≫ 

Haradinaj dao ostavku, a sad traži od suda da je tumači

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je svrha njegovog zahteva Sudu da dobije pojašnjenje pravne situacije nastale u novim okolnostima

  • 9
Ramus Haradinaj Photo: Profimedia/AFP

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj saopštio je da je danas od Ustavnog suda zatražio tumačenje ostavke koju je podneo 19. jula i budućeg funkcionisanja vlade do, kako navodi, održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je svrha njegovog zahteva Sudu da dobije pojašnjenje pravne situacije nastale u novim okolnostima.

Smatra da je to njegova odgovornost kako bi, kako kaže, do narednih izbora vlada funkcionisala u okviru ustavnog i pravnog okvira.

Haradinaj je rekao da se nada hitnoj reakciji Ustavnog suda i dodao da će poštovati njegovu odluku bilo kakva da bude.

Istovremeno, on je pozvao predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, parlament i političke stranke da preduzmu sve aktivnosti potrebe za održavanje vanrednih pralmentanih izvora.

Hardinaj je podneo ostavku pošto je pozvan da se pojavi u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine 1998-2000. bivše OVK, čiji je bio jedan od komandanata.

NA KONSULTACIJE POZVAO VESLJIJA I LJIMAJA

Ramuš Haradinaj, koji čeka tumačenje ustavnog suda o statusu vlade nakon ostavke koju je podnio, pozvao je za sutra lidere stranaka vladajuće PAN koalicije na, kako kaže, konsultacije.

Na pitanje o čemu će razgovarati, ironično je odgovorio da će tema biti "globalno zagrevanje", prenela je prištinska gazeta Expres.

Haradinaj, koji je 19. jula podneo neopozivu ostavku, negirao je na konferenciji za novinare da je taj njegov čin bio "politička kalkulacija", već da je to učcinio da bi, kako je kazao, "spasao državu".

Dodao je da je na konsultacije pozvao predsednike DPK I NISME, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja.

Potvrdio je da je ustavnom sudu uputio zahtev za tumačenje uloge vlade u situaciji nastaloj nakon njegove ostave.

Istovremeno je, kazao je, "zamolio predsednika (Hašima Tačija) I politicke stranke da ne odlažu raspisivanje vanrednih izbora".

Rekao je i da njegova Alijansa za budućnost tzv. Kosova podržava raspuštanje parlamenta, ali da to, kako kaže, nije učinjeno jer tzv. kosovski ustav ne precizira šta se dešava kada premijer podnese ostavku.

Od svoje stranke je, kaže, zatražio da započne konsultacije sa drugim političkim subjektima koje podržavaju raspuštanje parlamenta, s obzirom na to da Tači još ništa nije preduzeo za prevazilaženje ovonastale situacije.

Naveo je i da njegov interes nije da sedi u vladi nakon ostavke , ali i da smatra da to pitanje ipak treba da razjasni ustavni sud.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    29. jul 2019 | 13:47

    Polupismenom je teško objasniti da je samo običan čuvar stada koga gazde plaćaju da radi kako mu se kaže.

  • Драган

    29. jul 2019 | 14:32

    Како спавате г .Харадинај ??Буде ли вас крици невиних и деце ???

  • Bg

    29. jul 2019 | 15:07

    Ovo je debil koji zivi u nekom nepostojecem veku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA