≫ 

Sve nelogičnosti slučaja "Haradinaj": Niko ne zna za šta je osumnjičen i od čega se branio ćutanjem

Dobio sam pravni savet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i ne odgovaram na pitanja - rekao je kratko posle saslušanja

  • 35
Ramuš Haradinaj Haški tribunal Hag Foto: Tanjug/AP

Posle formalnog saslušanja pred Specilaizovanim tužilaštvom u Hagu, Ramuš Haradinaj rekao je da je dobio pravni savet da ne odgovara na pitanja novinara i ne iznosi detalje slučaja u javnost. Iako je odmah po objavljivanju da je dao ostavku počelo da se govori o tome da je pred tužioce pozvan zbog ratnih zločina, i Haradinaj i Hag su ostali nemi za informaciju o tačnom razlogu njegovog odlaska.

To je otvorilo brojna pitanja u vezi sa nelogičnostima koje prate slučaj "Haradinaj u Hagu".

Vest da podnosi neopozivu ostavku na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija Haradinaj je saopštio u petak, posle sednice Vlade tzv. Kosova, što je odjeknulo poput bombe u zemlji, ali i regionu. Rekao je da se povlači jer je dobio poziv iz Haga da se pred Specijalnim sudom pojavi kao osumnjičeni, ali ne i za šta.

Iako aktivni na društvenim mrežama, predstavnici privremenih institucija u Prištini davali su štura saopštenja, pri čemu niko nije otkrivao detalje poziva Specijalnog suda za zločine OVK.

Ramus Haradinaj Haradinaj je u zgradu Tužilaštva u Hagu ušao sa suprugom Anitom Mucaj Haradinaj-Printskrin: video.gjirafa.com

Haradinaj je u Hag otišao privatnim avionom Bedžeta Pacolija, posle višesatnog odlaganja redovnog leta kojim je trebalo da putuje, a pred tužiocima se pojavio dan kasnije. Tamo se zadržao manje od sat vremena, posle čega je u obraćanju medijima poručio da se branio ćutanjem.

Od čega se branio ćutanjem, nije poznato.

- Dobio sam pravni savet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i ne odgovaram na pitanja. Nisam detaljinije upoznat sa sumnjama o mojoj ulozi u toku rata i nisam od tužilaštva dobio detaljnije informacije - kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Ramuš Haradinaj, Hag, saslušanje Dobio sam pravni savet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i ne odgovaram na pitanja, rekao je Haradinaj posle saslušanja-Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Corder

Iako su brojni zločini za koje se tereti nekadašnji komandant tzv. OVK i odlazeći premijer tzv. države Kosovo i još brojniji dokazi koje je Srbija dostavljala nadležnim institucijama, on se do sada u Prištinu uvek vraćao kao slobodan čovek.

Stručnjaci poručiju da će to, po svoj prilici, i sada biti slučaj.

Kako prema tužilaštvu nema više nikakvih obaveza, kako je i sam potvrdio posle saslušanja, on praktično sada može da se vrati u Prištinu i na slobodi čeka odluku tužilaštva da li će biti optužen ili ne.

- Odazivanjem na poziv za saslušanje, Haradinaj je ispunio svoju obavezu i može je da se vrati nazad u Prištinu, a tužilaštvo nastavlja svoj rad na istrazi. Da li će ona biti podignuta, mi ne možemo znati jer sam zakon po kojem postupa Specijalizovano tužilaštvo ne oročava podizanje optužnice - kaže za Tanjug beogradski advokat Sead Spahović.

Advokat Sead Spahovic Odazivanjem na poziv za saslušanje, Haradinaj je ispunio svoju obavezu i može je da se vrati nazad u Prištinu, rekao je beogradski advokat Sead Spahović-Printskrin: Youtube/Insajder Video

Da je u pitanju pravna lakrdija, saglasan je i njegov kolega beogradski advokat Branislav Tapušković.

- Zašto ne kažu za šta je osumnjičen, od čega se branio ćutanjem, gde mu je bio advokat. Sve je to neozbiljno i smišljeno za političke potrebe - ocenio je Tapušković u izjavi za Tanjug i poručio da ne očekuje podizanje optužnice jer su Specijaliovana tužilaštva i sud formirani u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, što vidi kao običnu pravnu lakdriju, za političke potrebe.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je Haradinaj ovaj savet dobio od pravnog tima "zbog ozbiljnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret, jer da nije kriv on bi se tako izjasnio".

Ipak, smatra da je Haradinaj odlučio da "ovu za njega tešku situaciju" ipak iskoristi u političke svrhe za podizanje rejtinga i sopstvenog i njegove stranke ne bi li, kako kaže, postigao što bolji rezultat na predstojećim izborima.

Milovan Drecun Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je Haradinaj ovaj savet dobio od pravnog tima "zbog ozbiljnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret, jer da nije kriv on bi se tako izjasnio"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To je njegova karta, jer bi u tom slučaju neke zapadne zemlje možda izvršile pritisak na Sud ili Tužilaštvo, ili da se ne nađe na optužnici ili da bude oslobođen ako dođe do suđenja. To je stara igra, gde se preti nestabilnosti ako se lider jedne od najjačih stranaka nađe u zatvoru - ukazao je Drecun.

Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet ranije je izjavio da ne može ništa da potvrdi u vezi sa pozivom upućenog Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

Pravilo 30 navodi da imam obavezu da štitim privatnost svakog pojedinca - rekao je on ranije za Rojters.

Haški tribunal, sud u Hagu, zgrada Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet ranije je izjavio da ne može ništa da potvrdi u vezi sa pozivom upućenog Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine-Foto: Profimedia/Abaca

I sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uoči Haradinajevog odlaska u Hag rekao je da smatra ovo njegovom političkom igrom kako bi ojačao poziciju.

Naša su predviđanja da će Haradinaj otići u Hag i da če ga pustiti posle 48 sati, on će se vratiti u Prištinu kao heroj. On time želi da obezbedi pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima koji će se najverovatnije desiti u septembru ili oktobru, cilj će biti osvajanje većine, bez Srpske liste. Istovremeno, dok to traje, nemoguće će biti da mi nastavimo dijalog, takse će ostati i to je njihov plan - izjavio je on ranije.

Video: Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, međunarodna zajednica ćuti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    24. jul 2019 | 16:14

    Међународно позориште са лошом глумом!

  • Mirjana

    24. jul 2019 | 16:20

    Od kada s ratni zlocinci dolaze u privatnom avionu? Ovo je ismejavanje emig naseg drustva i pobijenih na najgnusniji nacin.Zlo vec vidjeno!

  • Andrej

    24. jul 2019 | 16:13

    Šta li su sad samo smisli?! Ali sigurno nešto što će opet da nam vređa inteligenciju, 100%!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA