≫ 

Kako su oklopna vozila uprkos sankcijama EU iz Rusije stigla u Srbiju? Vlada Mađarske otkrila tajnu

Dobili smo obaveštenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je samo protokolarno obaveštenje koje treba da se primi - rekao je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš

  • 10
Niš, BDRM vozila Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vlada Mađarske potvrdila je da je, uprkos sankcijama Evropske unije, dozvolila transport oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, zbog toga što je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, preneo je portal Politiko.

- Dobili smo obaveštenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je samo protokolarno obaveštenje koje treba da se primi - rekao je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

On je istakao da bi, s obzirom na geografiju, avion sa oklopnim vozilima iz Rusije morao da leti kroz Poljsku i Slovačku.

Jedan od portparola Evropske unije rekao je za Politiko da su u Briselu upoznati sa izveštajem o transportu ruskog oružja.

Niš, BDRM vozila Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Odgovornost za primenu sankcija koje je Evropska unija izrekla Rusiji snose zemlje članice - rekao je on.

Posle odluke Krima da se pripoji Rusiji 2014. godine, Evropska unija je Rusiji uvela sankcije na trgovinu oružjem, kao i proizvodima robe dvostruke namene, koji mogu da se koriste i u civilne i u vojne svrhe.

Ministarstvo inostranih polsova Rumunije je prošlog petka saopštilo da je, u skladu sa sankcijamja EU, na Dunavu blokiralo pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju, što je iz Moskve okvalifikovano kao lažna vest.

Deset ruskih oklopnih vozila BRDM-2 u ponedeljak je prikazano u kasarni u Nišu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom rekao "da je naša stvar kako i kojim putem su ona stigla".

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrta

    2. avgust 2019 | 11:19

    Nije mi jasno zašto sada čačkate mečku po zvečku sa tim kako su dopremljeni transporteri?! Tražite da sledeći put Amerika stvarno zatvori sve puteve. Dopremio si i ćuti, ne izazivaj đavola.

  • mihailovic

    2. avgust 2019 | 10:57

    Postoje medjunarodni zracni koridori da avion nemora da leti u teritorijalnom delu zracnog koridora vec medjunarodnog dakle isporuka Srbiji moze se nesmetano obavljati medjunarodnim vazdusnim putem bec icijeg odobrenja !

  • RICINUS

    2. avgust 2019 | 10:38

    Znaju madjari da smo prva brana od najezde skakavaca a da ih engleski satrapi uguravaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA