Makronov Falkon za nekoliko minuta sleće u Beograd: Deo šire delegacije već stigao u Srbiju

Makron će u Beograd doputovati avionom "Falcon 7 X"

  • 0
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo bi da sleti na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", oko 15.25, saznaje Tanjug.

Nekoliko minuta pre šefa francuske države, na pistu beogradskog aerodroma sleteće avion sa članovima delegacije Francuske, a potom i predsednički avion. Oko 14.30 sati na aerodrom je sleteo avion kompanije "Er Frans" na redovnom letu Beograd - Pariz, kojim je došao deo šire delegacije iz Francuske.

Makron će u Beograd doputovati avionom "Falcon 7 X".

Prvi let tim tipom aviona obavljen je 2005. godine, a u upotrebi je od 2008. godine. Avion ima tročlanu posadu: pilota, kopilota i kabinsko osoblje, kapacitet aviona je do 12 putnika, dužina letilice je 23,19 metara, a raspon krila je 26,21 metara.

Falkon 7X je visok 7,863 metara, a njegova masa je 15,456 kilograma. Najveća brzina koju postiže je 953 kilometara na čas, a najveća visina leta je 15.545 metara.

Porodica Dasoovih Falkona, dvomotornih i tromotornih poslovnih, mlaznih aviona, dobila je rodonačelnika 1965. godine. Osnivač fabrike, Marsel Bloh, bio je francuski predratni konstruktor aviona, a posle rata, u kome je zbog jevrejskog porekla dopao koncentracionog logora, promenio je ime u Marsel Daso, te tako i simbolično ponovo krenuo od pocetka.

Njegova najpoznatija kreacija je čuveni "miraž", široka gama elegantnih borbenih aviona sa delta-krilom.

Video: Beograd spreman za doček predsednika Francuske

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA