≫ 

U fokusu obećanje za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine: Juronjuz o Makronovim porukama Srbiji

Juronjuz napominje da su se odnosi Beograda i Prištine pogoršali od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije

  • 1
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Naslov

Foto: Marko Jovanović

Televizijska mreža Juronjuz u izveštaju iz Beograda u o porukama francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u prvi plan ističe njegovo obećanje da će ponovo pokrenuti razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Posle sastanka sa svojim srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem, piše Juronjuz, Makron je rekao da će pozvati delegacije Beograda i Prištine u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Vidimo porast napetosti i ponekad te napetosti su ispunjene tu i tamo spoljnim silama koje imaju interes da osiguraju da rešenje ne bude pronađeno - rekao je Makron, prenosi Juronjuz.

Takođe navode i Makronove reči da poslednjih nekoliko nedelja izaziva zabrinutost, kao i da odluke koje su protiv ranijih odluka moraju da se ukinu.

Juronjuz napominje da su se odnosi Beograda i Prištine pogoršali od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, jer je, kako se navodi, Beograd blokirao nameru tzv. Kosova da uđe u Interpol.

Juronjuz podseća da EU posreduje u razgovorima između Beograda i Prištine od 2011. godine, a što je rezultiralo potpisivanjem nekoliko tehničkih sporazuma, uključujući Briselski, koji ima za cilj normalizaciju odnosa i "integrisanje srpske manjine na severu Kosova".

Ali u praksi, navodi Juronjuz, sporazumi su "nejasni", a proces je nedovršen posle više zastoja.

Juronjuz navodi dalje da je Vučić pitao Makrona da li može da pomogne Srbiji na putu ka ulasku u EU, ali dodaju da francuski predsednik nije dao obećanje, ponovivši da donošenje odluka u EU mora biti mnogo efikasnije pre nego što se druge zemlje priključe Uniji.

Juronjuz piše da se "kao znak saradnje, Srbija saglasila da kupi francuski PVO sistem Mistral i dve strane su potpisale pismo namere o izgradnji metroa u Beogradu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    16. jul 2019 | 14:04

    Pa gde je taj veliki Srbin Vucic da kaze Makronu da Srbija i Kosovo nisu dve drzave. Cuti i slaze se sa tim a laze narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA