≫ 

Pre 101 godinu naša zastava vijorila se nad Belom kućom: Kakvi su danas odnosi Srbije i SAD?

Tada se prvi put u istoriji američke velesile zastava druge države zavijorila nad Belom kućom, čime je Srbiji odata počast za doprinos i žrtve Prvom srpskom ratu

  • 16

Na današnji dan pre tačno 101 godinu, na četvrtu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata, u Sjedinjenim Američkim Državama obeležen je "Srpski dan". Tada se prvi put u istoriji američke velesile zastava druge države zavijorila nad Belom kućom, čime je Srbiji odata počast za doprinos i žrtve tom ratu. Do dana današnjeg Srbija je ostala prva, a pored Francuske i jedina strana država koja je imala tu čast.

Visoki američki zvaničnici, na čelu sa tadašnjim predsednikom Vudroom Vilsonom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, izrazili su poštovanje prema žrtvi i borbi srpskog naroda i srpska trobojka podignuta je iznad Bele kuće ali i na svim zgradama javnih institucija u Vašingtonu.

Na današnji dan, 1918. godine predsednik Vilson izdao je saopštenje o tome američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljano u skoro svim uticajnim dnevnim novinama, a predsednik je zamolio svoj narod da se moli za pokoj duša palih žrtva u Prvom svetskom ratu.

I proslava stogodišnjice bila je u znaku savezništva i prijateljstva između srpskog i američkog naroda. A, poštovanje koje su SAD ukazale Srbiji i srpskom narodu bilo je na najvišem nivou.

Donald Tramp, Bela kuća Bela kuća - Foto: Tanjug/AP

Sada već vek i jedna godina od tog događaja, odnosno prošlogodišnje obeležavanje istog kroz niz zajedničkih događaja dobro je za resetovanje odnosa dve zemlje, kaže za Telegraf.rs Vladimir Marinković potpredsednik Skupštine Srbije.

- I ove godine se ukazivanje poštovanja nastavlja, pre samo nekoliko dana u poseti Srbiji i predsedniku države Aleksandru Vučiću bio je Dejvid Vujić, jedan od sedmorice Srba koji je radio na projektu "Apolo 11" - rekao je Marinković.

On ističe da su SAD i Srbija povezane i da postoji mnogo zajedničkih događaja koje treba da obeležavamo. Marinković je rekao da je danas ekonomska saradnja između dve države odlična, a da je politička saradnja podignuta na veoma visok nivo.

- Svi ti događaji i proaktivan pristup srpske strane, koje je pre svega tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić 2014. godine pokrenuo i "resetovao" odnos sa Sjedinjenim državama imaju konkretne rezultate - kazao je on.

Vladimir Marinković Vladimir Marinković - Foto: Nikola Tomić

Marinković kaže da se odnos SAD i Srbije ne zasniva samo na rečima već se odražava kroz investicije i da u prilog tome idu činjenice da u američkim kompanijama u Srbiji radi 20.000 ljudi, a da je američka država, kroz dinacije i investicije, u Srbiju u prethodnih 15 godina uložila preko milijardu dolara.

- Ono što je za nas i naš narod najvažnije je i američka pozicija u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Oni danas imaju drugačiji stav nego pre samo nekoliko godina - kaže Marinković i dodaje:

- Pre samo nekoliko godina američka administracija u Stejt Departmentu je pitanje Kosova stavljala sa strane smatrajući da je to pitanje rešeno. Danas, što je neuobičajeno za jednu tako veliku i moćnu državu, oni imaju izmenjen stav. Taj stav je sada usmereniji ka tome da žele da saslušaju i argumente Srbije i da žele da pomognu u rešavanju ovog problema tako da se uvaže i legitimni srpski interesi u južnoj pokrajini.

Potpredsednik Skupštine kaže da je stav SAD umnogome promenjen samim tim što žele da pomognu i kosovskim Albancima i Republici Srbiji i srpskom narodu.

- Njihov stav je da treba da pomognu i kosovskim Albancima i srpskom narodu da reši problem na jedan pošten, dugoročan i održiv način uvažavajući nacionalne interese Republike Srbije - zaključuje Marinković u razgovoru za naš portal.

(A. T. /Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    28. jul 2019 | 16:44

    USA zahvalnost prema Srbiji su pokazali 1999 zverskim bombardovanjem Srbije ni to im nije bilo dovoljno nego bacise i bombe sa osiromasenim uranijumom gde bar vise stotina godina sve sto se zasadi od hrane je radioaktivno a uzroci masovno dobijanje raka ili leukemije ! Dobro su se pobrinuli da nam uniste nadolazece generacije mladih. Sto je najgore ni do dan danas nisu kaznjeni za tezak zlocin nad Srbijom !

  • Nikolas

    28. jul 2019 | 16:41

    NIKAKVI BRE!!!!!

  • miro

    28. jul 2019 | 16:33

    Nisu samo oni krivi. Krive su i komunjare na celu sa Milosevicem za sadasnje odnose.Bila im uvek preca propala drzava nego Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA