Sergej Trifunović: U Srebrenici jeste bio genocid

Zamenile su se teze, ovaj dan treba da bude posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan deo istorije, što ne sme da se ponovi - naglasio je u pisanoj izjavi Trifunović

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović poručio je danas povodom 24. godišnjice zločina u Srebrenici da 11. jul treba da bude "posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan deo istorije, što ne sme da se ponovi", i ocenio da "blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost".

- Na današnji dan postalo je pravilo da se političari određuju prema genocidu koji se dogodio u Srebrenici, neki prihvataju odluku Međunarodnog suda, neki se ograđuju, pa da se onda njihove izjave komentarišu. Zamenile su se teze, ovaj dan treba da bude posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan deo istorije, što ne sme da se ponovi - naglasio je u pisanoj izjavi Trifunović.

On je naveo da "ljudi, koji se danas najviše deklarišu kao patriote, imaju tu tendenciju da pod parolom svog patriotizma brane najmračniju deceniju naše istorije umesto da vole svoju zemlju, i rade na tome da ljudima u njoj bude dobro".

- A biće nam dobro onda kad uspostavimo regionalni mir, onda kad niko sa ovih prostora ne bude posmatrao ceo jedan narod kroz vizuru postupaka pojedinaca koji su bili zločinci - poručio je predsednik PSG.

Trifunović je naglasio kako na današnji dan želi da još jednom iskaže "poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa".

- Blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca čiji su postupci imali katastrofalne posledice - poručio je Trifunović u izjavi povodom 24. godišnjice zločina u Srebrenici.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    11. jul 2019 | 14:19

    Sergej se upravo kandidovao za najgluplju izjavu godine u Srbiji.

  • Lazar

    11. jul 2019 | 15:54

    Sergej Trifunovic jos jednom pljuje po sopstvenoj drzavi,valjda misli da ce mu to doneti neki politicki plus naprotiv ce mu samo doneti jos jedan veliki minus.Najbolje bi bilo da na njega niko ne obraca paznju.

  • efs

    11. jul 2019 | 13:23

    Sergej sam sebe ne rauzme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA