≫ 

Komandant NATO-a pohvalio Vojsku Srbije, Vulin mu otkrio šta je najveća pretnja za mir na Balkanu

Ministar je izrazio zahvalnost za dobru saradnju i razumevanje

  • 9
Aleksandar Vulin

Foto: Darimir Banda/mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga u Evropi generalom Todom Voltersom. Na sastanku je bilo reči o saradnji Republike Srbije sa NATO-om i političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Ministar Vulin je istakao da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om pod okriljem Programa "Partnerstvo za mir" veoma dobra, da je ona optimalni nivo naših odnosa i da je za obe strane veoma korisna.

Potvrđeno je strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin - Foto: Darimir Banda/mod.gov.rs

Takođe, ministar je izrazio zahvalnost za dobru saradnju i razumevanje. Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva neće ulaziti ni u jedan vojni savez. Politika stabilnosti i mira koju uporno i dosledno vodi predsednik Vučić čuva mir na Balkanu i vojska Srbije je njen garant i čuvar.

Ministar Vulin je naglasio da je najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu formiranje tzv. "vojske Kosova" i pokušaji stvaranja velike Albanije.

Za Republiku Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti. Sve zemlje koje čine KFOR imaju našu zahvalnost za očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije. Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a.

Aleksandar Vulin

Tod Volters - Foto: Darimir Banda/mod.gov.rs

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL). General Volters je rekao da NATO poštuje neutralnost Srbije i uzdržane i smirene reakcije rukovodstva Srbije kao i vođstvo predsednika Vučića.

Sagovornici su saglasni da obe strane ostaju posvećene traženju najefikasnijih odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti i da će zajednički raditi na održanju mira i stabilnosti u regionu.

General Volters susreo se ranije danas sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

General Mojsilovic

General Tod Volters i general Milan Mojsilović - Foto: mod.gov.rs/Goran Stanković

VOLTERS RAZGOVARAO I SA GENERALOM MILANOM MOJSILOVIĆEM

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod Volters posetio je Generalštab Vojske Srbije, gde je razgovarao sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om, te zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i NATO-a u okviru Programa "Partnerstvo za mir".

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, general Mojsilović je naglasio da je KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a posebno nealbanskog stanovništva na Severu.

General Mojsilovic

General Tod Volters i general Milan Mojsilović - Foto: mod.gov.rs/Goran Stanković

Tokom susreta je potvrđeno strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

General Tod Volters, koji je i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, dužnost vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu preuzeo je u maju ove godine, a Srbiju je posetio u okviru obilaska regiona nakon prijema dužnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA