≫ 

Donosi li Makron u Beograd poruke u vezi s Kosovom? Francuski mediji o predstojećoj poseti

Makronova poseta je dobra prilika da se obnove odnosi dve zemlje koje su se, kako primećuje, u poslednje vreme nešto bile udaljile - rekla je dopisnica francuskog lista "La Kroa"

  • 10

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji donosi poruku da Pariz želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, te da obnovi srpsko-francusko prijateljstvo, ocenjuje dopisnik francuskog lista „La Kroa“ iz Beograda Marion Dutri (Marion Doutry).

Dutri je, u izjavi Tanjugu, istakla da je poseta Makrona dobra prilika da se obnove odnosi dve zemlje koje su se, kako primećuje, u poslednje vreme "nešto bile udaljile".

Makron, ocenjuje, dolazi u Beograd sa porukom da Francuska želi da obnovi prisustvo u Srbiji i regionu.

Upitana da li bi Makron mogao doneti i poruke u vezi s Kosovom, Dutri kaže da nije sigurna da bi predsednik Francuske želeo da se upusti u avanturu ulaska na škakljiv teren i da daje "velike izjave" o Kosovu.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Sigurno će reći da pitanje Kosova treba da reše Beograd i Priština, i da će članice EU da posreduju i podrže dijalog - dodala je ona.

Veće interesovanje Francuske za Zapadni Balkan, koje je vidljivo u poslednje vreme, Dutri objašnjava činjenicom da se Nemačka nešto malo povukla iz regiona u kojem je bila glavni međunarodni akter, pa je to otvorilo prostor Parizu i drugim zemljama da razmisle o mogućnosti da povećaju svoj značaj u regionu.

Na pitanje da li će Makron u Beogradu ponoviti svoj stav da proširenje EU može uslediti tek nakon reforme Unije, Dutri je izrazila nadu da će zvaničnici Srbije šefu francuske države postaviti pitanje o evropskom procesu proširenja, kao i da će Makron dati zadovoljavajuće odgovore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeks

    12. jul 2019 | 15:57

    Ko ce meni u mojoj kuci da naredjuje

  • 🔴🔵⚪

    12. jul 2019 | 14:59

    Pazi sada kada nas sve iznenadi i javno u Srbiji poništi priznanje Kosova!

  • Pedja

    12. jul 2019 | 15:59

    Dolazi da zapreti nasim poltronima da priznaju Kosovo, ali o tome odlucuje narod, a ne pojedine poltroncine i poltronke!!!! Srbija nece priznati Kosovo. Srbija ne zeli u EU i NATO. Sramota je sto dolazi u posetu, mnogo zla je ucinjeno Srbiji od strane Francuske i sada ga nasi poltroni velikodusno docekuju. Puuu ulizice ljigave!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA