≫ 

Skupština Grada usvojila promene Statuta: Iz SZS tvrde da je obmana, SNS ih poziva da daju ostavke

Skupština Beograda usvojila je odluku o promeni Statuta grada. Predstavnik opozicije Nikola Jovanović ukazao je na "obmane" u Statutu, a predstavnici SNS pozvali su opoziciju da daju ostavku

  • 2

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o promeni Statuta grada kojim se gradu proširuju nadležnosti, i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih opština sa većim ovlašćenjima.

Statut je podržala odbornička grupa SPAS Aleksandra Šapića, šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao je da je usvajanje novog Statuta Beograda još jedno ispunjeno obećanje vladajuće stranke, a Goran Vesić rekao je da se promenom Statuta veće nadležnosti daju gradskim i prigradskim opštinama. Sa promenom Statuta grada ne slaže se Nikola Jovanović, šef odborničke grupe SZS koji je rekao da ova promena, ima za cilj da ograniči Gradsku Skupštinu i odbornike da kontrolišu rad gradske uprave, gradonačelnika i gradskog veća.

Na početku današnje sednice Skupštine grada konstatovana je ostavka Vojina Vujića, člana gradskog veća, a na njegovo mesto izbarana je Danijela Mirjanović koju je predložio gradonačelnik Zoran Radojičić.

BEOGRAD SKUPSTINA GRADA Goran Vesić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao i da je da je Nacrt Statuta bio predstavljen u Briselu, s ozbirom da se 70 odsto propisa koji treba da se usklade na putu Srbije ka EU, odnose na lokalne samouprave.

Vesić je pozvao danas odbornike da glasaju za promenu Statuta grada Beograda, kojima se gradskim i prigradskim opštinama daju veće nadležnosti.

Onim, kako je rekao, koje su im oduzete u vreme vlasti Dragana Đilasa, kao što im je oduzeta imovina, kako je rekao, na osnovu Ustava, koji su, kaže, takođe doneli oni koji su sada opozicija, a tada su bili na vlasti.

- Predloženim izmenama uklanja se poslednji relik "Đilasove vlasti" u gradu - rekao je Vesić i istakao da nije u potpunosti zadoivoljan.

- Za potpunu decentralizaciju, naime, potrebna je promena Ustava, istakao je i dodao da su aktuelnim Ustavom, donetim u vreme "Đilasa, Jeremića" - ukinute gradske opštine.

Najviši akt ne prepoznaje beogradske opštine kao jedinice lokalne samouprave, pa su opšine u Srbiji zbog toga imale veća ovlašćenja od gradskih i prigradskih u glavnom gradu, iako one imaju više stanovnika.

Nikola Jovanovic , SKUPSTINA SEDNICA POCETAK Nikola Jovanović - FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Nikola Jovanović SZS je ocenio je da je "laž i obmana" da je namera promene statuta decentralizacija prestonice, kao i da je ključni dokaz to što rebalansom budžeta gradske opštine neće dobiti "ni dinar više".

- Do današnje promene statuta i rebalansa budžeta svih 17 gradskih opština dobijale su iz gradskog budžeta 12,9 milijardi dinara. Sa navodno novim nadležnostima i današnjim rebalansom dobijaju isto. Ni za dinar više nije porastao budžet za 17 gradskih opština - rekao je Jovanović.

Vesić je odbacio kritike opozicije koje su, kaže, potpuno neutemeljene i "nemaju veze sa Statutom".

- Uspeli smo da ispravimo greške koje su naši prethodnici napravili, a učinili su zločin prema glavnom gradu, jer su ga potpuno centralizovali -  istakao je Vesić i objasnio da je greška koju su tada napravili što su grad tretirali kao jedinstvenu lokalnu samoupravu u Ustavu, a to je dovelo do toga da opštine nemaju imovinu.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković izjavio je danas da je usvajanje novog Statuta Beograda još jedno isunjeno obećanje vladajuće stranke, kojim će se, kaže, dati veća ovlašćenja gradskim opštinama, dok će najveću korist imati građani.

Mirković se tokom izlaganja u gradskom parlamentu osvrnuo i na kritike koje su izneli predstavnici Saveza za Srbiju na izmenu Statuta Beograda, rekavši da samo oni koji nisu pročitali tekst novog Statuta mogu da izjave da on neće dovesti do decentralizacije gradskih opština.

- Neverovatno mi je da ljudi koji su 17 gradskih opština sveli na nivo mesnih zajednica, što je nedopustivo, danas govore o tome da novi Staut neće dovesti do decentralizacije opština. Da li ste pročitali išta od materijala za ovu sednicu? Sigurno niste, jer ne obavljate ni funkciju odbornika. Vi pričate da nema decentralizacije, a dok se bili na vlasti opštinama ste uzeli sve što ste mogli -  rekao je Mirković.

- Kada ste bili na vlasti što niste povećali ingerencije opštinama, što ste im uzeli legalizaciju, da li je normalno da 200.000 predmeta završi na jednom mestu, nego vam je bilo bitno da naplatite i građevinu od 30 kvadrata - rekao je Mirković.

SKUPSTINA SEDNICA POCETAK Aleksandar Mirković - FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Na kritiku predstavnika opozicije da opštine neće dobiti više novca sa novim ovlašćenjima, Mirković je upitao opoziciju kako može tako nešto da izjavi kada je budžet grada danas duplo veći nego kada je na vlasti bio Dragan Ðilas.

- Zašto obmanjujete javnost? Vama je najveći problem što opštine neće moća da izdaju poslovne prostore, to je vama najinteresantnije, jer ste čerupali poslovne prostore gde ste stigli, na Vračaru je ko zna koliko lokala nestalo - rekao je Mirković.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da promena Statuta grada Beograda nema nameru da da veća ovlašćenja gradskim opštinama, već ima za cilj da ograniči Gradsku Skupštinu i odbornike da kontrolišu rad gradske uprave, gradonačelnika i gradskog veća.

- Izmenom statuta, gradskom parlamentu neće morati da podnose izveštaje gradonačelnik, njegov zamenik i gradsko veće. Gradska uprava više neće odgovarati nama nego izvršnoj vlasti u Beogradu -  rekao je Jovanović.

Mirković je rekao da je takva izjava, najveći paradoks.

- Tom izjavom obmanjuju građane, a i što vas to pogađa kada vi ni danas niste ovde. Gde da vam se podnese izveštaj - ispod šatora u Pionirskom parku, ispred gradskog parlamenta ili u nekom kafiću - upitao je Mirković.

On je ukazao da je na izmenu Statuta Grada Beograda podnet samo jedan amandman koji se, kaže Mirković, odnosi na ukidanje slave Grada.

- Jedino što ne valja u Statutu jeste slava Grada Beograda. Što nema više amandmana? Nemate šta da kritikujete jer je Statut dobar, a možda ga niste ni pročitali - rekao je Mirković.

Mirković je konstatovao da na sednici i dalje ne prisustvuju odbornici Saveza za Srbiju koje je pozvao da podnesu ostavku.

Nikola Jovanović je upitao i "kakva je to promena nadležnosti" kada gradske opštine i dalje nemaju pravo na svojinu, pravo da izdaju prostor i kada se ukidaju opštinska pravobranilaštva, i kazao je da se novom odlukom o upravljanju otpadom, građanima na "mala vrata" uvodi nova taksa na tretman smeća, kojom će ukupan račun za te stvari prosečnom domaćinstvu biti povećan za 75 odsto.

Vesić je na navode da gradske opštine nemaju pravo na svojinu upitao:

- Kaže opozicija da opštine nemaju imovinu? Pa, nemaju, jer ste im je vi oduzeli 2006. godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda dalje je objasnio da su osnov za promenu Statuta bile izmene Zakona o glavnom gradu, kojim je obezbeđeno da grad dobije veliki broj nadležnosti i mogućnost da jedan deo prenese na gradske opštine.

- Po Đilasovom zakonu nismo mogli da prenesmo nijednu nadležnost. Sada se povećavaju nadležnosti i u oblasti privrede, izdavanja dozvola, nataliteta, zaptite životne sredine - rekao je Vesić i ukazao da su predstavnici grada imali veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije.

Gradske opštine će inače, ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1. 500 kvadrata.

Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3. 000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5. 000 kvadrata.

Sve prigradske opštine mogu da donose planove detaljne regulacije, kao i da osnivaju uslužne centre

BEOGRAD SKUPSTINA GRADA Goran Vesić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Efikasnije će se rešavati problemi građana - poručio je Vesić.

Vesić je naveo da je suština izmena približavanje građanima mesta odlučivanja, tako da ne moraju da putuju više desetina kilometara da bi završili neki posao, pa će se osnivati posebni uslužni centri sa raznim službama u opštinama, pogotovo prigradskim.

Rekao je da je izmenama predviđena mogućnost prenošenja izvornih nadležnosti grada na opštine, te da prigradske opštine mogu da osnivaju javna preduzeća.

Opštine, gradske i prigradske, moći će da ulažu u javne objekte i javne površine, pa će opština, recimo, moći da uredi park, dečje igralište, ali i vrtić ili školu. Opštine će moći da ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da grade ili obavljaju, uz saglasnost grada, deo komunalne delatnosti kao što su, recimo, pijace ili groblja.

Grad je dobio velike nadležnosti u poljoprivredi Zakonom o glavnom gradu, i deo svojih nadležnosti prebaciće na opštine koje će moći da osnuju poljočuvarske službe.

Zamenik gradonačelnika je naveo da nije zadovoljan nivoom decentralizacije koji se postiže izmenom tog dokumenta, jer je taj nivo ograničen postojećim Ustavom i ne prepoznaje beogradske opštine kao jedinice lokalne sampouprave.

Očekuje da će se ta nepravda ispraviti promenom Ustava.

ŠAPIĆEV SPAS PODRŽAO IZMENU STATUTA GRADA BEOGRADA

Odbornička grupa SPAS Aleksandra Šapića podržala je danas izmenu Statuta Grada Beograda, a njen predstavnik Nemanja Ranković ističe da ta grupa najveći broj promena smatra dobrim, kao i da će doprineti boljem funkcionisanju Beograda.

Ranković je kazao da ta odbornička grupa ne može da se saglasi sa predstavnicima dela opozicije da Statut neće dovesti do decentralizacije gradskih opština.

U SPAS-u smatraju, naveo je Ranković, da je te promene trebalo uvesti mnogo ranije i najviše su pozdravili izmene koje se odnose na izdavanje građevinskih dozvola.

Podržavaju, kaže, i da gradske opštine osnivaju svoja javna preduzeća, i upitao kako da ne glasaju za promenu Statuta kada se prvi put posle deset godina neka ovlašćenja sa nivoa grada vraćaju opštinama.

Podseća da su decenijama opštinama oduzimani poslovni prostori, matičari, inspekcijske službe, te je donošenje novog Statuta pokazatelj, navodi Ranković, da se prvi put stvari kreću u drugom smeru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    25. jul 2019 | 16:18

    Ови из СЗСа, не знају више где бију!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA