≫ 

Priština zloupotrebila prisustvo na skupu, ministarstvo poručilo: Bandić bio isprovociran

Reč je o nezabeleženom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije - navodi se u saopštenju

  • 2

Posle navoda prištinskih medija, da je šef delegacije Republike Srbije brigadni general Predrag Bandić, napustio sastanak o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koji se održao u Briselu, oglasilo se Ministarstvo odbrane.

- Povodom navoda u medijima o postupku šefa delegacije Republike Srbije brigadnog generala Predraga Bandića i ujedno šefa delegacije Republike Srbije na sastanku u Briselu, želimo da javnost obavestimo o sledećim činjenicama.

Šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić i ujedno vođa delegacije Republike Srbije na 23. sastanku Inicijative za normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad Balkana koji je održan u Briselu izrazio je oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici Privremenih institucija u Prištini zloupotrebili svoje učešće na skupu i iskoristili ga za pokušaj promovisanja nezavisnosti takozvanog „Kosova“ i njegovih nepostojećih institucija.

Ovakav postupak reakcija je delegacije Republike Srbije na nastup delegacije Privremenih institucija u Prištini, jer je uslov bio da na navedenom sastanku ta delegacija bude obeležena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizovan od strane NATO, koji kao organizacija ne prepoznaje takozvano „Kosovo“.

Brigadni general Predrag Bandić Foto: Marko Todorović

Naime, šef delegacije Privremenih institucija u Prištini, za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati, nakon što mu je odobreno da se ipak obrati, umesto da govori o temi sastanka, to vreme je pokušao da iskoristi za promovisanje nezavisnosti takozvanog "Kosova", nakon čega je vođa srpske delegacije oštro protestvovao i sastanak napustio.

Sastanak je, nakon napuštanja naše delegacije, vrlo brzo i završen. Napominjemo da je reč o nezabeleženom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije - navodi se u saopštenju.

General Bandić posle napuštanja sastanka rekao je da su predstavnici tzv. ''Kosovskog ministarstva odbrane'' i ''Kosovskih vazduhoplovnih vlasti'' pokušali da zloupotrebe skup radi promocije sopstvene jednostrano proglašene nezavisnosti i bezbednosne strukture koju čak ni NATO formalno ne priznaje, kako bi skrenuli pažnju sa nove inicijative koja šteti njihovoj percepciji ostvarene ''državnosti'' i eventualno izazvali neuspeh razgovora koji im ne ide u prilog.

On je rekao da je podrška Albanije nastupu Prištine u Briselu nespojiva čak i sa postojećom politikom NATO i "potvrda politike stvaranja velike Albanije", preneo je Kurir.

- Pre napuštanja naša delegacija je dva puta upozorila na zloupotrebu sastanka i zahtevala adekvatno predstavljanje ukazujući na odredbe Rezolucije SB UN 1244 koja je obavezujuća za sve učesnike razgovora - rekao je Bandić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бурек

    12. jul 2019 | 18:41

    Они се утркују где ће и колико испровоцирати нашу земљу.Док ми одлазимо са стола и са спортских терена све нас мање слушају јер шипци после лажу и мажу натенане.

  • Тодорић

    12. jul 2019 | 20:20

    Ако Нато не признаје Косово,зашто су нас напали и бомбардовали?Ово што раде је глупост века.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA