≫ 

Još jedna država povukla priznanje Kosova

Srbija dobila zvaničnu notu

  • 68
Centralnoafricka republika Zastava Centralnoafričke Republike, Foto: Wikipedia/Nightstallion

Centralnoafrička Republika je, kako navodi Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, 14. zemlja koja je povukla ili suspendovala priznanje Kosova.

Srbija je od ove zemlje dobila zvaničnu notu, navodi Dačić. Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

PREDSEDNIK SE ČUDIO

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

- Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunarodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno - rekao je Dačić.

- CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN - rekao je ministar.

Centralnoafricka republika Kao što i ime kaže, centralni položaj na afričkom kontinentu, Foto: Wikipedia/Nightstallion

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

OD PALAUA DO PAPUA NOVE GVINEJE

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirala međunarodnu zajednicu.

GLAVNI GRAD BANGI

Centralnoafrička Republika inače ima oko 3.300.000 stanovnika, od čega u glavnom gradu Bangiju živi oko 706.000 stanovnika.

Službeni jezik je francuski, a pričaju se još arapski i sango.

Protestanti i katolici su zastupljeni sa po 25 odsto, dok stanovnika koji imaju "urođenička" verovanja ima 24 odsto.

O PRETNJAMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pretnje na društvenim mrežama nisu deo političke borbe, već krivična dela za koja pojedinci treba da odgovaraju.

Dačić je za RTS rekao da nisu dovoljne samo političke osude takvih pretnji, već, treba koristiti instrumente države koji se primenjuju u svakom zemlji na svetu.

- Hapšenje, procesuiranje, kažnajvanje svih tih stvari jeste put kako treba reagovati u tim situacijama, bez obzira da li je u pitanju predsednik, neki nosilac vlasti, novinar, političar ili bilo koji čovek - rekao je Dačić

On je naglasio da bi porodica trebala da bude nešto sveto i da bi pretnje porodici i deci trebalo svi da osude.

- Ja nisam video da je neko od opozicionih stranaka, za koje kažu da su to i njihove pristalice - Ðilasove, Jeremićeve, Obradovićeve - da je neko osudio ovakav govor mržnje - rekao je Dačić.

U našem društvu, kako je istakao, trebalo bi da postoji konsenzus da je tako nešto nedozvoljeno i nedopustivo.

Ivica Dačić Ivica Dačić - FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

O ĐOZEPU BORELJU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Đozepu Borelju, ako bude izabran za šefa evropske diplomatije, neće biti lako i da će se na njega vršiti pritisak, a da je moguće i da će biti opstruiran.

- Mi pozdravljamo kandidovanje Borelja. Radujemo se što dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo. Ima iskustvo u evropskoj administraciji, on je naš prijatelj, dolazio je ovde u posetu - rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da je dva dana pred Boreljovo kandidovanje sa njim večerao u Panami na inauguraciji tamošnjeg predsednika i da mu je tada rekao da "mi navijamo za njega, da je naš glavni favorit".

- Neće mu biti lako i na njega će se vrštiti pritisak da se ne bavi on time nego da odredi nekog specijalnog predstavnika, a možda će ga i opstruirati neki. Da li će biti izabran to ćemo tek da vidimo u narednom periodu - rekao je šef srpske diplomatije.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić kaže da smo mi toliko trpljenja pokazali i uvek smo spremni da nastavimo dijalog, ali je preduslov ukidanje taksi.

Upitan da li ostavka Ramuša Haradinaja i njegov odlazak u Hag, odlažu odluku koja bi mogla da prethodi obnovi dijaloga, Dačić naglašava da je reč o nastavku političke farse koja ima teške posledice i da se time blokira dijalog.

VUCIC BOREL SASTANAK Žozep Borel i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Ubeđeni smo da Priština ne želi kompromis, odnosno da pokušava da vrati međunarodnu zajednicu na politiku autopilota - to znači, vi ste priznali Kosovo, šta imamo više da razgovaramo sa Srbijom - naveo je on.

Ovo je politički manevar, ocenio je, Haradinaj je podneo ostavku da bi pobedio na izborima, a Hašimu Tačiju i drugima ne odgovaraju izbori.

- Mislim da se EU i međunarodna zajednica nedovoljno konkretno i oštro bave situacijom u Prištini, da ne žele da upotrebe sva sredstva da se dođe do dogovora - rekao je Dačić, podsetivši da se skup u Dejtonu nikad ne bi desio da nije bilo izvesno da će taj dogovor biti postignut.

Ovde, Angela Merkel zakazuje sastanak za koji nije sigurno da li će se desiti i biti uspešan. Onda je dala Makronu veliki znak pitanja kako da pozove sve te ljude i da ispadne opet da je Haradinaj jači od svih, napominje Dačić.

- Siguran sam da je to pet minuta posla. Oni su ih stvorili, nije pitanje da oni ne žele da ih slušaju, već misle da ne moraju da ih slušaju - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    27. jul 2019 | 09:47

    Dacicu napred.Argumenti su svi na nasoj strani.Pritisnite i velike.

  • GALEB BIJELI- ANTE BAN

    27. jul 2019 | 09:29

    Uskoro, i Hrvatska povlači priznanje države Kosovo!

  • S . M .

    27. jul 2019 | 09:03

    Ne razumem one koji potcenjuju zemlje koje povlače priznanje takozvane države Kosovo. Ivica Dačic je uspeo da uradi nesto sto se retko dešava da države preispitaju svoje odluke i povrate priznanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA