≫ 

Jovanović kritikovao predlog izmena Statuta grada, Mirković mu odgovorio: Vi ste tastatura opozicija

Polemika oko predloga Statuta Beograda

  • 0

Nikola Jovanović, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, kritikovao je Predlog izmena Statuta grada Beograda, jer, kako ocenjuje, ne sadrži sutinske mere decentralizacije. S druge strane,  šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković  kaže da će na sednici Skupštine grada Beogarda, zakazanoj za 25. jul, biti usvojen novi Statut grada i istakao da će na taj način SNS ispuniti još jedno obećanje dato građanima i pokazati da je toj stranci interes građana na prvom mestu.

Jovanović je kritikovao i predložene odredbe po kojima gradska uprava više neće odgovarati gradskim odbornicima direktno izbranim od građana, već Gradskom veću.

On je ocenio da se predloženim izmenama ukida pravo parlamenta da kontroliše finansijske izveštaje javnih komunalnih preduzeća, kao i obaveza gradonačelnika i veća da podnose izveštaje gradskim odbornicima.

On je u autorskom tekstu za list "Danas" naveo da su jedine nove kompetencije gradskih opština - vraćanje nadležnosti za legaliaciju jednog dela bespravnih objekata, kao i za izdavanje građevinskih dozvola, ali je istakao da opštine neće imati pravo ni na svoju građevinsku inspekciju niti da ubiraju dopsinose za uređenje građevinskog zemljišta.

BEOGRAD SKUPSTINA GRADA

Jovanović - Foto: Tanjug/Tanja Valič

S druge strane, Mirković je najavio da će na sednici Skupštine grada Beogarda, zakazanoj za 25.jul, biti usvojen novi Statut grada i istakao da će na taj način SNS ispuniti još jedno obećanje dato građanima i pokazati da je toj stranci interes građana na prvom mestu.

Novim Statutom, dodao je, opštine će biti podeljene na gradske i prigradske, a opštinama će biti date i veće ingerencije.

- Najvažnije je što se moć odlučivanja građana više približava mestu njihovog života - rekao je Mirković.

Na dnevnom redu predstojće sednice gradskog parlamenta biće i rebalans budžeta koji će, istakao je Mirković, pokazati i dokazati da se grad Beograd ubrzano razvija, a nezaposlenost smanjuje.

Aleksandar Mirkovic

Mirković - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Budžet je uvećan za 5,4 milijardi evra od čega će, naglasio je Mirković, dve milijarde dinara biti izdvojeno za predškolske ustanove, oko milijardu za puteve i ulice, dok će 700 miliona dinara za javni prevoz, a 40 miliona dinara za postupke vantelesne oplodnje.

- Na taj način pokazujemo da dobro radimo, da štedimo i imamo novca, ali i da mislimo na svaki deo Beograda i na sve građane - kazao je Mirković.

Pozvao je odbornike SzS-a da se vrate u gradski parlament i da u toj insticiji diskutuju i razmenjuju argmente i prestanu da budu “tastatura opozicija“.

Mirković je podsetio da su odbornici mandat dobili od građana i da su za to plaćeni navodeći da je samo u julu svaki od odbornika SzS prihodovao 70.000 dinara, a da se nije pojavio ni na jednoj sednici skupštine niti na sastanku bilo kog radnog tela.

- To je sramota i zato apelujem na njihovu svest, ako je imaju, da se vrate i da u gradskoj skupštini diskitujemo o svemu i argumentima pokažemo ko više voli Beograd, ko više vodi računa o Beograđanima i ko se više trudi i radi da Beograd napravimo onakvim kakvim svi želimo - naveo je Mirković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA