≫ 

Brnabić otvoreno pred Hanom o pretnjama, medijima i od čega zavisi put u EU

Premijerka je posle sastanka rekla da joj je drago što je videla komesara Hana u Beogardu i zahvalila i Junkeru, kao i Mogerini na podršci koju pružaju Srbiji i što su dali ododatni podsticaj reformama

  • 4
Ana Brnabic Foto: Slobodan Miljević

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Beogradu, sastao se sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom je razgovarao o reformama u Srbiji, situaciji u regionu, ali i dijalogu sa Prištinom.

Premijerka je posle sastanka rekla da joj je drago što je videla komesara Hana u Beogardu. Ona je zahvalila i Junkeru, kao i Mogerini na podršci koju pružaju Srbiji i što su dali ododatni podsticaj reformama.

- Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu. Mi razumemo situaciju u EU, ali nije naše kada ćemo postati članica EU već kada ćemo i koliko brzo postati evropska Srbija - kazala je Brnabić.

- Mi i dalje svakodnevno radimo na našim promenama, implementaciji preporuka, izeštaja o napretku i stvaranju stabilne evropske Srbije. Uspeli smo, Srbija je skinuta sa crne FATF liste - navodi Brnabić.

Ana Brnabić, Johanes Han Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Brnabić je rekla da je od strane Skupštine ukazano da se pitanje budžeta neće mešati s drugim pitanjima, već će biti posvećeno mnogo više vremena tom pitanju.

- Radimo zajedno na temu nacrta medijske strategije, o tome smo danas razgovarali s Hanom. Ona je naglasila da će sve promene biti predočene medijima i dodala da iskreno "verujemo u svoje evropske integracije i u evropsku Srbiju. Važni su nam izveštaji, ali su nam preporuke važnije - poručila je ona.

PORODICE FUNKCIONERA IMAJU PRAVO NA ŽIVOT U SRBIJI KAO I OSTALI GRAĐANI

Premijerka je pozvala danas nadležne organe da preispitaju tvrdnje Krika u vezi sa kolima i stanom koje koristi brat Siniše Malog i ocenila da se Krik ne rukovodi profesionalnim novinarskim standardima već da rade na nivou tabloida jer, kako kaže, proganjaju članove porodica funkcionera.

Na pitanje novinara KRIK-a na konferenciji sa evropskim komesarom Johanesom Hanom šta će preduzeti u vezi sa tim što Predrag Mali koristi automobil i stan jedne privatne kompanije koja dobija najvrednije projekte u zemlji, Brnabić je zamolila nadležne organe da se pozabave tim pitanjem.

Ističe da neće preduzeti ništa pošto Krik nije državni organ niti institucija, kao i da nije videla nikakve optužbe protiv brata Siniše Malog.

Ana Brnabić, Johanes Han Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Videla sam samo gomilu nabacanih informacija - rekla je ona i naglasila da je za nju prihvatljivo da Siniša Mali bude ministar u njenoj vladi.

Brnabić je pozvala i Agenciju za borbu protiv korupcije i Savet za borbu protiv korupcije da to u svakom slučaju preispitaju i da joj daju preporuke.

- Molim da poštujete profesionalne standarde i da ljude koji nisu u javnom životu, već samo porodično vezane sa javne funkcionere, ne provlačite kroz medije. To nije u redu i nije u skladu sa evropskim principima i pravilima i šalje potpuno drugu poruku kakvu Srbiju želimo da imamo. Za sve ostalo sam spremna da sarađujem sa vama i pozivam nadležne organe da reaguju - poručila je premijerka.

Istakla je da tu nije reč o trgovini uticajem niti korupciji već da može samo da bude reč o sumnji na korupciju. Dodala je da se Krik ne pridržava većine novinarskih standarda i da to odgovorno kaže pred komesarom Hanom.

Brnabić ističe da su tako neopravdano napadali i njenog brata, kao i članove porodice predsednika Aleksandra Vučića, kao i mnoge druge.

To nije evropska Srbija, rekla je premijerka.

Inače, premijerka je na konferenciji zatražila da se novinaru Krika omogući da postavi pitanje iako je isteklo vreme za postavljanje pitanje, pošto su, kaže, novinari te kuće prethodni put "pretili" saradnici iz njenog kabineta.

- Poslednji put kada nismo imali vremena za pitanje, novinarka Krika je rekla saradnici mog tima da će joj napraviti pakao, jer joj nije dala da postavi pitanje. U svakom slučaju ne bi da izbnegnemo nijedno pitanje - kazala je premijerka.

HAN: ZA POLITIČKI DIJALOG NEOPHODNA POLITIČKI JASNA SITUACIJA NA KIM

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

Ana Brnabić, Johanes Han Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakao je da je za nastavak dijaloga, kako je rekao, neophodna politički razjašnjena situacija na KiM.  Han je tako odgovorio na pitanje u Vladi Srbije da li ostavku Ramuša Haradinaja, njegov odlazak u Hag, a potom i povratak političkim aktivnostima vidi kao politički manevar, budući da ima ocena da će odlazak u Hag ojačati njegovu političku poziciju, te kako će to da utiče na dijalog Beograda i Prištine.

- Ne bi bilo dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, na osnovu različitih najava da će doći uskoro do izbora koji će promeniti političku situaciju na KiM, što će omogućiti nama da obnovimo dijalog, za koji je potrebno dvoje. Za tango je potrebno dvoje - naveo je Han.

Izrazio je nadu da, kako kaže, obe strane, kao i svi u Evropi, očekuju i da će se to zaista desiti "pre nego kasnije".

- Stoga se nadam da će se desiti tokom septembra, kao sto je i najavljeno - dodao je komesar EU za proširenje i susedsku politiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    26. jul 2019 | 10:45

    Dolazi on i dolazi i dolazice ali nikakve vajde od njega,mi se ne pomjeramo s mjesta a on se nista i ne pita !!!

  • Milorad Vujicic

    26. jul 2019 | 12:41

    Pobrinite se za red i zakone ne zbog zapada nego za bolje Srbije i Srba.

  • Ssss

    26. jul 2019 | 14:11

    Ma dosao po zalihe sljivovice,cujem obozava rakiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA