Brnabić posle sastanka sa Željkom Cvijanović: Odnosi Srbije i Republike Srpske prirodni i logični

Brnabić je navela da sa Federacijom BiH Srbija takođe ima dobre kontakte, ali da problem predstavlja - i to ne samo Srbiji već mnogim zemljama koje bi da pričaju sa zvaničnicima BiH - to što nakon izbora još uvek nije formiran Savet ministara

  • 3
Ana Brnabić sa predsednicom Republike Srpske Željka Cvijanović Foto: VLADA SRBIJE

Odnosi Srbije i Republike Srpske su prirodni i logični i nisu usmereni ni protiv koga, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sastanka sa predsednicom Srpske Željkom Cvijanović dodajući da Srbija ima dobre odnose i sa Federacijom BiH.

Brnabić je navela da sa Federacijom BiH Srbija takođe ima dobre kontakte, ali da problem predstavlja - i to ne samo Srbiji već mnogim zemljama koje bi da pričaju sa zvaničnicima BiH - to što nakon izbora još uvek nije formiran Savet ministara.

- U ovom trenutku, ne samo za nas u Srbiji, već i za sve ostale je smetnja što još uvek nije formiran Savet ministara u BiH nakon izbora, nemate legitimne predstavnike, već ljude u tehničkom mandatu i to problem je za svaku zemlju koja želi da razgovara sa zvaničnicima iz BiH - kazala je Brnabić.

Ana Brnabić sa predsednicom Republike Srpske Željka Cvijanović Foto: VLADA SRBIJE

Odgovarajući na pitanje u vezi sa mostom Bratoljub, Brnabić je istakla da je njoj nejasno i da ne može da razume tu situaciju.

- Imate stvar koja je osnovna za kvalitet građana tamo u Republici Srpskoj i BiH - kazala je Brnabić.

Podsetila je da je postojao jasan dogovor - Srbija će izgraditi most, Republika Srpska će izgraditi pristupne saobraćajnice, doj će Federacija BiH odobriti i postaviti granične prelaze.

- Meni je neprihvatljivo kao osobi, ne kao političaru, da vi pustite sve te ljude da vide taj most da je gotov, završen i da ne mogu da ga pređu. Čime su to zaslužilili? Sve smo nudili - i privremeni granični prelaz i da mi platimo - šta god treba da se uradi samo da se pusti granični prelaz da ljudi mogu da prelaze most - ispričala je Brnabić.

Ana Brnabić sa predsednicom Republike Srpske Željka Cvijanović Foto: VLADA SRBIJE

Kako kaže, jutros je zamolila i komesara Johanesa Hana da EU pomogne da se otvori taj granični prelaz.

- Iskreno smo mislili da postoji volja da zatvorimo ovo pitanje, koje nije političko, već je pitanje jednog puta, jednog mosta, jednog graničnog prelaza, ali kada vidite da vas šalju od jednog do drugog, trećeg, mislim da je to pokazatelj ludosti sve naše regionalne saradnje - kazala je Brnabić.

Pozvala je sve da se uozbilje ili da kažu da neće da postave granični prelaz.

- Recite nećemo zbog toga i toga, jer je to politička odluka i mislimo da to nije u interesu tog i tog. Volela bih da čujem u čijem interesu to nije - navela je premijerka Srbije.

Predsednica RS Željka Cvijanović odgovarajući na pitanje da li je lakše komunicirati sa institucijama u Srbiji nego u BiH, kazala je da je za nju neuporedivo lakše komunicirati sa institucijama Srbije, nego Federacije BiH.

Ana Brnabić sa predsednicom Republike Srpske Željka Cvijanović Foto: VLADA SRBIJE

- Sedeli smo sa predsednikom Vučićem koji je rekao da identifikujemo projekte širom Republike Srpske i da to periodično dostavljamo, za par meseci već je prvi deo bio realizovan i dobili smo zahtev da napravimo drugi spisak i projekti su realizovani - ispričala je Cvijanović.

Kako je kazala, svi projekti koji su odobreni, za koji je Srbija dala pare, su i realizovani.

- Ja sve što ovde dogovaram, sa kim god da dogovorim, a naravno da su najprisutniji predsednik i premijerka, mi sve realizujemo. U BiH ne mogu ništa da dogovorim, a samim tim ni da realizujem - kazala je Cvijanović dodajući da bi bilo logično da tamo ima više komunikacije, da se trudila kako bi se to i desilo, ali da ništa ne može sama da uradi kada ne postoji volja drugog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    26. jul 2019 | 19:19

    Izgleda da je procitala moj komentar i konacno sedi pristojno a ne sa prekrstenim nogama, kao u kafani. Jadna smo mi drzava

  • Dijamant

    26. jul 2019 | 18:31

    Odnosi sa Bosnom i Hercegovinom moraju biti dobri,Republika Srpska je entitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA