≫ 

Zaev kukao ruskim komičarima: Optužio Vučića, Tačija i Putina da ruše region, pa tražio pomoć Merkel

Premijer Severne Makedonije je to rekao u telefonskom razgovoru misleći da razgovara sa Petrom Porošenkom

  • 11

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, postao je žrtva ruskih šaljivdžija Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznecova koji koriste lažne identitete državnih lidera i pozivaju različite ličnosti sa kojima imaju duge razgovore. Tokom jednog od njih, Zaev je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidere iz Prištine, Moskve i Ankare da žele da destabilizuju region.

Naime, u snimku koji je pre dva dana objavljen na njihovom nalogu na Jutjubu, može se čuti kompilacija telefonskih razgovora u kojima se oni pretvaraju da su bivši predsednik Ukrajine, Petro Porošenko. Razgovori su vođeni od kraja avgusta 2018. do 20. aprila ove godine.

Zoran Zaev, Makedonija Foto: Tanjug/AP

Zaev je, u razgovoru sa njima, misleći da razgovara sa Porošenkom, rekao da su se za ideju o promeni granica dogovorili Hašim Tači i Aleksandar Vučić, ali i da to može da izazove novi rat na Balkanu i da je kancelarka Merkel u potpunosti protiv ove ideje. On je otkrio "tajni plan za promenu granica Kosova", rekavši da iza tog cilja leže interesi Rusije i Turske.

Ovaj deo razgovora počinje od 2:19 minuta na snimku sa početka teksta.

Zaev: Halo

Lažni Porošenko: Halo, zdravo gospodine Premijeru, veoma mi je drago da vas čujem.

Zaev: Zadovoljstvo mi je, ovde Zoran, vi ste gospodine predsedniče?

Lažni Porošenko: Da, nadam se da je vreme dobro u Makedoniji.

Zaev: Da, leto je, veoma je toplo, kako je u Ukrajini?

VUCIC KOSOVO POSETA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pored toga, želeo bih da podelim sa vama jedan moj strah, povodom toga šta se dešava ovde, u našem regionu. Predsednici Srbije i Kosova započeli su pregovore povodom deljenja teritorija i promena granica i mi smo izuzetno protiv toga, čak je i kancelarka Merkel protiv, ceo region je protiv zato što mislimo da postoje skrivene namere Rusije da iskoristi to kao praksu u međunarodnim odnosima. Želim da Vas upozorim, da budete upoznati. Juče sam pričao sa kancelarkom Merkel o tome, vodili smo telefonski ragovor duže od pola sata. Zatražio sam podršku, zato što sam video da neko želi da iskoristi promenu granica kao novu međunarodnu praksu. To planiraju zemlje koje su povezane, kao na primer – Turska sa Kiprom, Rusija sa Abhazijom i Ukrajinom. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu. Mi smo u potpunosti protiv toga. Informisali smo američke snage i političare. Ja sam informisao čak i zamenika predsednika, Pensa i glavnog u Stejt departmentu, gospodina Pompea. Apelujemo snažno na Evropsku komisiju, naročito na Federiku Mogerini da zaustave ovakve aktivnosti koje će pričiniti veliku štetu Balkanu.“

Lažni Poreško: Šta je Rusija učinila povodom ovoga?

Zaev: Srbija je veoma bliska sa Rusijom. To je u redu, oni imaju takve odluke. Ali sada je problem sa Kosovom i rešenje do kog su došli je da deset opština sa Severa Kosova dodele Srbiji i nekoliko opština u Južnoj Srbiji da se dodele Kosovu. Takva promena granica nije moguća zbog toga što će sa druge strane moguće granice ipak da ostanu Srbi i Albanci i to bi dovelo samo do ratova. Balkan će postati nova tempirana bomba. Osim toga, video sam delovanja, moguća, možda grešim, nadam se da grešim, ali moramo da budemo fokusirani, zato što navodno neke ruske snage, navodno, imaju plan da to iskoriste kao međunarodnu praksu za Ukrajinu i Abhaziju i moguće Turska za Kipar. Znate za ostrvo Kipar i probleme koje imaju sa Grčkom.

ZAEV PRIZNAO DA JE NASEO NA ŠALU

Makedonski premijer priznao je, u prvoj izjavi medijima nakon objavljivanja audio snimka njegovog razgovora sa ruskim prevarantima koji su mu se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, da je naseo, ali se pravda da nije jedini i da je "žrtva" svoje otvorenosti i dostupnosti svima.

- Isti prevaranti su uspeli ovo da urade sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, gensek-a NATO Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar "u dobrom društvu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA