≫ 

Komandant NATO i američkih snaga u Evropi sleteo u Beograd: Evo šta je cilj posete

Volters će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu

  • 21

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters sleteo je u Beograd, saznaje Telegraf.rs. On će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Početak sastanka najavljen je za 9.30 časova posle čega nije predviđeno obraćanje novinarima.

Ova poseta je prethodno najavljena u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR)

- Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta - navodi se u saopštenju SACEUR-a i dodaje povod za posetu Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.

- Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje - rečeno je prethodno Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF).

Poseban kuriozitet ove posete je da dolazi posle boravka predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beogradu.

VIDEO: Telegraf u glavnom štabu i komandi Kfora: Postavili smo 3 ključna pitanja komandantu o bezbednosti Srba na Kosovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy Ch

    16. jul 2019 | 19:22

    Eto nama još jedne posete visokog gosta,imamo velike šanse da se učlanimo u Nato,samo da budemo dobri domaćini i zadovoljimo zahtevima ,takva šansa nam se ne pruža često.

  • Milorad Vujicic

    17. jul 2019 | 04:31

    Necemo kukati,necemo priznati kosovo a treba i negirati postojanje Nato-a,i objaviti u UN okupaciju kosova od istih.To nije podstreh za dogovore ,to je uticaj i pritisak za kapitulaciju Srba,ne Srbije nego Srba kao naroda pred tim "velikim"silima.Nikad Srbi nece na takav nacin prihvatiti otimacinu i rasturanje Srba.

  • Jaca

    16. jul 2019 | 19:51

    A naš cilj je da on ode što pre!!! A po ovom Voltetsu "spoljna maligna pretnja" za Kosovo je valjda Srbija (osim, naravno, Rusije)?! Nikad u NATO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA