Pet stvari koje smo saznali o ulasku Srbije u EU i kosovskom čvoru posle posete Emanuela Makrona

Francuski predsednik doneo je važne poruke kojima će naša zemlja ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Foto: Marko Jovanović

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona izazvala je veliku pažnju, kako domaće tako i svetske javnosti, i već je ocenjena kao izuzetno značajna, kao poseta koja je najavila veliku promenu u francuskoj politici prema Srbiji.

Svetski mediji su pompeznim najavama danima pisali o razlozima njegovog dolaska, a jedno od pitanja bilo je koji će stav francuski predsednik zauzeti, kada je reč o gorućim aktuelnim temama u Srbiji i regionu. Francuski predsednik doneo je važne poruke kojima će naša zemlja ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu, od evropskih integracija Srbije do rešavanja "kosvskog problema".

EU MORA DA SE REFORMIŠE DA BI MOGLA DA PRIMI SRBIJU

Nedavna izjava francuskog predsednika o proširenju Evropske unije došla je kao hladan tuš Srbiji. Njegov stav da nema proširenja pre reforme EU nije nepoznat, a Makron nije pojasnio detalje svoje ideje o reformi EU. Iako nije precizirao ni tokom obraćanja u Palati Srbija, koliko bi ta reforma trajala, jasno je stavio do znanja javnosti da smatra kako nema dilemu da Unija i njenih 28 članica ne funkcionišu i da, kao takve, ne mogu da primaju nove članice.

- Ne vezujmo se za datume, EU mora da se reformiše, Srbija mora da sprovede reforme, to su dva simultana puta. Postoje reforme koje treba sprovesti i, kada stvari budu spremne, sve će biti u redu. Što reforme budemo obavili brže i jače, to ćemo brže prolaziti etape - kazao je Makron.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Kalemegdan

Foto: Nikola Tomić

Na pitanje da li je ta 2025. godina, koja se poslednjih meseci provlačila kroz izjave pojedinih zvaničnika kao mogući rok, on je poručio da ne treba razmišljati o datumima, već o reformama.

NOVI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PRIŠTINE I ANGELOM MERKEL

Makron je u Beogradu najavio i da priprema novi sastanak, kao nastavak samita u Berlinu, na kome bi ponovo pod palicom Francuske i Nemačke trebalo da se sretnu Beograd i Priština. Taj sastanak, za koji nije precizirao kada će biti, u stvari je drugi pokušaj da Pariz bude domaćin Beogradu i Prištini. Prethodni, koji je bio zakazan za početak jula, otkazan je baš zbog nemogućnosti da se poentira na polju dogovora.

Druga važna poruka vezana za Kosovo koju Makron ostavlja u Beogradu jeste očekivanje Francuske da se rešenje postigne u narednih nekoliko meseci.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Kalemegdan

Foto: Nikola Tomić

- Francuska spremna da podrži, zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga da bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkretno rešenje i postigao trajan i sveobuhvatan sporazum - rekao je Makron.

Makron je govorio i o tome ko bi trebalo da donese rešenje za Kosovo. Dok javnost spekuliše o sve većem uključivanju velikih sila u dijalog i raspavlja o tome da li je EU sprosobna da samostalno posreduje u sprovođenju rešenja, Makron je na izvesan način tu priču vratio na svoju suštinu.
On je, naime, naglasio da je rešenje u rukama Beograda i Prištine, odnosno njihovih lidera.

- Nemamo mi magično rešenje u džepu, odgovor je u vašim srcima i intelicenciji onih koji vas vode. Zaista verujem u stabilnost regiona, i sporazum koji treba da se nađe jako je važan za to, a budućnost Srbije je da bude spremna da ga izradi. To je test i za Evropu, da li je spremna da sklopi takav sporazum. Rešenje je u narodima i rukovodiocima - rekao je francuski šef države.

NEMA MAGIČNOG REŠENJA ZA KOSOVSKI PROBLEM

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Makron je rekao da je činjenica da "neki ljudi iz Prištine ne žele kompromis i da pojedinci kažu kako ih je međunarodna zajednica priznala, zbog čega ne žele dalje pregovore".

Nema nekog magičnog rešenja u džepu Nemačke, SAD ili Francuske. Rešenje je u vašim srcima. Zaista vertujem u stabilnost ovog regiona. Da li je Evropa u stanju da postigne sporazum između dve nacije koje se nalaze na njenoj teritoriji. Ovde nisam da vam delim nekakve lekcije, već da pomognem da se dođe do rešenja - rekao je predsednik Francuske.

Poručio je da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Foto: Marko Jovanović

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je francuski predsednik.

Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu. Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost - rekao je Makron.

UPOZORENJE ZA ZAPADNI BALKAN

Makron je u Beogradu upozorio i da neki svetski igrači imaju drugačije namere i želje za region Zapadnog Balkana nego što je to slučaj sa Evropskom unijom. Istovremeno, govorio je i o opasnosti o konflikta.

- Ja to kažem ovde, veoma glasno, u trenutku kada neki bilo gde na svetu zamišljaju da bi ovaj region u narednih 10 godina trebalo da bude mesto gde će se preplitati uticaji ovih i onih - rekao je Makron.

On je otvoreno upozorio na opasnost od konflikta u regionu ukoliko bi interesi nekih bili ostvareni.

- Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikta koji će u Evropi trajati u nedogled i ideju da tim konfliktima treba da upravljaju sile koje nisu evropske. Zapravo, naš angažman je znak evropskog suvereniteta - rekao je on.

NOVA STRANICA U ODNOSU SA SRBIJOM

Francuski predsednik je tokom dana više puta podsećao na višegodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske i isticao da je došao kako bi okrenuo novu stranicu u odnosima sdve zemlje.

Potpisani sporazumi Srb Fra

Foto: Telegraf

Podsetio je na istorijske veze, ali i insistirao na ekonomskoj saradnji koja jača. S tim u vezi, tokom njegove posete potpisani su brojni sporazumi, između ostalog onaj o nameri da francuske kompanije grade beogradski metro, sporazum koji se odnosi na kinematografiju, o saradnji u oblasti energije, ali i o nabavci vojne opreme, tačnije raketa "mistral".

- Bilateralni odnosi Srbije i Francuske treba da dobiju na novoj dinamici, i tome svedoče brojni sporazumi. Delegacija koja je danas došla sa mnom želi da pokaže koliko smo mi spremni da sarađujemo. Sa mnom su i profesori fakulteta, privrednici, poslanici. Želimo sa Srbijom da imamo dobru saradnju kada je u pitanju socijalno preduzetništvo, a želimo i da pričamo o kulturi - naveo je Makron.

U ČEMU JE NAJVEĆI ZNAČAJ MAKRONOVE POSETE SRBIJI?

Koliki značaj "okretanja nove stranice" u odnosima dve zemlje ima za Srbiju, objasnio je analitičar Dragan Ðukanović, koji je objasnio da je Francuska uticajna u zapadnoj Evropi, a naša zemlja na Zapadnom Balkanu, te je poboljšanje odnosa ključna poruka ove posete.

Svakako, od izuzetne važnosti je to što se razgovaralo o uspostavljanju boljih bilateralnih odnosa između Srbije i Francuske kao i da je potrebno oživeti dijalog Beograda i Prištine koji bi rezultirao konačnim dogovorom.

- Mislim da je ključna poruka da mora doći do oživljavanja dijaloga, svako rešenje koje bi podrazumevalo odsustvo dijaloga ne bi doprinelo stabilnosti u našem širem regionu i to bi moglo da proizvede novi talas unutrašnjih nestabilnosti - rekao je Ðukanović za Tanjug.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan da prokomentariše Makronovu izjavu da je postizanje rešenja za KiM test za kredibilitet Evrope i njene sposobnosti da dovede do sporazuma između nacija, Ðukanović je kazao da bi bilo veoma dobro da dođe do pune saglasnosti unutar EU kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovog uspešnog okončanja.

- Mislim da su Francuska i Nemačka upravo na tom zajedničkom tragu, međutim moramo biti realni i reći da EU nema u ovom trenutku kapacitete da to realizuje bez direktne ili indirektne podrške SAD - navodi Ðukanović.

Komentarišući Makronovu izjavu da postoje spoljne sile koje su protiv postizanja dogovora, Ðukanović navodi da uvek kada postoje određeni procesi postoje pobornici koji su za to i protiv toga.

Smatra da i u ovom kontekstu postoji nekoliko zemalja koje su protiv i dodaje da ne bi u ovom trenutku licitirao na koga je Makron mislio.

Video: Makron se na Kalemegdanu obratio na srpskom jeziku i oduševio građane

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Dijalog Beograda i Prištine, Emanuel Makron, Evropska unija, Francuska, francuski predsednik, Kosovo i Metohija, Nezavisnost Kosova, Predsednik Srbije, Srbija, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (30)
Poređaj komentare:
 • Ž
  Žile

  Nećemo u EU !!! Daleko vam Kuća....

 • M
  Mare

  Nakon rekonstrukcije EU i nakon podrške ovako velikih sila verujem da je Srbija na listi za nove članice EU.

 • N
  Nikoletka

  Makronova poseta je novi vetar u ledja Srbiji i delimicnom resenju nekih od pitanja koja se dugo vuku.

SzS: Obavezujući dokument o promenama ili proglašenje bojkota

Priština popustila pod međunarodnim pritiskom: Ponovo priznaju srpske pasoše?

Vučić se sastao sa ministrima i direktorima javnih preduzeća: U fokusu razgovora investicioni plan

Potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta od Novog Beograda do Surčina: Priustvovao i Vučić

Novi saziv plenuma završiće taj proces: Kuburović najavila promenu Ustava posle izbora 2020.

Veselji provocira: Novo Brdo "dragulj naše kulturne baštine"

Vulin sa Šojguom o vojnoj saradnji: "Zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo"

Šest pripadnica "Kobri" ispred Predsedništva, održan još jedan protest "1 od 5 miliona"

Članovi beogradskog SNS: Nikad više Pazl grad

Efekti dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda: Antonijević najavio još 2 sastanka

Priština ipak nije izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem

Albanci čuvaju srpsku tvrđavu Novo Brdo 24 sata dnevno: Štite zastavu tzv. Kosova

Komšić dolazi u Srbiju 29. avgusta na sastanak sa Vučićem i Erdoganom

Svi strahovi građana Srbije od članstva u EU: Brine nas šta će biti sa ćirilicom, selom i socijalom

Sastanci su konkretni, otvaraju se urgentna pitanja: Klačar o sastancima vlasti i opozicije

Diplomatska ofanziva za kraj avgusta! U 5 dana, 3 važna Vučićeva sastanka: Ove teme će biti na stolu

Tužilac koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića ide u penziju?

Kako do novca iz EU fondova: Najavljena saradnja Jagodine i rumunskih gradova (FOTO)

Priština nastavlja sa lažima, Hodžaj tvrdi: Novo Brdo je albansko, Srbi falsifikuju istoriju

Mekalister krajem avgusta u Beogradu, sastanci sa Vučićem i poslanicima

3 topa, najsavremenije rakete, lete 310 km/h: Stižu "leteći tenkovi" za Vojsku Srbije (FOTO) (VIDEO)

Provokativan odgovor Haradinaja Brnabićki: Mi smo suverena država, što pre prihvate to, bolje za vas

Darovi cara Titu, Piksi, Asano i plan za budućnost: Japanski šef diplomatije tvitovao o poseti BG-u

Velika Britanija najavila podršku "Vojsci Kosova": "Vi ste jedan od uspeha posle rata"

Nova provokacija! Zastava tzv. Kosova ponovo na srpskoj tvrđavi Novo Brdo

Srbija neće odustati od ulaska u EU: Jovanović siguran da se nećemo opredeliti za Rusiju

Sever Kosova da pripadne Srbiji, a UN da se pobrine oko preseljenja sa juga: Poruka bivšeg šefa CIA

Brnabić: Priznanje Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći

LSV najavila učešće na sastanku vlasti i opozicije: Dijalog je dobar, ali mu je mesto u Skupštini

Svi detalji 3. sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima: Evo ko je pozvan i ko će govoriti

Uklonjena kosovska zastava sa srpske tvrđave Novo Brdo

Biljana Popović Ivković: Licemerno i podmuklo saopštenje Vuka Jeremića

Nemamo bliže zemlje od Crne Gore, ali za ljubav je potrebno dvoje: Dačić o tenzijama zbog koncerta

Mogerini napravila Pacoliju mesto za stolom: Priština pozvana na skup ministara spoljnih poslova EU

Naredne nedelje objaviću ko je još povukao priznanje: Dačić najavio 15. pobedu Srbije

Motive treba potražiti u tami varvarske svesti: Ministarstvo kulture o potezu Prištine

I Daut Haradinaj ide u Hag: Dobio poziv od Specijalnog suda

Đurić: Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, to je srpski arheološki lokalitet

Ovo je zvanični stav Japana: "Priština mora da ukine takse i da nastavi dijalog sa Beogradom"

Erdogan dolazi u Srbiju 29. avgusta, počinje gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo

Terorista OVK Morina dočekan kao heroj u Đakovici: Ispred zatvora ga sačekali uz muziku i veselje

Dačić odgovorio Pacoliju na optužbe: Nemamo informacije o napadu, Albancima su uvek Srbi krivi

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima