• 7

Smena na čelu baze Bondstil, novi komandant poručio: Sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244

Primopredaji dužnosti prisustvovao je i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet

  • 7

Pukovnik američke vojske Robert Hjuz novi je komandant Multinacionalne brigade Istok i vojne baze Bondstil kod Uroševca, nakon što je dužnost na današnjoj ceremoniji preuzeo od prethodni komandanta Roja Makarega, koji je poručio da je u prethodnih devet meseci imao odličnu saradnju sa Vojskom Srbije.

RTK2 na srpskom jeziku navodi da je primopredaji dužnosti prisustvovao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Navodi se da će američkim vojnim snagama na Kosovu u narednih devet meseci komandovati pukovnik Hjuz. On predvodi 44. pešadijsku brigadu Nacionalne garde države Nju Džersi, koja je zamenila vojnike Nacionalne garde Havaja.

Novi kamandant Bondstila rekao je da misija američke vojske ostaje ista - da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja za sve građane na Kosovu.

Camp Bondsteel, Kosovo, Kfor

Foto: Telegraf

- Odlučni smo u nameri da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i vojno-tehničkog sporazuma. Vojnici Kfora su jedinstveni i posvećeni misiji sa našim multinacionalnim partnerima, u korist institucija i naroda na Kosovu - rekao je Hjuz.

Navodi se da je KFOR najduža vojna NATO operacija, a njen komandant Lorenco D''Adario poručio je da je svaki vojnik važan za budućnost Kosova.

- Radimo veoma važan posao, a to je osiguranje bezbednog okruženja na Kosovu. To je preduslov dijalogu i političkom diskursu, koji će omogućiti održivo rešenje. Naš posao ponekad uporedim sa vodom koja teče iz slavine, onog momenta kada primetite da vode više nema, tada shvatite koliko vam je bitna - poručio je komandant KFOR.

Prethodni komanadant Bondstila Makareg izjavio je za RTK2 da završava veoma uspešnu misiju na Kosovu i zahvalio se svima na saradnji.

Navodi se da je Makareg odlikovan medaljom za zasluge američke vojske.

- U prethodnih devet meseci sproveli smo više od 2.000 patrola i imali smo važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednoog okruženja. Imali smo odličnu saradnju sa našim multinacionalnim partenerima i saveznicima, kosovskom policijom i srpskim oružanim snagama - dodao je pukovnik Makareg.

Navodi se da se američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe Istok rotiraju na svakih devet meseci, a ovo je njihova 26 rotacija od 1999. godine.

Video: Ušli smo u Bondstil i postavili dva pitanja komandantu: Njegove reči o Vojsci Srbije će vas iznenaditi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Znaci do nas je da rezoluciju pretvorimo u stvarnost i trazimo da kosovo pocne sa postivanjem zakona i ustava Srbije.U tom pravcu treba i Kfor da radi.

  • mihailovic

    STA OKUPATOR RADI OD SRPSKE ZEMLJE ,20 GODINA??? BOZE DRAGI HOCE LI NEKI NOVI VOZD DA VODI SRBIJU I DA JE OSLOBODI OD OKUPATORSKE VOJNE ZAPADNE CIZME ?

  • Nikolas

    MISLE LI ONI DA ODU VISE KUCI !!!! 2 DECENIJE OKUPACIJE JE MNOGO I NEKA SE PAKIJU ZA ALBANIJU!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima