Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske, oni ne znaju gde udaraju: Dačić uoči dolaska Makrona

Dačić je ocenio da se Haradinaj ne bi tako ponašao da "nema neku zaleđinu iza sebe" i dodao da je pitanje ko ustvari želi da stvarno dođe do napretka u dijalogu između Beograda i Prištine

  • 9

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji istorijska i istakao da je siguran da će ona imati veliki značaj ne samo za razvoj naših bilateralnih odnosa, već i za sveukupnu političku poziciju Srbije.

- Sa Francuskom imamo potpisan sporazum o strateškom partnerstvu. Takođe, istorijski gledano, imamo dugu tradiciju naših prijateljskih odnosa, ali isto tako i potrebu da, kao što je danas rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saradnja Srbije i Francuske bude na višem nivou - rekao je Dačić gostujući na televiziji Prva.

Napomenuo je da je ovo prvi put posle 18 godina da predsednik Francuske dolazi u posetu Srbiji, podsetivši da je poslednji put to učinio Žak Širak u decembru 2001. godine.

Pomenuvši da je poseta Makrona odložena zbog problema u Francuskoj, Dačić je naveo da je za nas veoma bitno da poseta bude organizovana na najbolji način i da poruke budu pozitivne.

- Siguran sam da će ona imati veliki značaj ne samo za razvoj naših bilateralnih odnosa, nego i za sveukupnu političku poziciju Srbije - naglasio je Dačić.

Povodom pisanja medija da se očekuje da će tokom posete jedna od tema biti i članstvo Srbije u EU i na pitanje kakav stav možemo da očekujemo s obzirom na nedavne izjave predsednika Makrona da nije vreme za proširenje EU dok se ona ne redefiniše, Dačić kaže da te izjave nisu uzrokovane Srbima, već problemima koji postoje u EU.

Dačić ukazuje da, što se tiče kosovskog pitanja, u samom zapadnom bloku postoje različiti politički interesi i navodi da ne gledaju svi centri moći podjednako pozitivno na to što je sada Makron u političkoj ofanzivi.

- Da li Amerika želi da ta njegova mirovna inicijativa, kada je reč o Kosovu, zaista uspe ili ne, to je isto znak pitanja - rekao je Dačić i dodao da stalno partnerstvo, ali i rivalstvo između Berlina i Pariza uvek doprinosi tome da postoje neka sporenja.

Za nas je, istakao je Dačić, bitno to što predsednik Makron nikada nije rekao nijednu negativnu reč o Srbiji, kada je reč o našim reformskim potencijalima i tome da li Srbija zaslužuje da ide dalje ka Evropi.

- Tako da, siguran sam da ćemo imati visok stepen razumevanja, i kada je reč o evropskim integracijama, ali i o drugim regionalnim problemima koji postoje - dodao je Dačić.

Ivica Dačić Dačić - FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On je rekao da je poseta nekadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka našoj zemlji 2001. godine bila prva od velikih poseta posle 5. oktobra 2000. godine i da se od te posete mnogo očekivalo.

Širak je tada, podsetio je Dačić, rekao da je neophodno da tadašnja SRJ ima punu saradnju sa Haškim tribunalom i da će onda brzo biti otvorena vrata ka EU.

- Nažalost, pokazalo se da to nije tačno. Zato je bolje da pričamo realno i istinito - istakao je Dačić i ocenio da je dobro što Makron govori otvoreno.

Dačić je rekao da je Srbija svoj pravi put, kada je reč o pregovorima sa EU, otpočela tek 2012. i 2013. godine sa dolaskom sadašnje vlasti.

- Mi smo najdalje otišli na tom putu ka EU. Šta može Makron? On je pokušao da odledi pregovarački proces i bez obzira što je šteta što to nije uspeo, mislim da je dobro što je video da je Priština glavni problem i sa kakvom količinom bezobrazluka Haradinaj nastupa kao da je najjači čovek na svetu koji je sa nipodaštavanjem gledao na sve ono što mu je Makron predlagao - rekao je Dačić i dodao da se jasno vidi da je Priština glavni problem za nastavak dijaloga.

"KAKO HARADINAJ POŠTUJE FRANCUSKU VIDELO SE I U BERLINU"

Dačić je prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaj o ulozi Francuske u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine, ironično primetivši: Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske.

Pojasnio je da se to videlo i prilikom nedavnog sastanka u Berlinu, te poručio da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u svakom slučaju dobra poruka i za Prištinu, s obzirom da on ne ide tamo već dolazi u Beograd.

- Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske. Oni više ne znaju gde udaraju - rekao je Dačić gostujući na Prvoj TV i ispričao kako se Haradinaj poneo na sastanku u Berlinu, omalovažavajući, kako je naveo, i Merkelovu i Makrona.

- Oni su mu u jednom momentu rekli: ''Ukinite takse, a mi ćemo da obezbedimo da se ukinu vize'' na šta je Haradinaj rekao ''A ko će to nama da garantuje?'' - rekao je Dačić i dodao da je Haradinaj time pokazao da Makron i Merkelova za Prištinu nisu nikakva garancija.

Dačić je ocenio da se Haradinaj ne bi tako ponašao da "nema neku zaleđinu iza sebe" i dodao da je pitanje ko ustvari želi da stvarno dođe do napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Dajte da prvo počnemo da se ponovo vode pregovori, a ne da se ovako Priština ohrabruje da stalno vrši neke jednostrane akte - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    14. jul 2019 | 22:27

    Srbija postaje sve poštovanija država u svetu!

  • Željko85

    14. jul 2019 | 22:13

    SSrbija odžava tradiciju prijateljskih odnosa sa Francuskom a Haradinaj je odavno prolupao.

  • Pavle

    14. jul 2019 | 22:02

    Haradinijevo ponasanje u Parizu je bilo sramno i nepostovanje domacina. E, sad ce da pukne od muke sto Makron dolazi u Srbiju i to na 2 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA