≫ 

U preambulu Ustava umesto celog Kosova staviti četiri opštine na severu: Milić o rešenju za KiM

Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom - a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum - možda bi to promenilo i dinamiku kosovskog društva, kaže Milić

  • 4

Bez odmrzavanja dijaloga između Beograda i Prištine, prete trajna diplomatska stagnacija, politički radikalizam, pa i pojačana nestabilnost ne samo u Srbiji i na Kosovu već na širem području Zapadnog Balkana, ocenila je izvršna direktorka Centra za Evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Ona je u intervjuu za Glas Amerike rekla da je vreme da Beograd postane proaktivan u nalaženju prihvatljivog rešenja za dugotrajni spor sa Prištinom i pozvala vladu Srbije da "ili potpuno izbaci preambulu Ustava" ili je promeni u formulaciju "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije".

- Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar ''tizer'' za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom - a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum - možda bi to promenilo i dinamiku kosovskog društva - kaže Milić.

Jelena Milić Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prema njenim rečima, to bi možda bio način da se odblokira sadašnji zastoj, koji predstavlja bezbednosni, pa i politički izazov za ceo region i šire.

- Kada smo izašli sa najavom tog novog izveštaja naišli smo na ohrabrujuće reakcije određenih krugova u srpskoj administraciji, što mislim da je dobro. U pitanju je pripremanje javnosti za jedan veoma bolan period, koji nam predstoji ako želimo da ostanemo na putu evropskih integracija - rekla je Milić i dodala da bi prepreka usvajanja tog predloga mogla da bude opozicija koja i nema sopstveni plan za Kosovo.

Bez obzira na neprijateljstvo nastalo zbog NATO kampanje na Kosovu, Milić ukazuje na učestalo podsećanje američke ambasade u Beogradu na bliske američko-srpske odnose iz ne tako davne prošlosti, a kao primer navodi beleženje stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući, kao i spasavanje više stotina američkih pilota tokom Drugog svetskog rata od strane Srbije.

VIDE - Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. jul 2019 | 09:51

    TO KAZE GOSPODJA MILIC KOJA SE ZALAZE DA SRBIJA POSTANE DEO USA!!!!!!!

  • 👤

    11. jul 2019 | 09:55

    Зашто је ова жена још увек на слободи? Ово је врлоооо озбиљан рад против државе Србије и то из Београда!!!!

  • Raspucin

    11. jul 2019 | 10:01

    Pa kako ste krenuli u preambuli ce biti Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA