguje na razbijanje države, koje je onda to krivično delo na koje će tužilaštvo da reaguje - upitao je Martinović i dodao da tužilaštvo mora da reaguje protiv Jeremića, Tadića i Ðilasa i svih drugih koji su "aktivno radili" na razbijanju Srbije i Crne Gore i na uništavanju verskih, nacionalnih i kulturinih prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

Martinović je kazao da tužilaštvo mora da pokrene radnje protiv Jeremića, jer je 2008. godine tvrdio da je NATO agresija na SRJ bila opravdana zato što je Slobodan Milošević sprovodio teror i ubijao.

On je je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izboru zamenika tužioca u više gradova i sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju, dodao da su to krivična dela protiv državnog uređenja i da tužilastsvo ne sme da ćuti.

Martinović kaže da je objavljeni razgovor Jeremić-Roćen, koji je ponovo pročitao u skupštini, jedan od razloga zbog kojeg se danima vodi kampanja protiv ministra Nebojše Stefanovića, jer, kako kaže, "treba sakriti bruku da je Jeremić bio jedan od glavnih razbijača SCG"

Pored toga, Stefanovića su napadali i napadaće ga, jer je, kaže Martinović, najavio da će policija početi da prikuplja dokaze o "nezakonitom bogaćenju Dragana Ðilasa".

Martinović je pročitao još jedan transkript razgovora iz 2005. godine, koji su, kako je naveo, vodili Vuk Jeremić i biznismen Branislav Grujić uoči posete predsednika Srbije Borisa Tadića Moskvi.

Skupština Srbije Aleksandar Martinović, arhivska fotografija - Foto: Tanjug/Tanja Valic

Martinović je, čitajući taj razgovor u kojem je bilo i psovki, rekao da je Grujić kazao da će "Tadića da vode kao majmunče po Moskvi", a da je Jeremić na to prasnuo u "ludački smeh".

Navodeći da se može zaključiti iz razgovora da su Tadić i Jeremić najodgovorniji za rastakanje SCG i da je tada Ðilas bio direktor kancelarije predsednika, te da je bio upućen u sve razgovore, Martinović dodaje da je verovatno razgovore obelodanio Ðilas i da je reč o borbi unutar Saveza za Srbiju.

On se osvrnuo i na objavu BIRODI-ja u kojoj se navodi da su glasači SNS uglavnom stariji i slabo obrazovani, rekavši da je krajnje vreme da Tužilaštvo reaguje.

Martinović kaže da je ta pojava veoma opasna, da se građani izvrgavaju ruglu i da se tako ponovo deli i cepa Srbija, na navodno elitnu koju, kako kaže, treba da predstavljaju Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i na "krezube, bolesne, polupismene.."

- Ne znam kako je BIRODI došao do podataka da su glasači SNS, po njihovim rečima uglavnom najstariji građani i da su slabo obrazovani. Ako je pravo glasa tajna, kako neko, pa i BIRODI može da zna kako neko glasa za SNS -  pita Martinović.

On ocenjuje da se time nastavlja diskreditacija građana sa ciljem da se predstavi kako Aleksandar Vučić vođa nepismene, slabo obrazovane i stare Srbije, a da su lideri Saveza za Srbiju predstavnici neke nove perpsketivne, elitne Srbije.

- Ovo govorim i zbog vas iz Državnog veća Tužilaštva, zato što mislim da je krajnje vreme da Tužilastsvo raguje na ove opasne pojave. Milslim da u ovom što je danas objavio BIRODI ima dosta elemenata različitih krivičnih dela - rekao je Martinović.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo Skupština Srbije, arhivska fotografija - Foto: Nikola Tomić

POSLANICI O SRBIJAGASU, NADOKNADI POLJOPRIVREDNICIMA

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas zbog čega je država Javnom preduzeću Srbijagas otpisala dug u iznosu od 1,2 milijardi evra, zašto javno tužilaštvo nije reagovalo na izjave lidera Saveza za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i kada će Vlada Srbije da nadoknadi štetu poljoprivrednicima, koja je nastala usled elementarnih nepogoda.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Ðurić pitao je Ministarstvo energetike koji su razlozi da se JP Srbijagas otpišu dugovanja u iznosu od 1,2 milijarde evra, navodeći da se taj dug gomilao godinama i da je nastao aktiviranjem bankarskih garancija.

Država je, kaže Ðurić, odlučila da otpiše svoja potraživanja i konvertuje ih u kapital preduzeća u kojem već ima 100 odsto vlasništva.

On je takođe pitao i zbog čega država pomaže Er Srbiji, odnosno šta je ukupni benefit za građane, s obzirom da mali broj ljudi može da priušti usluge avio kompanije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić pitao je kada će Vlada Srbije da nadoknadi štetu poljoprivrednicima, koja je nastala usled elementarnih nepogoda, navodeći da se proizvođači suočavaju sa "dve nepogode".

Jedna su vremenski uslovi, a druga, kako kaže, nesposobna vlast.

On je dodao da vlast sedam godina govori kako će preduzeti sve mere da se sredi vodokanalska mreža, a od toga, kaže, nema ništa.

- Da su ručno krenuli da čiste kanale valjda bi se do sad postigao neki efekat - rekao je Mirčić.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić pitao je zašto javno tužilaštvo nije procesuiralo “članove udruženog zločinačkog poduhvata” oličene u liderima Saveza za Srbiju koji su, kako kaže, svojim izjavama o KIM ugrozili celovitost Srbije.

Atlagić je naveo da su se lideri SzS dogovorili da Aleksandra Vučića ruše na temu KIM.

- Umesto da ruše Vučića trebali su se dogovoriti da vrate Kosovo tamo odakle su ga oterali. Tako su nisko pale te moralne nakaze da su nesreću sopstvenog naroda koristili za svoje sebične interese - rekao je Atlagić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA