≫ 

Agencija za borbu protiv korupcije podnela 16 krivičnih prijava protiv funkcionera

Sikimić je kazao da je Agencija nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima podnela 13 izveštaja zbog postojanja osnovane sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili neko drugo krivično delo

  • 1

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas da je Agencija u prethodnoj godini nadležnim tužilaštvima podnela 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili da su dali lažne podatke o imovini sa namerom prikrivanja.

Sikimić je kazao da je Agencija nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima podnela 13 izveštaja zbog postojanja osnovane sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili neko drugo krivično delo.

On je u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj tog nezavisnog državnog organa, naveo da je prošle godine bio visok procenat postupanja funkcionera, 93,3 odsto, po rešenjima Agencije kada je reč o sukobu interesa.

- Povećan je broj zahteva funkcionera za davanje mišljenja o sumnji u postojanje sukoba interesa. Broj zahteva je u odnosu na 2017.godini veći za 87,8 odsto, što je rezultat obuka koje Agencija sprovodi - rekao je Sikimić.

On je istakao da je većina funkcionera uvažila odluke Agencije i data mišljenja, ali je primećen manji broj slučajeva na nižem nivou vlasti da se odluke Agencije o razrešenju funkcionera ne poštuju.

- Kao razlog navode da su oni (na nižem nivou vlasti) utvrdili da nema sukoba interesa, a za to je nadležna isključivo Agencija. To ne doprinosi dodatnom unapređenju vladavine prava - rekao je Sikimić.

Sikimić je naglasio da od marta 2019. godine Srbije nije više među državama koje se nalze u "globalno nezadovoljavajućem režimu" u smislu usklađenosti sa preporukama GREKO - antikorupcijsko telo Saveta Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA