• 12

Han otkrio šta je Srbiji najveća prepreka ka EU i kada očekuje napredak u dijalogu BG i PR

Najveća prepreka za put Srbije u EU je i dalje bilateralni odnos sa Prištinom, dijalog je obustavljen nakon što je Priština uvela takse

  • 12

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han želi da podstiče povratak emigranata iz zemalja kandidata za članstvo u EU, te je svom timu naložio izradu koncepta koji bi nudio finansijsku pomoć za započinjanje poslova u domovini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mi je u razgovoru preneo da Srbija već beleži prve povratnike, rekao je Han koji u tome vidi rezultat "pozitivne spirale".

Han, koji je u protekla dva dana posetio Severnu Makedoniju i Srbiju je, u izjavi agenciji APA, ukazao da je odlazak mladih, dobro obrazovane radne snage u regione sa većim primanjima, pre svega EU, u svim zemljama Zapadnog Balkana problem.

Srbija će uskoro preteći Crnu Goru, koja je do sada vodila po prosečnim primanjima, a uz to već joj, zbog firmi, na primer iz automobilske industrije, nedostaje stručna radna snaga.

Han povratak emigranata smatra signalom da se privreda zemlje nalazi na dobrom putu.

Preneo je da je od Vučića zatražio ubrzavanje reformskog procesa i osiguranje vladavine prava, a kao pozitivno ocenio je što se u Beogradu, uz uključenje javnih i privatnih aktera radi na medijskoj reformi.

Johanes Han

Johanes Han - Foto: EC - Audiovisual Service/Lukasz Kobus

Najveća prepreka za put Srbije u EU je i dalje bilateralni odnos sa Prištinom, dijalog je obustavljen nakon što je Priština uvela takse, a Han je uveren da će i u tom pogledu biti napretka čim tzv. Kosovo bude dobilo vladu koja će moći da deluje.

On očekuje da će pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom moći da počnu u oktobru.

- Ta zemlja je napravila značajni napredak i postigla istorijski Prespanski sporazum, kojim je rešila trodecenijski spor sa Grčkom - konstatovao je Han dodajući da je važno da se sprovede i rekonstrukcija specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

On podržava integraciju specijalnog tužilaštva u pravosudni sistem, te dodaje da započeti postupci ne smeju biti zaustavljeni, već moraju biti nastaljeni, a to bi, kako ističe, bio dokaz normalizacije u pravosuđu.

Govoreći o svom mandatu na mestu komesara za proširenje, Han je rekao da je ponosan da se na osnovu njegovog angažovanja promenio koncept odnosa prema susedima i zemljama Balkana.

Prema njegovim rečima, nametnut je moto "ili izvozimo stabilnost ili ćemo uvesti nestabilnost", čime se razvilo shvatanje da EU dobije nešto natrag iz tog regiona, i da investicije ne treba smatrati izgubljenim, te se kvalitet projekata poboljšao.

- Ono što je postignuto u Severnoj Makedoniji je deo i mojoj napora - rekao je on dodajući da je ta zemlja dobar primer šta EU može postići svojim angažovanjem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    Najveća prepreka je što su potkupljivi do krajnjih granica.

  • Milorad

    Ja mislim, najveća prepreka, što nam se država zove Srbija. To je najveći problem.

  • DEDA RAKA

    Najveći je problem : što nisu čizmom ušli u Srbiju, Čto je Oboren "noćni soko" , čto ne saginjemo glavu, što osta RUPA u NATO, ..... i još mnogo toga - ALI IMA BOGA !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima