"Za dom spremni" može, ćirilica ne: Kolinda protiv srpskog pisma u Hrvatskoj

Kako stvari stoje, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru ne da nije regulisano, nego su napravljene još dublje podele kojima znatno doprinose izjave pojedinih političara

Kolinda Kitarovic, Vukovar, Dvojezicka tabla
Foto: Tanjug/FaH, AP

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo da koristi svoj jezik i pismo i ćirilica se mora vratiti odlučio je Ustavni sud u Hrvatskoj na sednici od 2. jula. Ali na tome se, po svemu sudeći, neće završiti, ako se pitaju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čije izjave ukazuju na istinu koja se godinama unazad zna, al prećutkuje - da je cilj hrvatskih vlasti da ćirilicu proteraju iz cele zemlje.

Kako stvari stoje, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru ne da nije regulisano, nego su napravljene još dublje podele kojima znatno doprinose izjave pojedinih političara. I dok iz Srbije pozivaju na "smirivanje strasti" i poštovanje odluka nadležnih institucija, iz Hrvatske pojedini političari oživljavanjem duhova prošlosti pokušavaju da šire strah mešu manjinama i šalju zapaljive poruke.

Posle odluke Ustavnog suda, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, stavljajući sebe iznad najvišeg suda u zemlji, izjavio je da je za takvu odluku prerano, kako je za to "nerazumno da prvo treba rešiti pitanja iz 1991. godine" kao i da bi "veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose".

U nameri da svoju ideju istera do kraja, on je otišao na sastanak sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, zaobišavši premjera Andreja Plenkovića, što bi bio logičan potez jer je Vlada ta koja je zadužena za "sporno" pitanje.

Posle razgovora na Pantovčaku saopšteno je da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima "koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija".

- Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje. Ona odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima - navodi se u saopštenju, koje su preneli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a da od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada.

Kolinda Grabar Kitarović

Foto: Tanjug/AP

- Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije rešio pitanje 30.000 logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta? - zapitala je predsednica i istakla da "Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava".

- Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane. Smatram da je obveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno - kazala je predsednica Grabar-Kitarović.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, izjavio je na Odboru za Ustav da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsednike vlade, ali se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru i poručio da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima, a da za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.

- Postoji jedan deo građana Hrvatske kojem smeta pozdrav ''za dom spremni''. Za njega ima mesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigde zakonom nije kriminalizirano, i predsednica i drugi tvrde da povređuju ljude koji su pretrpeli ratna stradanja - rekao je Pupovac, prenela je zagrebačka N1 tv.

Milorad Pupovac

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac-Foto: Telegraf

Dodao je da dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse.

- Izglasavnje novih ministara nema veze s ovim. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanja ministara - rekao je nakon sednice Odbora Pupovac.

Reagujući na Kolindinu izjavu ministar odbrane Aleksandar Vulin  rekao je da ne zna hoće li će EU reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

- Ustavni sud je rekao "u Vukovaru Srbi moraju da mogu da pišu ćirilicu", ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od Evropske unije da reaguje - kazao je ministar odbrane za RTS dodajući da bi bio jako srećan kada bi ta "neoustaška politika već jednom prestala".

Aleksandar Vulin, Milorad Dodik

Reagujući na Kolindinu izjavu ministar odbrane Aleksandar Vulin  rekao je da ne zna hoće li će EU reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda-Foto: mod.gov.rs

Kako god se ponašate prema ćirilici kroz istoriju, tako se ponašate i prema Srbima, kaže on.

- Ko god je hteo da ukine ćirilicu, od Austrougarske preko Hitlerove Nemačke, taj je hteo da ukine i Srbe. Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otklon od ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz "Oluje" - naglasio je ministar i izrazio nadu da će "Evropa reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena i da je na najnižim granama".

- Sramota je da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, ili jednostavno kada je reč o Srbima ništa nije važno. Onda za nas nema ni suda, ni pravde, ni države, ni vladavine prava - zaključio je Vulin.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je protivljenje vraćanju srpskog jezika i ćirilice u taj grad još jedan dokaz antisrpstva.

Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je protivljenje vraćanju srpskog jezika i ćirilice u taj grad još jedan dokaz antisrpstva-Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

- Skandalozna je činjenica da Kolinda Grabar Kitarović otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je hrvatski Sabor usvojio još 2002. godine kao jedan od predustlova za početak otvaranja pregovora Hrvatske sa EU - istakao je Linta i naglasio da Kitarović besramno širi strah i netrpeljivost prema preostalim Srbima u Vukovaru svojim stavom da bi sprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju srpskog jezika i ćirilice u Vukovar tobože izazvalo napetost i nepoverenje među ljudima.

- Činjenice pokazuju da napetost i nepoverenje među građanima Vukovara ne izazivaju srpski jezik i ćirilica, već proustaške snage koje u Vukovaru predvodi gradonačelnik Ivan Penava. Postalo je sasvim normalno da sledbenik ustaša Penava konstatno širi besnu mržnju prema Srbima u Vukovaru - naveo je Linta.

On je dodao da je Penava pre nekoliko dana izjavio da je bilo nerazumno postavljati dvojezične table na državne institucije bez rešavanja pitanja iz 1991. godine, kao i da bi veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona kada je reč o ovoj odluci i dodao da je važno to što piše u pomenutoj odluci, iako, kako kaže, ona nije obavezujuća.

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona sa obe strane-Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

- Važni su fakti, šta piše u odluci Ustavnog suda, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala, na primer lokalnoj upravi, postavljanje dvojezičnih ploča, to iz te odluke ne proizlazi, stoga smirimo ton. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti - rekao je Plenković i dodao da su se upravo u mandatu ove vlade pokrenule stvari te se više angažiraju kako bi rešili bilo kakve probleme i stvaraju pozitivnije atmosfere u društvu Hrvata i srpske manjine.

- On ne dovodi u pitanje niti naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, više puta izabrani gradonačelnik Vukovara jako dobro razume koji su njegovi zadaci - kazao je Plenković, prenela je Hina.

VIDEO: Kolinda vriskala uz Tompsonove hitove slaveći sa hrvatskim teniserima

(Telegraf.rs)

Tagovi: Andrej Plenković, Ćirilica, Hrvatska, Kolinda Grabar Kitarović, milorad pupovac, pantovčak, Rat u Hrvatskoj, Vlada Hrvatske, Vukovar, Za dom spremni

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (93)
Poređaj komentare:
 • S
  SaraNS

  U ovom slučaju predlažem ukidanje hrvatskog jezika kao zvaničnog manjinskog u Vojvodini. Tako se uzvraća. Zašto bi njihov narod ovde mogao da ima sva prava, a naš narod tamo da nema ništa? Oni su ti koji su u EU i koji moraju svojoj nacionalnoj manjini najmanje to da obezbede. U Vojvodini dominira mađarski kao jezik manjine koji se najviše govori, potom slede hrvatski, rumunski, slovački i romski, i nikom ništa ne smeta. Neverovatno koliko ta činjenica dokazuje koliko smo mi po mentalitetu daleko ispred Hrvata. Treba da budemo ponosni na sebe i da im se smejemo. Oni su bruka za EU.

 • К
  Косингас

  Који масакр у Боровом Селу? Јел онда када сте послали два аутобуса до зуба наоружаних Зенги да се иживљавају над српским народом? Тада вам је храбри Вукашин Шошкоћанин показао како ћете проћи... Никаквог ту масакра није било, већ су они који су дошли да кољу и убијају испраћени за Винковце "са ногама напред". Лицемерно обележавате сваке године "14 убијених редарственика", а у ствари било је преко 30 побијених, и то Курда, Арапа, чак и црнаца... Разни "пси рата" хтели су тада да кољу српску нејач... Доста више лажи и прекрајања историје!!!

 • Д
  Дарко

  Хрвати су покатоличени срби у XVI веку

Kolike su matematičke šanse Prištine da se učlani u Unesko? Ovo je procena iz prve ruke

Najmanje 3 predloga rešenja za KiM su pomenuta na sastanku Vučića i Pompea

Ne očekujem laku jesen, ni jednostavnu zimu: Vučić o pregovorima o kosovskom pitanju

Direktor stranke Slobodana Petrovića prešao u Srpsku listu

Novi Dejton o Kosovu? Poruka iz Austrije: Posle pauze u dijalogu, razmisliti o konferenciji

Održan sastanak dela opozicije u opštini Stari grad

Američki i ruski ambasador u Srbiji u "tviter obračunu": Ovaj sporazum je razlog sukoba

Digitron počeo da radi u Prištini: Ko sa kim ide u koaliciju uoči izbora

Pajtić i Brnabić u klinču zbog srpskog genetičara: On je bezobrazno prozvao zbog vantelesne oplodnje

Poznat plan posete Mekalistera Srbiji: Danas stigao još jedan zahtev za susret sa njima

Mogerini ugurala Pacolija za sto: Evo čemu će biti reči na sastanku u Helsinkiju

Poternica za Radoičićem poslednji u nizu pritisaka na srpski narod: Đurić o situaciji na KiM

"Ako su neki spremni za dom, onda sam spreman i ja!" Pupovac: Kolinda doprinosi širenju mržnje

Policija uhapsila muškarca iz Kruševca zbog pretnji Sergeju Trifunoviću

Osnovni sud u Prištini izdao poternicu za Milanom Radoičićem

I posle zahteva Vučića, Kolinda ponavlja: "Osuđujem velikosrpsku agresiju"

Gojković zakazala novu sednicu Skupštine Srbije

Postoje dokazi! Za ove zločine Haradinaj bi mogao na robiju: Advokat otkrio detalje

Kada bi sutra bio referendum o učlanjenju Srbije u EU, ovako bi Srbi glasali

Stamatović sada "nudi" da Srbi sa KiM postanu ruski državljani

Dačić odlučio da odbornici SPS napuste koaliciju sa Bastaćem

SAD Vučića vide kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na KiM: Poruka posle susreta u Njujorku

Zaustaviti i sprečiti politizaciju: Stefanović o argumentima protiv prijema Prištine u Interpol

Đukanović poručio: Vlast je spremna da formira odbor za praćenje izbora

Dijalog je važan, vratiti ga sa ulice u institucije: Antonijević o sastancima vlasti i opozicije

Pojavio se navodno poslednji snimak Slobodana Miloševića uoči izručenja iz Tuzle u Hag (VIDEO)

Harčenko ocenio da je Beograd karika u odnosima Rusije i Zapada: Osvrnuo se i na "kosovsko pitanje"

Rado viđen gost u Beogradu i Prištini i obavezan sagovornik u Vašingtonu: Ko je Dejmon Vilson

Ruski ambasador nije štedeo Ukrajince zbog zabrane ulaska Milošu Bikoviću u njihovu zemlju

Vučić: Snimak Babićeve nesreće je užasan, pošto izražavate sumnju, zamoliću nadležne da vam pokažu

Oružana agresija na Srbiju se ne može isključiti: U Skupštinu stigla dva strateška dokumenta

Oglasio se Tači posle raspuštanja skupštine tzv. Kosova: Evo šta je rekao o izborima

Joksimović o pozivu koji je Mogerini uputila Prištini: To je kršenje principa i dogovorenog formata

Dačić sa ambasadorima Srbije o situaciji na KiM: Naložio njihovo pojačano angažovanje

"Samo pravi lideri vode do rešenja problema KiM": Savetnik Maršalovog fonda u Vašingtonu o dijalogu

"Igra prestola" na prištinski način: Ko ulazi u bitku za najvažniju fotelju na Kosovu

Žalosno je gledati posrnuće hrvatskog društva: Dačić oštro o napadu na Srbe u Kninu

Američki ambasador poslao poruku političarima iz Prištine uoči početka izborne kampanje

To je igra koja ne donosi korist, samo političku štetu: Dačić o pozivu Prištini za samit u Helsinki

"Pompeo je Vučiću preneo dve poruke": Američki diplomata o susretu u Njujorku

Više nema "3.000 za gospođu", Palma promenio kriterijume: Evo koliko sada Jagodina daje novca (FOTO)

Nemačka podržava dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, Šib poručio: Bojkot nije dobar

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima