Gusenice, gaženje, robija za novinare: Ovo nije igra asocijacija, već Šešeljeve gnusne pretnje

Skandalozan govor, uvrede i pretnje lidera radikala i osuđenog ratnog zločinca upućene novinarki Snežani Čongradin

  • 19

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke na početku zasedanja Skupštine Srbije zatražio je od Vlade Srbije da u Krivični zakonik uvede odredbu po kojoj bi svaka javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocid, krivično bila kažnjavana. Ovako bi mogla da glasi ukratko vest da je ovaj osuđeni ratni zločinac, na iole priihvatljiv način govorio o stavu dela građana Srbije koji za strašan zločin u Srebrenici koriste kvalifikaciju kojom se služe u EU - genocid. Međutim, vest glasi znatno drugačije i strašnije. Šešelj je, naime, u svom obraćanju pred poslanicima i građanime Srbije, koji ga plaćaju, izrekao najstrašnije pretnje novinarki Snežani Čongradin, uz pominjenje "gaženja gusenicima".

Šešelj je juče zatražio kažnjavanje svih koji tvrde da se u Srebrenici desio genocid, rekavši da je to potrebno jer se u javnosti dešavaju stvari koje su goreod svih mogućih najcrnjih očekivanja, a kao primer tog „najcrnjeg“ apostrofirao je novinarku Danasa Snežanu Čongradin, opisujući je najpogrdnijim imenima i poručujući da bi takve, poput nje poslao na 20 godina robije.

- Danas u pola šest ujutru, kad čitam dnevnu štampu, u ruku mi dođe današnji broj Danasa i tamo članak Snežane Čongradin. Znate, čuli ste za Snežanu Čongradin, vrlo je ružna, ružnija čak i od Staše Zajović. Staša Zajović je starleta prema njoj. Ova liči na mungosa. Pravi mungos, očiju mi.

Ta Snežana Čongradin, koja liči na mungosa, zamislite piše – novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid i koji ni dan danas, ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa. I, kako vreme odmiče, državni aparat koji naziva raznozločinačkim itd, to vas naziva ratnozločinačkim. Hajde za mene se zna, meni je zločin u krvi, ali što vas kad ste vi tako mirni i pitomi. Sad ste zato ratnozločinački režim - rekao je Šešelj, obraćajući se poslanicima vladajuće većine.

Lider radikala naveo je dalje „da ta novinarka kaže da je Srbija izvršila genocid“.

- Kaže država u kojoj je novinarka, to je Srbija i to će proći nekažnjeno i nezapaženo, a nama stižu primedbe od EU da u Srbiji nema slobode štampe, a ja bih svakog ovakvog novinara, koji ovo napiše poslao na 20 godina robije, pa nek od njega grade opozicionog lidera, neka grade mučenika.

Pazite, ona bi bila odličan opozicioni lider, ružnija je od Đilasa, i od Boška Obradovića i Sergeja Trifunovića, od Vuka Jeremića, ružnija je od sve četvorice - rekao je Šešelj, dodajući da Čongradin kaže da su Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava jedina prava vrednost i elita današnjeg društva, da ih i zapad smatra elitom, a da su oni i ostali „kreteni koji se pojavljuju često u antisrpskim medijima zapravo sledbenici Biljane Kovačević Vučo što su joj prodali bubreg pa ni bubreg nije u njoj tuđi izdržao“.

Šešelj je rekao da se on možda grublje izražava, ali da nema tako loše reči kojima bi okvalifikovao ovakve ljude.

- Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone, … A ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusenice, na otpadu sam našao sa nekog borbenog vozila, pa sledeći put kad budem gazio ove što mi zabranjuju ulazak u Skupštinu , to će ići po loju - naveo je Šešelj zatraživši još jednom izmenu Krivičnog zakonika.

Novinarka Snežana Čongradin zahvalila se Šešelju što je skrenuo pažnju javnosti na genocid u Srebrenici. Čongradin je tako odgovorila na pretnje smrću i uvrede koje joj je on uputio na sednici Skupštine Srbije.

Ona mu je između ostalog poručuje „hvala mu zato što će građani Srbije čitati i slušati na medijima sa nacionalnom frekvencijom o genocidu u Srebrenici“.

- On vozi dakle džipa, dok ja imam par dinarčića u džepu. I ne samo ja, naravno, već 90 odsto građana u ovoj zemlji. Osuđeni ratni zločinac, ratni profiter i politička hulja danas vozi džipa, 24 godine posle genocida u Srebrenici, dok većina ljudi grca u siromaštvu i dalje biva izložena najbrutalnijoj medijskoj i svakoj drugoj manipulaciji iz srca državnog aparata, kako bi se ratni i tranzicijski profiteri zaštitili i ostali na privilegovanim položajima - piše Čongradin u odgovoru Šešelju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila, kako je navela, mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je Šešelj uputio novinarki lista Danas.

- Nedopustivo je i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vređanje i omalovažavanja na osnovu izgleda, zdravstvenog stanja ili bilo kog drugog ličnog svojstva, budu dominanatan način iznošenja drugačijih političkih stavova u našem javnom prostoru, a posebno kada su u pitanju narodni poslanici ili bilo koji drugi nosioci javne funkcije - upozorila je Janković.

Kopaonik, biznis forum

Janković - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Ona je istovremeno osudila vrede u tekstovima i na fotografijama koje su objavljene na internet stranici valjevskapodvala.com, a koje su upućene novinarki i urednici portala kolubarske.rs, i očekuje da nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza ovih sadržaja.

Janković ističe da su ovi slučajevi drastičan pokazatelj kako ovakva nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu pošteđeni ni muškarci, što treba sve da nas zabrine.

- Ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju - navela je poverenica u izjavi dostavljenoj medijima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    17. jul 2019 | 16:28

    Šta je rekao netačno?Srebrenica je samo naplata duga za Kravice i Bratunac.Što ta vajna novinarka ne kaže nešto i o tom zločinu,ili je nije briga?

  • Mare

    17. jul 2019 | 17:32

    On vređa pojedince, i to nije OK? A kad ti pojedinci, državomrsci, vređaju sav narod Srbije, to je OK?Dokle bre više licemerja?

  • naprednjak

    17. jul 2019 | 15:30

    Nasilje,primitivizam,vredjanja,šovinizam=radikali,E zato sam pobegao od vas,još malo radikalna stranka= deset iz iz familije Seselj plus Radeta,strašan tim za preporod Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA